Ο συγγραφέας Γιώργος Πουλημένος, λόγω της Μικρασιατικής καταγωγής του και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με την Μικρά Ασία και τη Σμύρνη, δημοσιεύοντας ήδη ένα λεξικό Σμυρναίικης διαλέκτου, έναν ιστορικό χάρτη της Σμύρνης και ένα δίτομο έργο με τίτλο «Η Προκυμαία της Σμύρνης».


Η ενδελεχής έρευνα και μελέτη και η βαθιά γνώση τους έγιναν η αφορμή για την ενασχόλησή του με το θέμα σε λογοτεχνικό επίπεδο, καθώς θέλησε να τις διοχετεύσει στο πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανός και έτσι να διαβαστούν από ένα ευρύτερο κοινό. «Λέων και Εμινέ» και αν και ο τίτλος παραπέμπει σε μια ερωτική ιστορία και μόνο, θεωρούμε πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιστορικό βιβλίο. Και θα αιτιολογήσουμε το γιατί:


Πάρα πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για την καταστροφή της Σμύρνης που όμως δεν είναι όλα δοκίμια ή ιστορικά. Στα μυθιστορήματα συγγραφείς περιγράφουν κυρίως πώς το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός επέδρασε στις ζωές των ηρώων τους. Το συγκεκριμένο όμως μυθιστόρημα δεν ένα ακόμα βιβλίο που απλά διαδραματίζεται στην Σμύρνη τη συγκεκριμένη εποχή. Ο συγγραφέας κάνει κάτι διαφορετικό. Μέσα από τους πολύ καλά σκιαγραφημένους ήρωες και την καλοδουλεμένη πλοκή μάς δείχνει τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή της πόλης.
Το μυθιστόρημα ξεκινάει από το 1918, λίγο μετά από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η μεν Τουρκία ήταν με τους ηττημένους, ενώ η Ελλάδα με τους νικητές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα στα πλοία του συμμαχικού στόλου στη Σμύρνη να καταπλεύσουν και Ελληνικά και ο ελληνικός στρατός να αποβιβάζεται με ενθουσιώδεις πανηγυρισμούς στην πόλη. Το μίσος των Τούρκων τόσο για την πόλη, όσο και για τους μικρασιάτες κατοίκους της που τους θεωρούν προδότες, γιγαντώνεται. Η Σμύρνη γι’ αυτούς είναι μια άπιστη πόλη. Μια πόλη με μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες που όμως εκμεταλλεύονται άλλοι και κυρίως οι Έλληνες κι όχι οι ίδιοι.
Λέων και Εμινέ, ο έρωτας τους δυναμιτίζει τις δυο οικογένειες των οποίων τα τσιφλίκια είναι γειτονικά. Το μίσος κυρίως στην οικογένεια της Εμινέ θεριεύει και αυτό είναι η αιτία που η Εμινέ το σκάει από το σπίτι για να σώσει την ζωή της από τον εξοργισμένο αδελφό της Νουρι.
Ο Λέων θα καταταγεί στον Ελληνικό στρατό και θα γίνει βοηθός του αρμοστή Στεργιάδη. Με αυτόν τον τρόπο, ο συγγραφέας θα μας κάνει γνωστά τα τεκταινόμενα στην ελληνική πλευρά. Από την άλλη, μέσω του Νουρι, ο οποίος είναι και αυτός αξιωματικός του τουρκικού στρατού, ο αναγνώστης θα γνωρίσει τι συμβαίνει και στην άλλη πλευρά. Τον ρόλο που έπαιξαν οι ξένες δυνάμεις στην περιοχή θα μας τον δείξει ένας ακόμα ήρωας, ο ιταλός Πολ Μπαντετι. Και αυτοί είναι οι ήρωες που μας δείχνουν το ιστορικό κομμάτι. Υπάρχει όμως και η φιλία του Λέοντος με τον Στρατή, μέσω της οποίας ο συγγραφέας μας ξεναγεί στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη εκείνη την εποχή. Δεξιώσεις σε πολυτελείς αίθουσες, αλλά και εκδρομές στα γύρω χωριά. Και είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας δείχνει πώς αυτή η ευδαιμονία λειτούργησε ως τροχοπέδη, μην αφήνοντας τους Σμυρνιούς να δουν τον όλεθρο που ερχόταν.
Και μέσα σε όλα αυτά, απόλυτα εναρμονισμένη, μια ερωτική ιστορία. Ο Λέων και η Εμινέ δοκιμάζουν τον απαγορευμένο καρπό του έρωτα ανάμεσα σε έναν χριστιανό και μια μουσουλμάνα.
Το όνειρο του Νουρι, είναι να μπει στη Σμύρνη νικητής και να πάρει εκδίκηση για την χαμένη τιμή της οικογένειας του. Και θα τα καταφέρει. Ο Νουρι θα μπει νικητής στη Σμύρνη, μα τα μυστικά που κρύβουν τα δυο τσιφλίκια θα ξεπηδήσουν όπως οι φλόγες που έκαψαν την πόλη και αυτήν την φορά θα κάψουν ψυχές.
Τι ακριβώς θα συμβεί θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης μέσα από το αναγνωστικό του ταξίδι αυτού του βιβλίου. Ένα βιβλίο, που παρά τον όγκο του, με την στρωτή και μεστή γραφή του, την κινηματογραφική και δομημένη πλοκή του κυλά αβίαστα. Ο αναγνώστης όχι μόνο θα γνωρίσει τα τελευταία χρόνια της Σμύρνης και όσα την οδήγησαν στην καταστροφή της, στην απόγνωση και στη σφαγή των κατοίκων, αλλά και στο αδιέξοδο των βασικών ηρώων και στις αποκαλύψεις που θα αναφανούν στο τέλος της ιστορίας.
Ένα ιστορικό και συνάμα τολμηρά ερωτικό βιβλίο. Μια ιστορία ανθρώπων που αγαπήθηκαν. Ένα οδοιπορικό σε μια πόλη που άλλαξε για πάντα.

«Σμύρνη, Δεκέμβρης του 1918, λίγο μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Το χρονικό της πόλης και η ζωή μιας νέας γυναίκας ξετυλίγονται σαν δυο κουβάρια σιγά-σιγά. Πόσο μοιραία θα αποδειχτεί η ύπαρξη ενός άνδρα, που καθορίζει την τύχη της κοπέλας, ενώ ταυτόχρονα παλεύει για την επιβίωση της πατρίδας του;
Τέσσερα χρόνια μετά, λάθη και προδοσίες θα οδηγήσουν τη Σμύρνη στο τραγικό της τέλος, με αποκορύφωμα τη φοβερή φωτιά του Σεπτέμβρη. Θα ακολουθήσει και ο έρωτας της νεαρής γυναίκας παράλληλη πορεία ή θα καταφέρει παρ’ ελπίδα να επιζήσει ανάμεσα στις φλόγες

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)