Κριτική από Φιλαναγνώστης Αυγερινού

Τον Μάρτιος του 2018 ο πολυγραφότατος συγγραφέας από το Εδιμβούργο Φίλιπ Κερ έφυγε από την ζωή. Το μεγαλύτερο έργο του στη χώρα μας εξέδωσαν οι εκδόσεις Κέδρος. Φέτος, και συγκεκριμένα στις 29/1/2019, κυκλοφόρησε το έργο του «Η ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ» έργο που ανήκει στην κατηγορία της νεανικής-εφηβικής βιβλιοθήκης και όχι μόνο, αφού μπορεί να διαβαστεί τόσο από νέους 12 ετών όσο και από ενήλικες.
Πρόκειται για μία εξαιρετική ιστορία έγραψε με φόντο τον τρόμο. Σκοπός του βέβαια δεν είναι να τρομάξει τα παιδιά, αφού το τέλος κάθε ιστορίας προκαλεί γέλιο, αλλά να κεντρίσει την φαντασία τους και να τα κερδίσει ως αναγνώστες.


Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια πόλη που το όνομα της είναι Χίτσκοκ (ευφάνταστο το γεγονός ότι ο συγγραφέας δίνει ονόματα σε πόλεις και ήρωες από γνωστές ταινίες τρόμου). Στην πόλη αυτή, υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο «Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων». Ένα βιβλιοπωλείο καθόλου συνηθισμένο. Στα ράφια του υπάρχουν μόνο βιβλία τρόμου για παιδιά και ενήλικες. Και όχι μόνο αυτό, μα και όλος ο χώρος όλες οι αίθουσες όπως και οι αίθουσες για καφέ, όλο το σκηνικό με την διακόσμηση του προκαλεί τρόμο. Πριν από 20 χρόνια, το βιβλιοπωλείο αυτό γνώριζε μεγάλες δόξες κυρίως από παιδιά. Τώρα όμως, οι δουλειές δεν πάνε καθόλου καλά. Αιτία το γεγονός ότι πλέον τα παιδιά δεν διαβάζουν όπως πριν λόγω της ενασχόλησης τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.


Ο μικρός Μπίλι, είναι το μόνο παιδί που έρχεται στο μαγαζί αλλά είναι τόσο φτωχός που δεν μπορεί να αγοράζει βιβλία. Έτσι συμφωνεί με τον κ. Ραπσκάλιον (κατεργάρης και γκρινιάρης) να τον βοηθά με αντάλλαγμα, ο Μπίλι να διαβάζει βιβλία. Οι δυό τους θα γίνουν φίλοι κι ο κ. Ραπσκάλιον θα διηγηθεί αρκετές ιστορίες τρόμου που έζησε κυρίως ο ίδιος. Ιστορίες όπου στο τέλος μόνο γέλιο φέρνουν. Ένα βιβλίο όμως που γράφτηκε το 1816 και που στις σελίδες του ο συγγραφέας έχει γράψει την πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών θα δώσει την ιδέα για έναν διαγωνισμό.
Θα κληρωθούν πέντε παιδιά τα οποία θα περάσουν μια νύχτα στο βιβλιοπωλείο και θα ακούσουν την ιστορία και όποιο παιδί δεν φοβηθεί θα κερδίσει 1000 δολάρια. (Υπ όψιν ότι τότε που διαβάστηκε η ιστορία υπήρχαν θύματα λόγω του τρόμου και έκτοτε κανείς δεν την διάβαζε, ποτέ! Ούτε καν ο κ. Ραπσκάλιον).


Η ημέρα του διαγωνισμού πλησιάζει και το βιβλιοπωλείο έχει ξεπουλήσει καθώς ο διαγωνισμός πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Ο Μπίλυ; Θα τολμήσει να ακούσει την ιστορία; Τι θα συμβεί την νύχτα του διαγωνισμού; Τι θα γίνει όταν ο κ. Ραπσκάλιον διαβάζει την ιστορία και καταλάβει ότι δεν είναι καθόλου τρομακτική; Από αυτό το σημείο οι ανατροπές του έργου είναι συνεχείς και μεγάλες έως το απρόβλεπτο τέλος που θα συγκινήσει.
Ένα εξαιρετικό σύγχρονο βιβλίο του Φίλιπ Κερ γεμάτο μυστήριο και υπερφυσικές ιστορίες τρόμου που πιθανόν να είναι επηρεασμένες από τον μεγάλο Έντγκαρ Άλλαν Πόε και που σίγουρα θα απολαύσει κάθε αναγνώστης Ένα βιβλίο γραμμένο με εξαιρετική γλώσσα σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και σε μετάφραση Δέσποινας Μάντζαρη. Ένα έργο με καλοδουλεμένη πλοκή, με μια ιστορία αγάπης, φιλίας αποδοχής, φιλαναγνωσίας πέρα από την μυστηριακή του ατμόσφαιρα. Ένα βιβλίο που θα κερδίσει τους νέους αναγνώστες και θα τους κάνει να συνεχίσουν την ανάγνωση βιβλίων.

«ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
στον κεντρικό δρόμο του ΧΙΤΣΚΟΚ, για μια ΒΡΑΔΙΑ
με ανατριχιαστικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ φαντασμάτων και ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ παραμύθια.
Γύρω στα ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ θα παρευρεθούν μερικοί ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ,
που θα ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ τα ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ βιβλία τους… με ΑΙΜΑ.
Για περισσότερες ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, τηλεφωνήστε ή στείλτε email…
ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ!
Μετά το τροχαίο ατύχημά του, ο Μπίλι Σίβερς περνάει πολύ χρόνο διαβάζοντας μόνος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Χίτσκοκ. Ώσπου ανακαλύπτει ένα παράξενο βιβλιοπωλείο, Το Στοιχειωμένο Σπίτι των Βιβλίων. Εκεί γνωρίζει τον μυστηριώδη και ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη του και μαθαίνει για τον διαγωνισμό που προσκαλεί τους αναγνώστες να περάσουν μια ολόκληρη νύχτα στο βιβλιοπωλείο, ακούγοντας μια ιστορία τόσο φοβερή, τόσο αποτρόπαια, τόσο φρικιαστική, που αλλάζει για πάντα τη ζωή όποιου την ακούει. Γιατί είναι, ίσως, η πιο τρομακτική ιστορία όλων των εποχών.
Θα τολμήσει ο Μπίλι να τη μάθει;

ΕΣΥ ΤΟΛΜΑΣ ;»