Το 2017 οι εκδόσεις Μεταίχμιο έφεραν στην χώρα μας το βιβλίο «Τελευταία έξοδος» και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό γνώρισε για πρώτη φορά τον Federico Axat. Ο Federico Axat, γεννήθηκε το 1975 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Σπούδασε και εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός, όμως, πολύ σύντομα, η συγγραφή μπήκε στην ζωή του και μέχρι στιγμής έχει γράψει 4 βιβλία. Ο Axat ξέρει να χτίζει πολύ καλά και Ιστορίες. Η «Τελευταία έξοδος», το 3ο του βιβλίο, γνώρισε τεράστια επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 35 γλώσσες. Έτσι οι εκδόσεις Μεταίχμιο στις 7/2/2019 εκδίδουν το 4ο βιβλίο του με τίτλο «ΑΜΝΗΣΙΑ» και είναι το βιβλίο που απέδειξε ότι αυτή η τεράστια εκδοτική επιτυχία του δεν ήταν τυχαία.


Συναρπαστικό και καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ με ένα δυνατό και άκρως εντυπωσιακό πρώτο κεφάλαιο που καθηλώνει, ρίχνοντας τον αναγνώστη κατευθείαν στα βαθιά νερά. Ο πρωταγωνιστής και συνάμα αφηγητής της ιστορίας Τζόνι Μπρένερ είναι ένας νεαρός άνδρας με περίπλοκη ζωή, διαζευγμένος, που προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ και να γίνει ένας καλός πατέρας. Όλα όμως περιπλέκονται όταν ξυπνάει και βλέπει ένα άδειο μπουκάλι βότκα και ένα νεκρό κορίτσι, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται το πιστόλι του πατέρα του. Τι είχε συμβεί; Είχε μεθύσει τόσο πολύ που δεν θυμόταν τίποτα; Και ποιο ήταν αυτό το κορίτσι;


«Ξύπνησα μέσα σε μια δίνη αβεβαιότητας, όπως συνέβαινε συνήθως όταν μεθούσα και έπεφτα σε άλλο κρεβάτι από το δικό μου. Η πρώτη μου επαφή με την πραγματικότητα ήταν το απόμακρο τρίξιμο της κούνιας στην μπροστινή βεράντα· η δεύτερη, το χτύπημα της λάμπας καθώς τεντωνόμουν, πριν ακόμη ανοίξω τα μάτια μου. Το μοιραίο που στοίχειωνε τη ζωή μου τελευταία έκανε τη λάμπα να πέσει και να γίνει χίλια κομμάτια. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι ήμουν ξαπλωμένος μπρούμυτα στο πάτωμα. Τότε με την άκρη του ματιού μου διέκρινα το σώμα. Όλο αυτό κράτησε λιγότερο από μισό λεπτό, στο μυαλό μου όμως τα γεγονότα εκτυλίσσονταν με τρομαχτική βραδύτητα. Γύρισα το κεφάλι, σίγουρος πως κάτι δεν πάει καλά, και είδα το κορίτσι, με το πρόσωπο στραμμένο στο πάτωμα, σκεπασμένο μ’ ένα λευκό σεντόνι. Το κεφάλι ήταν ελαφρώς γερμένο δεξιά, στο μέρος που στεκόμουν, τα μάτια διάπλατα ανοιχτά.»
Τι θα έκανες αν ξυπνούσες με ένα πτώμα στο σαλόνι σου χωρίς καμία ανάμνηση από τις τελευταίες ώρες της ζωής σου;

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Η πρώτη του σκέψη ήταν να εξαφανίσει το μπουκάλι στο δάσος. Γυρνώντας όμως πίσω, το πτώμα είχε εξαφανιστεί. Να ήταν άραγε όλο αυτό δημιούργημα της φαντασίας του ή κάποιος του είχε στήσει παγίδα; Η αμφιβολία ότι θα μπορούσε να είναι αυτός ο δολοφόνος τον διέλυε. Έπρεπε να ανακαλύψει τι πραγματικά έχει συμβεί.
Ο αδελφός του ο Μαρκ είναι το στήριγμα του από τα παιδικά του χρόνια. Έτσι για μια ακόμα φορά θα καταφύγει σε αυτόν. Ο Μαρκ όμως πιστεύει ότι ίσως ήταν μια παραίσθηση από το αλκοόλ και δεν πιστεύει τον αδελφό του ότι ήταν καθαρός. Είναι έτσι; Μήπως του κρύβει την αλήθεια; Ο Μαρκ είναι ιδιοκτήτης ενός πειραματικού εργαστηρίου και έχει ανακαλύψει ένα σκεύασμα που προκαλεί αμνησία και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμη και των μυστικών υπηρεσιών. Άραγε έχουν σχέση όλα αυτά; Με την αμνησία του Τζόνι σε ό,τι αφορά εκείνη την ημέρα; Πώς τα δυο αδέλφια θα προσπαθήσουν να λύσουν τον γρίφο;
Όμως τα πράγματα ξεκινούν από πολύ παλιά. Και ο Τζόνι μας αφηγείται τα παιδικά του χρόνια. Ανήκε σε μια οικογένεια αγαπημένη με την μητέρα να μένει κατάκοιτη από ανίατη ασθένεια και να επιθυμεί να οδηγηθεί στην παράνομη ευθανασία. Ο πατέρας θα φυλακιστεί και μέσα στο κελί του θα αυτοκτονήσει. Όμως ήταν αυτός που οδήγησε στη ευθανασία τη γυναίκα του;
Ο Federico Axat, έχει δημιουργήσει μια καθηλωτική και συνάμα ατμοσφαιρική ιστορία στην οποία τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα ανατρέπονται. Η αμεσότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης δυνατή. Είναι στιγμές που όλοι οι καλοδουλεμένοι ολοζώντανοι ήρωες περνούν από το μυαλό του αναγνώστη ως ένοχοι. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο συγγραφέας μας βάζει στα μονοπάτια του μυαλού όπου η αμνησία έχει αρχίσει να διαγράφει και ένας λαβύρινθος ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.
Και ενώ πρόκειται για ένα ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ τέλεια δομημένο και με γρήγορη ροή και αγωνία, ο συγγραφέας θίγει και κοινωνικά θέματα όπως είναι η οικογένεια, η αγάπη που δένει τα μέλη της, η αδελφική αγάπη, τα παιδικά χρόνια και πόσο αυτά επηρεάζουν την μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου ως ενήλικα, η φιλία όπως είναι του Τζόνι, της Μάγκι και του Ρος, ο εθισμός στο αλκοόλ, η ασθένεια και η απώλεια. Κυρίαρχο όμως θα λέγαμε ότι είναι το δίλημμα της ευθανασίας τόσο για αυτόν που υποφέρει όσο και τις επιπτώσεις της στα μέλη της οικογένειας που μένουν πίσω, μα και την ηθική της επιστήμης. Και όλα αυτά απόλυτα εναρμονισμένα με την πλοκή, με ένα τέλος εκπληκτικό και αινιγματικό μα και ιδιαίτερο που συγκλονίζει. Ένα τέλος που αναγκάζει τον αναγνώστη να επαναφέρει όλα όσα έχει διαβάσει, αναθεωρώντας πολλά από αυτά που θεωρούσε δεδομένα.
Δικαίως ο Federico Axat κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό και οι εκδόσεις μεταίχμιο θα πρέπει να είναι υπερήφανες που ενέταξαν τον συγγραφέα στην εκδοτική τους οικογένεια.