Κοινωνικό είναι το νέο μυθιστόρημα της Ρούλας Σαμαϊλίδου, αφού καταπιάνεται με το λεπτό ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα του στιγματισμού της ανθρώπινης ζωής, της ηθικής και κοινωνικής κατακραυγής που αυτή υφίσταται όταν έρχεται αντιμέτωπη με προκαταλήψεις, παμπάλαια ήθη και έθιμα που εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διαφεντεύουν και να ορίζουν τοπικές κοινωνίες και συνειδήσεις.
Η συγγραφέας μέσω της μυθοπλασίας στήνει μια άκρως πειστική ιστορία που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη αράδα. Στέκεται με σεβασμό απέναντι στις συνέπειες που επιφέρουν στην ανθρώπινη ψυχή τέτοιες κραυγαλέες και αποτρόπαιες συμπεριφορές και στο τέλος δικαιώνει τους «στιγματισμένους» ήρωές της μέσα από το μήνυμα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες της. Ότι δηλαδή, όσες δυσκολίες και αν αντιμετώπισαν, κατάφεραν να προχωρήσουν στη ζωή τους, να ξεχάσουν ό,τι τους πόνεσε και τους σημάδεψε, να το αφήσουν πίσω και αγέρωχα και με θάρρος να συνεχίσουν την πορεία της ζωής τους. Ταυτόχρονα η συγγραφέας αποδίδει στους θήτες ό,τι τους αξίζει και κερδίζει το στοίχημα στην απήχηση που έχει το έργο της στο αναγνωστικό κοινό.
Έτσι, στερεότυπα και προκαταλήψεις περνούν από γενιά σε γενιά και φτάνουν ν’ αγγίξουν και να σημαδέψουν την ψυχή της κεντρικής ηρωίδας, της Χρυσάνθης, η οποία, εγκλωβισμένη σε μια ζωή που άλλοι ορίζουν αντί γι’ αυτή, μεγαλώνει ασφυκτιώντας χωρίς να ξέρει πώς να διεκδικήσει τα θέλω της και τη ζωή της. Με έναν πατέρα-αφέντη αυταρχικό, τύραννο και θρασύδειλο που αξιώνει όλοι να υποτάσσονται μόνο με μια κουβέντα του και με μια μάνα δειλή, άβουλη και υποταγμένη πλήρως στη θέληση του άντρα της, ζει περιορισμένη σε ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου, αποκομμένη από συγχωριανούς και οικογένεια. Όταν αποφασίζει να κάνει το πρώτο βήμα και να ακολουθήσει το ένστικτό της και μην έχοντας κάποιον να συμβουλευτεί, κακοπέφτει και ερωτεύεται τον λάθος άνθρωπο. Και όταν μένει έγκυος από τον πλούσιο που αρνείται να αποκαταστήσει τη φτωχή κοπέλα γιατί τα κοινωνικά στερεότυπα επιβάλλουν τον γάμο ανάμεσα σε άτομα της ίδιας οικονομικής επιφάνειας, αποφασίζει να σπάσει τα δεσμά και να φέρει στον κόσμο το παιδί της.
Πώς θα αντιδράσουν ο οικογενειακός και ο κοινωνικός περίγυρος στην απόφαση της κοπέλας; Πώς θα εξελιχθεί η ζωή της; Η απόφασή της θα επηρεάσει τη ζωή του παιδιού της; Eρωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο αναγνώστης γυρίζοντας με ταχύτητα τις σελίδες του βιβλίου μια και η γραφή είναι απόλυτα εικονοποιητική και απλή στο σύνολό της και ο λόγος ρέει αβίαστα. Αν και έχουμε να κάνουμε με ένα συνονθύλευμα ηρώων και τις ιστορίες τους που ξετυλίγονται παράλληλα με αυτή της Χρυσάνθης, καθώς το στίγμα περνά από γενιά σε γενιά, ο αναγνώστης δεν κουράζεται, αποφορτίζεται από την ένταση σε πολλά σημεία με τις χιουμοριστικές πινελιές που εισχωρεί στη γραφή της η συγγραφέας, και οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται διεξοδικά, είναι ρεαλιστικοί, μια και δίνεται ιδιαίτερο βάρος στον ψυχισμό τους, στις σκέψεις τους και στον συναισθηματικό τους κόσμο.
Το βιβλίο έχει κάποιες αστοχίες στο κομμάτι της επιμέλειάς του, όμως αυτό είναι κάτι που αφορά τον εκδοτικό και όχι τη συγγραφέα, η οποία μας δίνει ένα δυνατό δείγμα γραφής. Αν είχε δοθεί εκεί μεγαλύτερη προσοχή από τον εκδοτικό οίκο, θα είχε πραγματικά απογειωθεί το πολύ καλό επίπεδο γραφής της.
Καλή ανάγνωση! Σίγουρα θα σας συγκινήσει και δεν θα σας αφήσει αδιάφορους!

to stigma