ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ – ΝΤΑΝΟΥ

Τον Ιούλιο του 2019 κυκλοφόρησε το 15ο βιβλίο της Βιβής Κοψιδά – Βρεττού, με τίτλο «ΚΕΡΑΙΕΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ». Πρόκειται για σύντομα(όπως καταδεικνύει και ο τίτλος), αλλά φιλοσοφημένα ποιήματα της πολυγραφότατης κ. Κοψιδά, το 2ο βιβλίο της για το 2019 και το 4ο των εκδόσεων «βακχικόν». Μια καλαίσθητη έκδοση , που το εξώφυλλό της κοσμεί πίνακας της Αμερικανίδας ζωγράφου Frana , η οποία αναφέρει για την ποίηση της διδάκτορος Κοψιδά «γιατί τι άλλο είναι η ποίηση της φίλης Βιβής από μια επαναστατημένη φωνή , που φεύγει μακριά από τον εαυτό της, απλώνεται στων άλλων τη ζωή και μέσα από αυτή διαβάζει και τη δική της». Και φυσικά για την ποιήτρια δε χρειάζονται συστάσεις, αξίζει όμως να αναφέρω ότι πέρα από το πλούσιο συγγραφικό της έργο, είναι σημαντική η συμβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήμη. Έχει λάβει μέρος σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια , είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών εταιριών και φορέων, πρώην Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας.

«Αλλά, σου φαίνεται πως δαγκάνει όποιος κατακρίνει τα συνήθεια των ανθρώπων χωρίς ν’ αγγίζει με τ’ όνομά του κανέναν ή πως δασκαλεύει μάλλον κι ορμηνεύει;» ( Έρασμος προς Θωμά Μωρ 1508): με την αποφθεγματική αυτή φράση αρχίζει η νέα ποιητική συλλογή της κ. Κοψιδά , που προβληματίζει τον αναγνώστη και τον αφήνει να αποδεχτεί τη μία ή και τις τρεις εκδοχές (δαγκάνει, δασκαλεύει , ορμηνεύει). H συνέχεια στα ποιήματα της συλλογής : γλώσσα αφαιρετική, λίγες λέξεις, αλλά καίριες και σωστά τοποθετημένες, υπαινικτικοί στίχοι, εύστοχες φράσεις που ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και καρφώνουν την ψυχή, με μηνύματα ισχυρά για τον Άνθρωπο, το σύμπαν, την ποιητική τέχνη, τη συλλογική ευθύνη. Η παρατηρητικότητα από τα μικρά ως τα μεγάλα, από τα ατομικά ως τα κοινωνικά, δοσμένη με στοχαστικό ποιητικό ύφος , με ειρωνικό ή κωμικό άλλες φορές, οδηγεί την ποιήτρια σε ένα θαυμαστό ταξίδι ζωής. Το απολαμβάνει χαρούμενη ή λυπημένη, επαναστατεί και διαμαρτύρεται άλλοτε, συνειδητοποιεί την επώδυνη σχέση ζωής και πνεύματος, αλλά επιμένει. Γιατί μέσα από την λακωνικό τρόπο έκφρασης προβληματίζει, καθοδηγεί, συνταξιδεύει και τελικά διδάσκει με ένα δικό της ξεχωριστό τρόπο.
Η τριλογία της χαράς, μια διλογία της λύπης, της αστειότητας, το ποιητικό θέμα, ανεπίδοτη Άνοιξη, χαμαιγενείς, εναλλαγές, ο αμετανόητος, ο αιρετικός, ανεπίστρεπτα, αντίληψη, νομοτέλεια, απορία, μετάλλαξη, απαγορευτικό : τίτλοι ποιημάτων που με ταξίδεψαν και ενεργοποίησαν έντονα το συναισθηματικό μου σύμπαν. Και φυσικά το ποίημα ΟΙ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ Ή ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ , που παρατίθεται άτιτλο στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.


«ΚΕΡΑΙΕΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ», ένας ελκυστικός τίτλος, μιας προσεγμένης ποιητικής συλλογής των εκδόσεων «βακχικόν», σε ελεύθερο στίχο με θέματα : τον άνθρωπο, τη ζωή, τον έρωτα, την ποίηση, τον πλούτο ή τη φτώχεια, την τέχνη, το κράτος, την Ιστορία, την πολιτική, το θάνατο, τον πόνο, την αδιαφορία, την καθημερινότητα, τη ματαιοδοξία, τις γιορτές, την κοινωνική συμπεριφορά, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τις εναλλαγές, την προσευχή, την αποδημία. Ένα δυνατό βιβλίο, που ο καθένας αξίζει να διαβάσει.
Τέλος, ενδεικτικά παραθέτω κάποιους στίχους από τη συλλογή: α)Ξενεύουν οι άνθρωποι/κι αν ακόμη ξένοι /δεν είναι… β) ψυχαγωγεί και ο θάνατος/ο δικός σου αρκεί/ να μην είναι. γ) δεν υπολόγιζε το κέρδος/ήτανε λέει αιρετικός/ γυμνόν επί της πυράς/ τον ανέβασαν ! δ) τι μαύροι / τι λευκοί/ το ίδιο χρώμα / έχει το αίμα. ε) φεύγω/για μιαν / επιστροφή. Στ) Όλοι μαζί δίχως ένδυση/ του Καλού ουτοπία/ γι’ αγώνες της αύριον/ ειμαρμένης ημέρας … ζ) αντίληψη του χρόνου/ σε κύκλο ή ευθεία γραμμή/ όπως κι αν / -είναι-/ΖΩΗ…