Θωμάς Σιταράς
Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς
Ημερολόγιο μιας παλιάς γειτονιάς

Το νέο απολαυστικό βιβλίο του αθηναιογράφου Θωμά Σιταρά!

Ο καταξιωμένος αθηναιογράφος επιστρέφει με ένα νοσταλγικό χρονογράφημα για την Αθήνα του 1920-1940, με τίτλο Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς. Το βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εικοσαετίας, ενώ στις σελίδες του αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στις γειτονιές της Παλιάς Αθήνας.

Τίτλος: Λατέρνα, φτώχεια και περίσσευμα καρδιάς
Συγγραφέας: Θωμάς Σιταράς
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ιστορία

Κείμενο οπισθόφυλλου:
Ο καταξιωμένος αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς μάς προσφέρει ένα νοσταλγικό ταξίδι στην εικοσαετία 1920-1940, αποτυπώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στις γειτονιές με τους ανθρώπους, τις χαρές τους, τα βάσανά τους, τις ελπίδες τους.

Οι άνθρωποι διασκέδαζαν διαφορετικά: θέατρα, συνοικιακά σινεμά, χοροδιδασκαλεία, ταβέρνες και κουτούκια, τίποτα δεν έλειπε. Οι γυναίκες της γειτονιάς με τα κουτσομπολιά, τους κρυφούς πόθους και τα πάθη τους, οι πλανόδιοι κι οι γυρολόγοι με τα κόλπα τους, ο μπακάλης, ο φούρναρης, ο κουρέας, με τις ιστορίες τους, η φωνακλάδικη λαϊκή, οι μπόμπιρες του παιδομαχαλά, οι καφενόβιοι και οι κουβέντες τους. Όλα είναι εδώ!

Οι γιορτές με τα ξεχασμένα πια ήθη κι έθιμα, οι παντρειές και τα αρραβωνιάσματα, η καθημερινή αγωνία για την επιβίωση, η πολυπόθητη ησυχία –που πάντοτε έλειπε μεσημεριάτικα–, η ξεχωριστή προεκλογική περίοδος, οι πάντα αθεράπευτοι ερωτικά κανταδόροι και τα καμώματά τους.

Ο αναγνώστης τού σήμερα κατακλύζεται από μια έντονη νοσταλγία για μια άλλη εποχή, τότε που όλα κυλούσαν απλά και ανθρώπινα…

Έγραψαν για τον συγγραφέα και τα βιβλία του

«Το βιβλίο του Θωμά Σιταρά Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες είναι ένα εικονογραφημένο απάνθισμα γραμμένο με τον εξαιρετικό και πάντα προσωπικό τρόπο του συγγραφέα. Ο Θωμάς Σιταράς έχει ένα ιδιαίτερο χάρισμα στην έρευνα αλλά και στον συσχετισμό των ευρημάτων του. Το ύφος του είναι γλαφυρό και ευχάριστο».
Νίκος Βατόπουλος, Η Καθημερινή

«Ο Θωμάς Σιταράς έχει αναδειχθεί, μέσα από τα βιβλία του, ο απόλυτος μετρ της κοινωνικής ιστορίας και καθημερινότητας της Παλιάς Αθήνας».
Δήμητρα Αθανασοπούλου, Κυριακάτικη Ελευθερία

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θωµάς Σιταράς γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Αριστούχος απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής, σπούδασε, ως υπότροφος του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας, οικονοµικά και δηµοσιογραφία στο Πανεπιστήµιο του Μονάχου. Ολοκλήρωσε την πανεπιστηµιακή του εκπαίδευση µε µεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ στο ίδιο Πανεπιστήµιο.

Εργάστηκε στη Γερµανία, στην εταιρεία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών «Honeywell». Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, απασχολήθηκε επί σειρά ετών ως ∆ιευθυντής Μάρκετινγκ στον βιοµηχανικό όµιλο «Α. Πετζετάκις» και σε άλλες µικρότερες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, από το 1970 ασχολήθηκε µε την επαγγελµατική εκπαίδευση, ως συνιδρυτής του κολεγίου BCA και ως ιδρυτής του Κέντρου ∆ιοικητικών Επιστηµών. Στον ρόλο του εκπαιδευτή ενηλίκων έχει οργανώσει και συµµετάσχει σε πολυάριθµα σεµινάρια ∆ιοίκησης και Οργάνωσης, Μάρκετινγκ και Πωλήσεων.

Πέραν της συγγραφής επιστημονικών βιβλίων της ειδικότητάς του, ασχολήθηκε συστηματικά με την αθηναιογραφία. Έχει συγγράψει έξι βιβλία για την Παλιά Αθήνα, ενώ διαχειρίζεται συστηματικά από το 2012 τον ιστότοπο www.paliaathina.com – ένα διαδικτυακό μουσείο για την Αθήνα της περιόδου 1834-1940.

Είναι συνεργάτης της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, με δημοσιεύσεις γύρω από την Παλιά Αθήνα.

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορούν τα βιβλία του Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες, Καλό βόλι, Τα ευτράπελα της διαφήμισης στο πέρασμα των χρόνων.