Απρίλιος 2019. Το έβδομο βιβλίο της ΒΙΚΥΣ ΣΤΟΥΦΗ, με τίτλο «Μια μελωδία για την Εύα», εκδίδεται από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ.

Eύα Βάρναλη. Διάσημη σοπράνο της όπερας. Αρραβωνιασμένη με τον Νικολά Ντε Λούκα. Έναν αριστοκράτη από την Ιταλία. Η αποκάλυψη ότι ο Νικολά την απατά, κάνει την Εύα να φύγει για την Κορνουάλη. Στο Τρούρο, θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την απογοήτευση της προδοσίας του. Και ήταν μεγάλη αφού η γυναίκα που μπήκε ανάμεσα τους δεν είναι άγνωστη. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό Μπεν Άστον έναν μυστηριώδη και αυτοκαταστροφικό άντρα, παράξενη και ίσως όχι τυχαία. Και τα μυστικά του παρελθόντος που γνωρίζει ο Μπεν; θα έρθουν στο φως; Θα φτάσουν στην Εύα;

 

Η Εύα χάνει ένα αγαπημένο της πρόσωπο. Είναι δολοφονία. Ποιός; και γιατί;
Θάνος Δαρνέζης ο ελληνικής καταγωγής άγγλος επιθεωρητής θα αναλάβει να εξιχνιάσει την περίπτωση και θα προσπαθήσει να βρει τον δολοφόνο. Εισβάλλει έντονα στην ζωή της Εύας. Και ενώ προσπαθεί να καταλάβει τι έχει συμβεί και να ξορκίσει και τους δικούς του δαίμονες για να ανακτήσει τις ισορροπίες του, ένας νέος θάνατος έρχεται. Είναι και αυτός δολοφονία; Μήπως είναι αυτοκτονία; Τι σχέση έχει η Εύα με όλα αυτά;
Η Εύα αναθεωρεί αξίες, σχέσεις και πρόσωπα του περιβάλλοντος της. Λυγίζει κάτω από το βάρος των γεγονότων μα δεν εγκαταλείπει. Σφίγγει τα δόντια και σηκώνεται. Γιγαντώνεται η δύναμη της. Τα στοιχεία όμως που υπάρχουν εναντίον της είναι πολλά. Και ο Νικολά; Άραγε θα καταφέρει ο Δαρνέζης να ρίξει φως στα αληθινά γεγονότα;


Το μυθιστόρημα είναι γεμάτο εικόνες. Γραμμένο με την γνωστή μεστή γραφή της συγγραφέως, σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με πλούσια πλοκή, το «Μια μελωδία για την Εύα» που υπογράφει η Βίκυ Στουφή, είναι ένα κοινωνικό-αστυνομικό βιβλίο.
Κοινωνικό, επειδή στις σελίδες του γίνονται εμφανείς οι ανθρώπινες σχέσεις, οι δοκιμασίες της ζωής, τα μυστικά και τα ψέματα. Η εσωστρέφεια και οι κρυμμένες πληγές. Κυρίως όμως τα ψυχικά αποθέματα. Έννοιες όπως: προδοσία και απόρριψη. Μετάνοια και η συγχώρηση. Δικαιοσύνη. Οι ήρωες του βιβλίου θα ανακαλύψουν ότι η δοτικότητα και η εμπιστοσύνη κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσουν τα βήματά μας σε μονοπάτια λανθασμένα. Ακριβώς αυτή η ανάλυση των προσωπικών σκέψεων των ηρώων, των συμπεριφορών τους και των συναισθημάτων τους που χαρακτηρίζουν το βιβλίο το βιβλίο του τον προσδιορίζουν ως κοινωνικό μυθιστόρημα. Από την άλλη, η ένταση κορυφώνεται, καθώς ο αναγνώστης εμπλέκεται σε ένα ήπιο αστυνομικό παιχνίδι που στήνει η συγγραφέας με δολοφονίες και θύματα που ζητούν εξιλέωση κι ένα μυστήριο που, σταδιακά, οδηγείται στη λύση του.
Κλείνουμε την παρουσίαση του μυθιστορήματος της Βίκυς Στουφή, με το χαρακτηριστικό κείμενο από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Κάθισε κάτω και ένας βουβός λυγμός συντάραξε το στήθος του. Κάθε ημέρα, εδώ και πέντε ολόκληρα χρόνια, ξαναζούσε λεπτό προς λεπτό όλη τη φρίκη. Όχι επειδή το επεδίωκε, δεν ήταν μαζοχιστής. Ένας Θεός ήξερε πόσο πολύ είχε παλέψει για να επουλώσει την πληγή, αλλά έφτανε μια ματιά στον καθρέφτη για να αρχίσει να αιμορραγεί ξανά. Γιατί δεν τον σκότωσαν κι αυτόν; Χάρη θα του έκαναν. Αντίθετα, του άφησαν αυτή την ουλή στο πρόσωπο για να του θυμίζει διαρκώς πως είχε βρεθεί εκεί…»

«Το μέλλον της Εύας Βάρναλη διαγραφόταν λαμπρό. Με τη θεϊκή φωνή της είχε κατακτήσει το απαιτητικό κοινό της όπερας και με την ομορφιά της την καρδιά του αριστοκράτη Νικολά Ντε Λούκα. Όταν μαθαίνει ότι εκείνος την απατά ο κόσμος της καταρρέει και καταφεύγει στο γραφικό Τρούρο της Κορνουάλης προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό Μπεν ʼστον θα την βοηθήσει να ξεπεράσει την απογοήτευση, όμως πόσο τυχαία είναι, άραγε, αυτή η γνωριμία από την στιγμή που ο αινιγματικός Εγγλέζος φαίνεται να κατέχει σημαντικές αλήθειες για το παρελθόν της που ακόμη και η ίδια αγνοεί;
Ένας ειδεχθής φόνος –ή μήπως δύο;– πυροδοτεί μια σειρά απρόσμενων, δυσάρεστων γεγονότων και γίνεται αφορμή να βγουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά που θα συνταράξουν την Εύα και θα θέσουν την ζωή της σε κίνδυνο όταν πέφτει θύμα απαγωγής.

Φως στην υπόθεση θα ρίξει ο ελληνικής καταγωγής αστυνομικός επιθεωρητής, Θάνος Δαρνέζης, και τελικά οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας θα ανακαλύψουν ότι ο δρόμος που οδηγεί στην ευτυχία περνάει πρώτα μέσα από την συγχώρεση και την μετάνοια.»
(Aπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου)