Συγγραφέας του βιβλίου «Οι χήρες του άντρα της» – Εκδόσεις «Υδροπλάνο»

Η Ασημίνα είναι μια γυναίκα απλή, που ζει λιτά τη ζωή της στο πλευρό του άντρα της, παρά τη μεγάλη οικονομική άνεση που της παρέχει. Τα πάντα αλλάζουν μέσα σε μια στιγμή, όταν μαθαίνει την τραγική είδηση πως το πλοίο του ναυάγησε. Η θάλασσα που της στερεί τον άνθρωπό της είναι εκείνη που θα ξεβράσει και τα μυστικά του, επειδή τότε ακριβώς θα εμφανιστούν και «Οι χήρες του άντρα της». Όπως λέει στο Vivlio-life η Ιωάννα Κανελλοπούλου, «Κάθε άνθρωπος κρύβει το δικό του σεντούκι με μυστικά που πάντα θα κουβαλά στο διάβα του» και απ’ ό,τι φαίνεται στην ανάγνωση, το σεντούκι του Ζήση χωρούσε πολλά μυστικά. Στο μυθιστόρημα της η συγγραφέας, έδωσε έναν από τους σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στη μοίρα. Και πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε μαζί της πως «η ζωή έχει πλέξει για τον καθέναν μας μια πορεία (μοίρα), που κάποια στιγμή θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πατώντας γερά στα πόδια μας και με πίστη στη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας».

  • Ένας τίτλος που «σηκώνει» μεγάλη συζήτηση και προκαλεί πολλά ερωτήματα. Ποια είναι η κεντρική σας ηρωίδα και πού ζει;
    Πράγματι σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Η κεντρική ηρωίδα είναι η Ασημίνα (Μίνα) Αλεξάνδρου, μια γυναίκα απλή, μεγαλωμένη με ήθος και αρχές, που αρέσκεται στο να ζει λιτά τη ζωή της στο πλευρό του άντρα της παρά την μεγάλη οικονομική άνεση που της παρέχει. Ζει σε ένα πανέμορφο χωριό της Ηλείας τα Μακρίσια και το μόνο που της λείπει είναι ένα παιδί.
  • «Οι χήρες του άντρα της» της Ασημίνας, λοιπόν. Θέλετε να μας συστήσετε και αυτές τις γυναίκες (τις χήρες) και να μας πείτε πόσο θα τις μισήσουμε ή θα τις συμπαθήσουμε στην πλοκή;
    Εκεί που όλα είναι παραμυθένια λοιπόν γίνεται το ναυάγιο και χάνεται σε αυτό ο καπετάνιος (σύζυγος Ασημίνας). Βασική κληρονόμος όπως όλα έδειχναν και δικαιούχος της τεράστιας αποζημίωσης για την απώλεια του θα ήταν η Ασημίνα. Όταν όμως έρχεται η ώρα να γίνει το δικαστήριο εμφανίζονται δύο γυναίκες, νεότερες απ’ την Ασημίνα και διεκδικούν κι αυτές την αποζημίωση αφού όπως δηλώνουν με νόμιμα έγγραφα είχαν παντρευτεί και αυτές τον ίδιο άντρα. Η Μαίρη Αγγελή καταφθάνει απ’ την Θεσσαλονίκη ενώ η Βάσω Παλαντζή καταφθάνει από τα Γιάννενα. Και οι εκπλήξεις δεν τελειώνουν τόσο εύκολα…
  • Μένει τώρα να μας μιλήσετε για τον άντρα της. Ποια χαρακτηριστικά δώσατε στον καπετάνιο της ζωής της;
    Ο Ζήσης Αλεξάνδρου στην αρχή παρουσιάζεται σαν ένας ήρεμος νέος με όνειρο ζωής να γίνει καπετάνιος. Ερωτεύεται παράφορα την Ασημίνα και παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του, την παντρεύεται σχεδόν αμέσως. Στην πορεία όμως το πρότυπο του τέλειου άντρα καταρρέει μπροστά στην απληστία και από σωστός οικογενειάρχης γίνεται ένας κυνικός και βίαιος άντρας, όχι προς την Ασημίνα, αλλά προς τη δουλειά του και τις γυναίκες που αποκτά στην πορεία.
  • Η αντίστροφη μέτρηση για να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της η ηρωίδα σας, ξεκινά με ένα ναυάγιο. Μιλήστε μας για τη στιγμή που κόβεται η ανάσα της Ασημίνας.
    Ακριβώς… Εκείνο το βράδυ που χτυπά το τηλέφωνο και απ’ την άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται το τραγικό νέο, νύφη και πεθερά δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα. Με την Ασημίνα σε κατάσταση σοκ και την πεθερά της το ίδιο, οι μέρες περνούν αργά και βασανιστικά. Εκεί ξεκινά και το μαρτύριο της Ασημίνας, το οποίο θα ανακαλύψουν οι αναγνώστες…
  • Με τι συναισθήματα προσπαθήσατε να προσεγγίσετε και να διαχειριστείτε την τσακισμένη καρδιά μιας γυναίκας που ξαφνικά βρέθηκε μετέωρη ανάμεσα στην απώλεια και τις αποκαλύψεις;
    Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα αρκετά να προσεγγίσω τον χαρακτήρα της Ασημίνας. Τα συναισθήματά μου ήταν ανάμεικτα, άλλοτε ένιωθα θλίψη και άλλοτε θυμό. Επικράτησε όμως μια ισορροπία θέλω να πιστεύω.
  • Όπως η θάλασσα καταπίνει τα καράβια έτσι και τα μυστικά – όταν μάλιστα έρχονται στο φως μετά από χρόνια – καταπίνουν ανθρώπους. Γιατί η ηρωίδα σας δεν ήταν καθόλου υποψιασμένη για όσα βρέθηκε να αντιμετωπίσει από τη μια μέρα στην άλλη;
    Γιατί δεν είχε κανένα απολύτως σημάδι. Ίσως μια μικρή υποψία για απομάκρυνση του άντρα της, αλλά και τότε δεν είχε φανταστεί ότι την απατά. Ο καπετάνιος εξάλλου ποτέ δεν της είχε δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, τη σεβόταν πάντα ή τουλάχιστον ήξερε να υποκρίνεται καλά.
  • Ποια είναι η πρώτη σκέψη μιας γυναίκας όταν ξυπνά απότομα από το όνειρο της ευτυχισμένης ζωής και προσγειώνεται ανώμαλα σε μια πραγματικότητα για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένη;
    Θεωρώ πως εκείνη την ώρα επικρατεί το απόλυτο κενό και αμέσως μετά η άρνηση της αποδοχής τέτοιας κατάστασης.
  • Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, που σίγουρα αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Υπάρχουν στα κεφάλαιά του κάποια πραγματικά γεγονότα ή προσωπικά βιώματα;
    Εν μέρει ναι υπάρχουν κάποια γεγονότα που συνδέονται με την ιστορία αλλά ελάχιστα θα έλεγα, αλλά προσωπικά βιώματα ή βιώματα του οικείου περιβάλλοντος όχι δεν υπάρχουν, ευτυχώς.
  • «Τι είναι ο άνθρωπος; Ένας θλιβερός μικρός σωρός από μυστικά», είχε πει ένας Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός. Λέτε να είχε δίκιο; Άλλωστε όλοι μας δεν κρατάμε κάτι βαθιά μέσα μας;
    Συμφωνώ απόλυτα με αυτό το γνωμικό και αν δε με γελά η μνήμη μου το έχει πει ο Αντρέα Μαρλώ, ένας απ’ τους σπουδαιότερους υπουργούς πολιτισμού της δεκαετίας του ’60 που πέρασαν απ’ την Γαλλία την εποχή του Ντε Γκωλ. Κάθε άνθρωπος κρύβει το δικό του σεντούκι με μυστικά που πάντα θα κουβαλά στο διάβα του.
  • Ο χρόνος μπορεί να απαλύνει τον πόνο της πληγής, όμως η απώλεια δεν μπορεί να αποκατασταθεί ποτέ. Θα δούμε να ισχύει έστω και λίγο αυτό με την Ασημίνα σας;
    Ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται διαφορετικά τα συναισθήματά του. Θεωρώ πως αυτό εξαρτάται απ’ το είδος της απώλειας. Πάντα, όμως, βαθιά μέσα μας η κάθε απώλεια έχει την δική της θέση ή αξία.
  • Πολλές γυναίκες εκεί έξω θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπο της Ασημίνας τον εαυτό τους. Άλλες πάλι θα τον κάνουν στο πρόσωπο της κάθε χήρας της ιστορίας σας. Εσείς που εμπνευστήκατε αυτή την ιστορία τι θέλετε να κρατήσουμε από τις «Χήρες του άντρα της»;
    Λογικά εκεί έξω πολλές γυναίκες θα δουν στοιχεία ή βιώματά του εαυτού τους. Αυτό που προσωπικά ήθελα να περάσω στον αναγνώστη είναι πως η ζωή έχει πλέξει για τον καθέναν μας μια πορεία (μοίρα), που κάποια στιγμή θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πατώντας γερά στα πόδια μας και με πίστη στη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας.

Ευχαριστώ θερμά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα φριχτό ναυάγιο στάθηκε ικανό να διαλύσει τον παραμυθένιο κόσμο στον οποίο ζούσε τα τελευταία χρόνια η Ασημίνα (Μίνα) Νάκου Αλεξάνδρου, στο πλευρό του λατρεμένου της συζύγου και καπετάνιου του τάνκερ “Γκρι διαμάντι”.
Η ίδια, έχοντας αποκτήσει αυτό που κάθε γυναίκα ονειρεύεται, έναν τέλειο σύζυγο, ένα υπέροχο σπίτι και μια ζωή μέσα στην χλιδή, με μόνη ως τότε δυσκολία τη συμβίωση με την πεθερά της, έρχεται αντιμέτωπη με μια αλήθεια που θα τη βγάλει από τον παραμυθένιο κόσμο της και θα τη φέρει αντιμέτωπη με την πικρή πραγματικότητα.
Οι χήρες του άντρα της θα σπεύσουν να διεκδικήσουν την αποζημίωση που θα ορίσει το κράτος από τον χαμό του καπετάνιου. Τότε θα αρχίσει ένας αγώνας επιβίωσης, γεμάτος καλά κρυμμένα μυστικά, δολοπλοκίες, εγκλήματα και πάθη. Στο τέλος, η πικρή αλήθεια θα έρθει να ανατρέψει τις ζωές τους και θα συγκλονίσει όλο το πανελλήνιο.

Βιογραφικό
Η Ιωάννα Κανελλοπούλου γεννήθηκε το 1984 στον Πύργο Ηλείας και μεγάλωσε στην Αλφειούσα.
Τελείωσε το λύκειο και αμέσως έπιασε δουλεία σε τοπικά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνα και εφημερίδες), ενώ παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια που αφορούσαν το αντικείμενο στο οποίο εργαζόταν. Στην συνέχεια εργάστηκε σε μεγάλες πολυεθνικές, στον τομέα του Marketing / Managment / Promotion, ως υπεύθυνη και προϊστάμενη τμημάτων, για περισσότερο από δέκα χρόνια. Εργάστηκε επίσης στον τουριστικό τομέα.
Σήμερα είναι σύζυγος και μητέρα και ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων, ενώ παράλληλα έχει επιστρέψει στον χώρο της δημοσιογραφίας. Αρθρογραφεί σε διάφορα σάιτ με αντικείμενο τον χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών.