«… Τα βλέμματά τους έσμιξαν και δεν χρειάστηκε να ανταλλάξουν κουβέντα. Την ανέβασε στο άτι του κι εκείνο άρχισε να καλπάζει ασταμάτητα, ώσπου έφθασαν ως τη θάλασσα που ήταν παράξενα γαληνεμένη για καταχείμωνο. Ξεκαβαλίκεψαν, κάθισαν στην αμμουδιά κι έγιναν ένα, με την απανεμιά της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού… Ενώθηκαν θαρρείς με το Σύμπαν…»

«ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ» τιτλοφορείται το πρώτο βιβλίο της ΕΥΔΟΚΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ, που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017 από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ με ένα όμορφο εξώφυλλο, επηρεασμένο από το νησί της Μυτιλήνης, τη θάλασσα και το ίδιο το βιβλίο.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Μια παγωμένη νύχτα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στη Μυτιλήνη, η Νίνα συναντά τον Νικήτα …
Εκείνη, ένα φτωχό και βασανισμένο κορίτσι.
Εκείνος, o άρχοντας του νησιού…
Από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, μαγεύονται ο ένας από τον άλλον και νιώθουν σαν να γνωρίζονταν από πάντα, σαν να τους δένει η αόρατη κλωστή της ανίκητης Μοίρας.
Η σχέση τους θυελλώδης. Υπάρχουν μονάχα ο ένας για τον άλλον. Πιόνια του Πεπρωμένου, τυφλοί κι οι δυο απέναντι σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή τη σχέση τους, γίνονται έρμαια των πράξεών τους, αφού ο Νικήτας είναι ήδη παντρεμένος…
Οι δυο εραστές άγονται και φέρονται σαν ήρωες αρχαίας τραγωδίας, που πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους.
Θα έρθει η κάθαρση μετά την ύβρη που διέπραξαν;
Θα μεταμορφωθούν οι Ερινύες σε Ευμενίδες;
Μια αληθινή ιστορία που συνέβη κάποτε στη Μυτιλήνη,
συνταράσσοντας τη μικρή κοινωνία
αλλά και τους πρωταγωνιστές της, με τρόπο που θα μείνει
ανεξίτηλος στη συνείδηση του αναγνώστη…»


Βλέπουμε ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, την ιστορία της παράφορης και απαγορευμένης αγάπης του Νικήτα και της Νίνας, κάποτε στη Μυτιλήνη την δεκαετία του 50.
Η Αλκμήνη θα ακούσει από την μητέρα της την ιστορία της ζωής της…
Ο πλούσιος άρχοντας του νησιού, ο Νικήτας Βουρνάλης, παντρεμένος με την Αγγέλα και έχοντας δύο μεγάλους γιούς, γνωρίζει την Νίνα, ένα δυστυχισμένο κορίτσι, μια τραγική ηρωίδα και την ερωτεύεται παράφορα. Αμοιβαίο, αφού και η Νίνα είναι ερωτευμένη μαζί του. Όταν όμως τυχαία μαθαίνει ότι ο αγαπημένος της, έχει οικογένεια, αποφασίζει να τον εγκαταλείψει. Όμως, «… Είναι έγκλημα η ευτυχία;..» και οι δυο ερωτευμένοι θα ξανασυναντηθούν και τότε αρχίζουν όλα.

Η ζωή όλων ανατρέπεται και η σκληρή πλευρά της ζωής και των καταστάσεων θα πλήξει τους ήρωες. Άλλοι ήρωες είναι υπομονετικοί, αληθινοί φίλοι-στήριγμα, άλλοι σκληροί, άλλοι δυναμικοί, άλλοι αδίσταχτοι μα όλοι μπλεγμένοι στα δίχτυα αυτού του πάθους των δυο εραστών, εκεί που το συναίσθημα πρέπει να πνιγεί και να κυριαρχήσει η λογική. Οι κοινωνικές και ηθικές υποχρεώσεις μεγάλες. Η διαφορετικότητα στην κοινωνική τάξη, οι δύο κόσμοι των κεντρικών ηρώων, το αδιέξοδο και η απελπισία, το καθήκον και η επιθυμία, η προδοσία και η εκδίκηση, τα «πρέπει» και τα «θέλω», ο έρωτας και η συντροφικότητα, ο εγωισμός και η αξιοπρέπεια, ο συμβιβασμός και τα παιχνίδια της μοίρας, το δίλημμα και η επιλογή, όλα συνυπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου.

Το τι απέγινε αυτός ο έρωτας, το τι έζησαν οι ήρωες, το πώς εξελίχθηκε η ζωή τους σύμφωνα με τις αποφάσεις τους στον χρόνο, είναι αυτό που θα ανακαλύψει ο αναγνώστης, μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου. Ενός βιβλίου που αν και η γραφή του είναι απλή, αν και υπάρχουν στοιχεία στην ιστορία που θα λέγαμε ότι είναι κοινότοπα, αφού κινείται σε γνωστά τετριμμένα πλαίσια, είναι μια δυνατή ιστορία αγάπης που καταφέρνει να κρατά το ενδιαφέρον.
Ένα ευκολοδιάβαστο και καλοδουλεμένο βιβλίο, με ήρωες απλούς, καθημερινούς, με αδυναμίες και αρετές που η συγγραφέας αποδίδει πραγματικά, χωρίς να εξιδανικεύει κάποιον χαρακτήρα, ένα δραματικό βιβλίο που σε ταξιδεύει στα σοκάκια και τα χωριά της Μυτιλήνης, σε μια αλλοτινή εποχή, σε μια μοναδική αγάπη.

«…Πιστεύω πως η αγάπη μας θα υπάρχει και μετά από εμάς…»