Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

«Τα Μυστικά του Κήπου και των Κηπουρών»
Λυδία Κώνστα Εικονογράφηση Μαιρηλία Φωτιάδου

«…Γιατί τώρα πια ήξεραν πολύ καλά πως ό,τι φροντίζεις θα σε φροντίσει, ό,τι ποτίζεις θα σε ποτίσει και ό,τι αγαπάς θα σ΄αγαπήσει!»
Ένα παραμύθι για μικρά παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και για το πώς πρέπει οι άνθρωποι να της συμπεριφέρονται για να μπορέσουν να ζήσουν αρμονικά και σε ισορροπία μαζί της. Ο σεβασμός και η αγάπη για τη φύση, τους καρπούς της γης, τη μεγάλη προσφορά της μέλισσας στην οικολογική ισορροπία, τα παράγωγα των προϊόντων μελιού είναι αξίες ζωής που το παιδί πρέπει να γνωρίσει σε μικρή ηλικία.
Τόσο η συγγραφέας όσο και η εικονογράφος του βιβλίου υπογράφουν ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για τα παιδιά που θα ενθουσιάσει και τους γονείς με οικολογική ευαισθησία. Οι τελευταίες σελίδες που επιμελήθηκε η Δρ. Βιολογίας Φυσιολογίας Ελένη Μαλούπα και δίνουν πληροφορίες για βότανα και καρπούς και αποτελεί μια ευχάριστη και πολύ χρήσιμη έκπληξη.

«ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ»

Η Μαριάννα Κουμαριανού υπογράφει μια ιστορία για την αξία του σεβασμού και της ευγένειας, για την ανάγκη να μάθει το παιδί πως δεν πρέπει να υποχωρεί σε ό,τι απαιτούν οι άλλοι από αυτό.
Παίρνοντας ως αφορμή την τάση των παιδιών να μην μοιράζονται τα παιχνίδια τους το βιβλίο επικεντρώνεται στη φιλία και την αλληλοεκτίμηση και δείχνει, με τον καλύτερο τρόπο πως ο άνθρωπος είναι πάνω από κάθε τι υλικό.
Η εικονογράφηση είναι της Γιώτας Κοκκόση. Το βιβλίο ανήκει στη Σειρά βιβλίων: Ο Σαμόρο μαθαίνει… και είναι το 3ο βιβλίο της σειράς ο Σαμόρο και ο Σάγκι που μαθαίνουν τον σεβασμό.

«ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Μια ευρηματική ιστορία, γραμμένη με έναν διασκεδαστικό τρόπο για την αξία της παιδείας και την ανάγκη να φιλτράρει κανείς τη γνώση και την πληροφορία που έρχεται από τα ΜΜΕ. Ο Αντώνης Ζαρίντας στο κείμενο και η Πετρούλα Κρίγκου στην εικονογράφηση στήνουν μια πόλη, την Κοσμόπολη, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί από τις πολλές πληροφορίες. Η σωτηρία για τους κατοίκους θα έρθει όταν απαλλαγούν από κάποιες από αυτές και οι κάτοικοι αποφασίζουν να τις πετάξουν στον ωκεανό. Ένα κοριτσάκι, η Μαριάνθη θα ξεκινήσει ένα ταξίδι ζωής για να φτάσει στον σοφό παππούλη που γνωρίζει το μυστικό και να ανακαλύψει με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να διαλέξει τις χρήσιμες πληροφορίες.
Σύγχρονο θέμα, εξαιρετικά ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους.

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΥΡΟ»

Η Μαίρη Βογιατζή καταγράφει με ευφάνταστο τρόπο μια υποθετική συνέντευξη ανάμεσα στο Καμάρι της Σάμου, τον Κούρο της Σάμου και μέσα από τη συνέντευξη αυτή ο αναγνώστης μπορεί να μάθει πολλά για τους Κούρους, την αρχαία ελληνική τέχνη, τα χαρακτηριστικά των Κούρων, τα μυστικά της πορείας τους στον χρόνο.
Ο «ρεπόρτερ» που παίρνει τη συνέντευξη είναι ο μικρός Ευτύχης. Όταν η δασκάλα του τους πει να φτιάξουν μια εφημερίδα ο Ευτύχης αναλάβει να φέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στο οποίο θα έχει γράψει όλα όσα το πελώριο άγαλμα του εκμυστηρευτεί.
Οι ερωτήσεις πολλές και μέσα από τις απαντήσεις που θα δώσει ο Κούρος ο Ευτύχης αλλά και οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη φωνή της ίδιας της τέχνης και του ιστορικού της παρελθόντος, να συγκινηθούν και να εκτιμήσουν την αρχαιότητα, αφού, όπως λέει και η μαμά του Ευτύχη, «τα αγάλματα έχουν φωνή». Μένει σε εμάς να μάθουμε να την ακούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Ράνιας Ηλιάδου σε αυτό το βιβλίο της Σ ε ι ρ ά ς β ι β λ ί ω ν: Ο Ευτύχης, ο ρεπόρτερ των μουσείων

«ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ»

Η Νίκη Ευελπίδου είναι Καθηγήτρια Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο ΕΚΠΑ, με μεγάλο ερευνητικό έργο, ως εκ τούτου το συγκεκριμένο βιβλίο, πρώτο μιας σειράς παραμυθιών γνώσεων με τον γενικό τίτλο Περιβαλλοντικές Ιστορίες αποτελεί ένα απόσταγμα της δικής της ευαισθησίας.
Με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε οικολογικά και περιβαλλοντικά θέματα λοιπόν υπογράφει ένα παραμύθι για το ταξίδι της σταγόνας και τον κύκλο του νερού στο ταξίδι του από την επιφάνεια της γης έως την επιστροφή της στην ατμόσφαιρα.
Εξαιρετική η εικονογράφηση από την εικονογράφο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Zafouko Yamamoto. Η έκδοση πλαισιώνεται από αφηγηματικούς χάρτες (η πρόσβαση είναι δωρεάν, σαρώνοντας τον σχετικό QR-CODE) που συνδυάζουν κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο και με τρόπο παραστατικό «ξεναγούν» τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στις περιοχές, τα γεγονότα και τις καταστάσεις που συνδέονται με το Ταξίδι της Σταγόνας.

«Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΣΕΡΠΑΝΤΙΝΑ»

Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός και η αλληγορική αφήγηση αποτελεί μια μεγάλη της αγάπη πέρα από αρωγό στην επαγγελματική της ιδιότητα.
Η Νεράιδα Σερπαντίνα είναι ένα παραμύθι, γραμμένο με τη στόφα του κλασικού λαϊκού παραμυθιού και είναι ένα παραμύθι για την αγάπη και τη φιλία. Η ζωή της μικρής νεράιδας Σερπαντίνας που γεννήθηκε σε ένα παράξενο δάσος και του πρίγκηπα Χαρτοπόλεμου που γεννήθηκε την ίδια μέρα στο παλάτι θα γίνει η αφετηρία για μια σειρά παράδοξων και αναπάντεχων καταστάσεων για να οδηγηθούν τόσο οι ήρωες της ιστορίας όσο και οι αναγνώστες του παραμυθιού αυτού στο μονοπάτι της αγάπης.
Πολύ καλή η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου σε ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω.

«Ο ΣΠΑΣΙΚΛΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ»

Ένα εντεκάχρονο παιδί που λατρεύει τα αρχαία ελληνικά και γοητεύεται από τον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας. Ένα εντελώς διαφορετικό παιδί σε έναν κόσμο που τα παιδιά έχουν εντελώς άλλα ενδιαφέροντα και η αρχαιότητα φαντάζει μακρινή και άγνωστη. Πώς θα καταφέρει αυτό το παιδί να εναρμονιστεί με τους συμμαθητές του; Θα αφομοιωθεί ή θα μπορέσει να συμπαρασύρει τα άλλα παιδιά σε έναν εντελώς άγνωστο κόσμο που όμως κρύβει τα μυστικά μιας ιδιαίτερης μαγείας;
Με βοηθό την εικονογράφο Ράνια Ηλιάδου η συγγραφέας Ελένη Ρενέση αναδεικνύει τη σημαντικότητα της γνώσης του αρχαίου κόσμου από τους σύγχρονες Έλληνες. Δημιουργώντας τον πιο αξιολάτρευτο σπασίκλα, τον σπασίκλα των αρχαίων, δίνει φωνή σε ξεχασμένες αξίες και φράσεις της αρχαιότητας και φέρνει στην επιφάνεια τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω.

«ΓΛΥΚΑΝΑΛΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Δυο φανταστικές πολιτείες κι ένας γλυκανάλατος πόλεμος ανάμεσα τους που θα τις χωρίσει αλλά και θα τις ενώσει. Όταν ο πόλεμος φτάσει στο τέλος του και μια Συμφωνία Φιλίας πρόκειται να υπογραφεί για να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο αυτών πολιτειών και των κατοίκων τους, η αληθινή στάση των βασιλιάδων τους θα φανεί και τα ερωτηματικά για τη στάση αυτή θα γίνουν η αφορμή να σκεφτεί κανείς τι ακριβώς καθορίζει εν τέλει τον πραγματικό ρόλο της εξουσίας σε τέτοιου είδους διενέξεις.
Με ευφάνταστο τρόπο ο Κώστας Μάγος υπογράφει μια αλληγορία για την υπέρβαση των εθνικιστικών αντιλήψεων και για την ανάγκη να προωθηθεί η ειρήνη πέρα από εξουσίες και συμφέροντα. Η εικονογράφηση είναι της Μαρίας Μανουρά. Ένα έργο για παιδιά άνω των 6 ετών.

«ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ»

Ένα ημερολόγιο κι ένα ταξίδι στην Αφρική το 3ο βιβλίο της σειράς Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή, για παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω.
Μια ανεμοθύελλα και η αναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου στην Αιθιοπία, ένα τζιπ που διασχίζει τα χωριά προτού φτάσει στις ανθοκαλλιέργειες, ακτιβιστές και οικολόγοι κι ένας παπαγάλος που επιμένει να επαναλαμβάνει μια συγκεκριμένη φράση είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία αυτής της μεγάλης περιπέτειας που γράφει η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου και εικονογραφεί ο Βασίλης Γρίβας.
Το ημερολόγιο του καθηγητή Φιλίππου βρίσκεται στα χέρια του Άρη και της Λίνας, οι οποίοι μαζί με τον κ. Πέτρο θα αναλάβουν να βοηθήσουν τον καθηγητή αφού διαβάσουν το περίφημο ημερολόγιο. Μια περιπέτεια για την αξία της φιλίας, της συνεργασίας με οικολογικές προεκτάσεις που θα συγκινήσει όλους τους αναγνώστες του.