Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς


Η Τίτα γεννήθηκε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, μέσα σε πλημμύρα δακρύων από αυτά που προκαλεί το καθάρισμα των κρεμμυδιών. Καταδικασμένη από την παράδοση να μείνει ανύπαντρη για να φροντίζει την τυραννική μητέρα της, τη Μαμά Ελένα, βρήκε τον προορισμό της στην κουζίνα της οικογένειας Ντε Λα Γκάρσα.
Τα φαγητά της Τίτα όχι μόνο μαγεύουν με τις εξαίσιες γεύσεις τους, αλλά μεταδίδουν και συναισθήματα, τον πόνο, την πίκρα, τη χαρά ή τον πόθο της σε όποιον τα γεύεται. Όταν η Μαμά Ελένα αναγκάζει τον αγαπημένο της Τίτα, τον Πέδρο, να παντρευτεί την αδελφή της, εκείνη μαθαίνει να διατηρεί και να τρέφει την αγάπη του με τα θρυλικά της φαγητά, αποδείχνοντας πως ο δρόμος για την καρδιά ενός άντρα περνάει από το στομάχι του -έστω κι αν τα πικρά της δάκρυα έπεσαν στο ζυμάρι για τη γαμήλια τούρτα της αδελφής της και προκάλεσαν στη νύφη και σε όλους τους καλεσμένους μια βαριάς μορφής δηλητηρίαση…


Σ` αυτό το μοναδικό, γραφικό «μυθιστόρημα της κουζίνας», γραμμένο σε μορφή σήριαλ, σε μηνιάτικες συνέχειες, βρίσκουμε όχι μόνο την ιστορία του κρυφού έρωτα της Τίτα και του Πέδρο και την παράξενη μοίρα όλης της οικογένειας Ντε Λα Γκάρσα, αλλά στη συνέχεια κάθε μήνα και μια λεπτομερειακή συνταγή από τα πικάντικα μεξικάνικα φαγητά που φλογίζουν την αγάπη τους -από ορτύκια με ροδοπέταλα μέχρι πιπεριές με σάλτσα από καρύδια.
Το βιβλίο περιέχει έρωτα, πάθη, όνειρα, επιθυμίες, μυστικά και πολλές συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας. Η έναρξη του κάθε κεφαλαίου σηματοδοτεί την άφιξη κι ενός μηνός του χρόνου. Δώδεκα μήνες, συνεπώς, έρχονται να ταιριάξουν με μία διαφορετική συνταγή.

Η συγγραφέας εύστοχα επιλέγει να συνδυάσει μία συνταγή με έναν μήνα και ένα γεγονός μέσα σε αυτόν, που μπορεί να τον στιγμάτισε (τον μήνα). Για σκεφτείτε, πόσες φορές κι εμείς οι ίδιοι/ες δεν έχουμε συνδυάσει φαγητά με πρόσωπα, ή, καταστάσεις/εμπειρίες που μας ”σημάδεψαν” με τον έναν, ή, τον άλλον τρόπο; Μέσα σε αυτούς, λοιπόν, τους δώδεκα μήνες -και κατ’ επέκταση τις δώδεκα συνταγές- υποβόσκουν καταπιεσμένα συναισθήματα. Συναισθήματα ποικίλα και έντονα που πρωταγωνίστησαν στην ζωή της κεντρικής ηρωίδας του βιβλίου κι όχι μόνο. Συναισθήματα όπως ο φόβος, η αγάπη, ο πόνος της απώλειας, αλλά και η καταναγκαστική ”θυσία” ενός ανθρώπου να υπηρετεί έναν άλλον άνθρωπο για μία ζωή.

Κι όμως, αυτές οι συνταγές και τα φαγητά που ”γεννιούνται” από εκείνες μοιάζουν σαν να σπάνε τα όποια δεσμά και να χαρίζουν, απλόχερα, την ελευθερία. Ναι, στην παρούσα υπόθεση το κλειδί της ελευθερίας είναι η μαγειρική…
Ρομαντικό και με έντονο το μυθικό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και διανθισμένο με άφθονο γλυκόπικρο χιούμορ, αυτό το απολαυστικό βιβλίο σημείωσε καταπληκτική επιτυχία.
Συνταγές της μεξικάνικης κουζίνας, έντονα πάθη και μαγικός ρεαλισμός είναι τα συστατικά του μυθιστορήματος της Λάουρα Εσκιβέλ, που θεωρείται από τα σημαντικότερα ισπανόφωνα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Μεταφράστηκε σε σαράντα γλώσσες, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία και χάρισε στη συγγραφέα μια θέση στο πάνθεον της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.
Πρόκειται για Αριστούργημα.


Η Λάουρα Εσκιβέλ γεννήθηκε στο Μεξικό το 1950. Άρχισε την καριέρα της ως σεναριογράφος. Η έκδοση του πρώτου της μυθιστορήματος Σαν νερό για ζεστή σοκολάτα το 1989 αποτέλεσε κορυφαίο εκδοτικό γεγονός της δεκαετίας του ’90 σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, σε δικό της σενάριο, γνώρισε επίσης τεράστια εμπορική επιτυχία. Ακολούθησαν έξι μυθιστορήματα.