H Ιουλία Ιωάννου μας μιλά για τις “Απώλειες”

Μίλησε στην Τατιάνα Τζινιώλη

Απώλειες” ονομάζεται το νέο βιβλίο της Ιουλίας Ιωάννου που θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η συγγραφέας μας συστήθηκε πέρυσι με το “Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα” που αγαπήθηκε πολύ και φέτος οι Απώλειες έρχονται να μας συντροφεύσουν.

Η συγγραφέας μας συστήνει το νέο της βιβλίο και μας μιλά για πολλά ακόμη ενδιαφέρονται θέματα.

Μίλησέ μας για το νέο σου βιβλίο “Απώλειες”.

ioul

Το νέο μου βιβλίο «Απώλειες» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, όπου οι ήρωες είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Κάνουν λάθη, μοιράζονται πάθη και πληρώνουν γι’ αυτά. Η μοίρα τους μπλέκει σε ένα κουβάρι όπου ο χρόνος αποφασίζει πότε θα τους ενώσει ή θα τους χωρίσει. Τυχαία ή όχι κάποια πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή; Η στιγμή που συναντιούνται οι άνθρωποι είναι τυχαία κι αυτή ή κάτι υπάρχει εκεί έξω που ενώνει τις ζωές διαφορετικών ανθρώπων; Όλα έχουν το λόγο που γίνονται και αυτός ο λόγος εξηγείται καθώς προχωράει η ιστορία. Δυστυχώς στη ζωή μας δεν είναι όλα ρόδινα, ούτε έχουν κι ένα ευτυχισμένο τέλος…

Πώς εμπνεύστηκες την ιστορία;

Από την αρχή είχα στο μυαλό μου μόνο το τέλος της ιστορίας… όσο κι αν ακούγεται περίεργο! Σιγά- σιγά ξεδιπλώθηκε όσο έγραφα, οι πρωταγωνιστές με επισκέπτονταν κάθε φορά εντελώς απρόσκλητοι, διεκδικούσαν χώρο, ρόλους… Δεν ξέρω να πω πότε ήρθε η στιγμή που κατάλαβα ότι με ένα περίεργο τρόπο θα ενώνονταν οι ιστορίες τους, όμως ήταν συναρπαστικό το γεγονός ότι όλων οι ζωές έδεσαν μεταξύ τους και τελικά με την όλη υπόθεση!

Τι να περιμένουμε από τις Απώλειες;

Ο καθένας επιλέγοντας ένα βιβλίο έχει διαφορετικές ανάγκες να καλύψει. Σίγουρα θέλει να διαβάσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, έντονα ερωτικά πάθη, να ταξιδέψει με το νου του, να παρασυρθεί από τα συναισθήματα των ηρώων. Στις «Απώλειες» λοιπόν ο αναγνώστης θα βιώσει πολύ έντονα τα γεγονότα, θα δει τον τρόπο που ένα λάθος μπορεί να οδηγήσει στο να καταστρέψει πολλές ζωές… Ελπίζω να κατάφερα να μεταφέρω τα συναισθήματα που με κατέκλυζαν όταν έγραφα την ιστορία, δεν είναι άλλωστε μυστικό, το αναφέρω, ότι στα βιβλία μου υπάρχουν πολλά δικά μου κομμάτια μιας ζωής, καθώς είχα ανάγκη να βγάλω από μέσα μου πράγματα που κουβαλούσα και έψαχναν να βρουν διέξοδο…

ApoleiesEx_Layout 1

Διαχειρίζεσαι την ιστοσελίδα vivlio-life. Τι είναι για σένα το βιβλίο; Και ως αναγνώστης αλλά και ως συγγραφέας.

Η ιστοσελίδα μου vivlio-life είναι για μένα τα πάντα! Μέσα από εκεί ξεκίνησαν όλα, καθώς η ανάγκη μου να γράψω μικρά διηγήματα, καθώς δεν είχα ακόμη το θάρρος να γράψω ολόκληρο μυθιστόρημα με βοήθησε να βρω το δρόμο μου. Ως αναγνώστης ψάχνω πάντα να βρω μέσα σε ένα βιβλίο τα κρυμμένα του μηνύματα, να καταλάβω αυτό το «κάτι» που ο συγγραφέας θέλει να περάσει στον αναγνώστη του. Δεν μπορώ να με φανταστώ να μην διαβάζω, κάθε εβδομάδα τελειώνω τουλάχιστον ένα βιβλίο. Ως συγγραφέας πια μπορώ να πω ότι βρήκα αυτό που έψαχνα μια ζωή, το να μπορέσω να αποτυπώσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, να ταξιδέψω σε μέρη που δεν έχω πάει ποτέ, να ζήσω καταστάσεις που στην πραγματική ζωή δεν μπορώ… είναι το ταξίδι της δικής μου ψυχής.

Ποιο βιβλίο που διάβασες πρόσφατα το ξεχώρισες και σε συνεπήρε;

Είναι πάρα πολλά αυτά που μου άρεσαν, αλλά το πιο πρόσφατο που διάβασα και πραγματικά με κέρδισε, είναι «Η Άγνωστη δίπλα μου» της αγαπημένης Μαίρης Κωνσταντούρου, από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Η μοίρα πρωταγωνιστεί και στο “Έτσι ξαφνικά έγιναν όλα” αλλά και στο βιβλίο “Απώλειες”. Εσύ, πιστεύεις στη μοίρα;

Ναι, πιστεύω ότι όλα για κάποιο λόγο γίνονται, και τα ωραία και τα άσχημα στη ζωή μας. Οι καταστάσεις που έχω βιώσει μου έχουν μάθει ότι οι άνθρωποι που συναντάμε στη ζωή μας και η χρονική στιγμή που αυτό συμβαίνει είναι προδιαγεγραμμένη. Φυσικά εμείς είμαστε εκείνοι που οδηγούμε τα γεγονότα, όμως μέσα μου πιστεύω ότι υπάρχει κάτι… που μας οδηγεί στις αποφάσεις που θα πάρουμε…

apol

Ακολουθείς κάποια “ρουτίνα” όταν αποφασίζεις να γράψεις; Πχ. κάποια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή κάποιο σημείο του σπιτιού;

Όχι, όταν έχω χρόνο κάθομαι και γράφω, υπήρξαν στιγμές που ξυπνούσα στις 6 το πρωί και έγραφα… για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως πάντα γράφω στο πατάρι του σπιτιού μου όπου έχω και το γραφείο μου!

Τι είναι η συγγραφή για σένα;

Είναι ο τρόπος να καταλαγιάσεις τα πάθη της ψυχής, να βγάλεις από μέσα σου όσα σε πόνεσαν, να θυμηθείς όσα ωραία έζησες, να ταξιδέψεις πέρα από τα όρια της φαντασίας… είναι το ταξίδι της δικής μου ψυχής!