Η βρετανίδα συγγραφέας VICTORIA HISLOP εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ με το νέο της βιβλίο «Όσοι αγαπιούνται», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά όχι μόνο το συγγραφικό της ταλέντο, αλλά και την αγάπη της για την Ελλάδα.


Ένα βιβλίο για το οποίο είναι φανερό ότι η Hislop αφιέρωσε πολύ χρόνο, διαπράττοντας μια ενδελεχή έρευνα, προκειμένου να συλλέξει το υλικό το οποίο ήταν απαραίτητο για τη συγγραφή του έργου. Θεματογραφία δύσκολη αφού το ιστορικό υπόβαθρο του βιβλίου αναφέρεται στην ακανθώδη για την Ελλάδα εποχή του εμφυλίου πολέμου. Πιθανόν, δίκοπο μαχαίρι. Και αυτό γιατί από όποια πλευρά κι αν το εξετάσεις πιθανόν να κοπείς. Όμως για την Hislop δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η εμπεριστατωμένη έρευνα και η σοβαρή και αξιέπαινη αντιμετώπιση αυτού του κομματιού της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από την συγγραφέα, εμφανής. Η Hislop καταφέρνει να ρίξει φως στο γιατί φτάσαμε στον εμφύλιο με τα ολέθρια για την πατρίδα μας αποτελέσματα.


Ξεκινώντας από το 1930, η συγγραφέας μας δείχνει πώς μπήκαν οι βάσεις του εμφυλίου πολέμου. Χρησιμοποιώντας μια ελληνική οικογένεια για παράδειγμα αποδεικνύει πόσο εύκολο πράγμα είναι ο πολιτικός φανατισμός να οδηγήσει αδέλφια σε αντίπαλα στρατόπεδα. Κι εδώ, ο Θανάσης, ο Πάνος, η Μαργαρίτα και η Θέμις είναι τα αδέλφια που θα χωρίσει η πολιτική αντιπαλότητα. Κεντρική ηρωίδα – αντιηρωίδα—η Θέμις. Η μικρότερη από τα αδέλφια κι αυτό δεν είναι τυχαία επιλογή. Η Θέμιδα ως μικρότερη δεν έχει την τόλμη να πάρει μέρος στις συζητήσεις μεταξύ των μεγαλυτέρων με τις πολιτικές διαφορές. Όμως καταγράφει και αποκρυσταλλώνει την δική της άποψη που δεν είναι άλλη από την πίστη στην ελευθερία και στα ίσα δικαιώματα για όλους. Αυτό ακριβώς πιστεύει και ο αδελφός της, ο Πάνος. Η Θέμιδα παρουσιάζεται από την συγγραφέα ως μια γυναίκα με δύναμη ψυχής και την οδηγεί στα βουνά στην αντίσταση, στερώντας ζωές για να μπορέσει στη συνέχεια να φέρει νέες σε έναν καλύτερο κόσμο, κάνοντάς την να δίνει έναν αγώνα για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.


Η ιστορία αρχίζει από το σήμερα όταν η ηλικιωμένη Θέμιδα έχει διοργανώσει ένα πάρτι γενεθλίων με καλεσμένα τα εγγόνια της. Κατά τη διάρκεια της γιορτής η Θέμις ακούει τα παράπονα των παιδιών για την κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Έτσι η Θέμις αποφασίζει να τους διηγηθεί την ιστορία της. Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο σε καιρούς μα και ανθρώπους δύσκολους. Κυρίως σε μια εποχή που η χώρα ήταν διχασμένη ακόμα και πριν από τη ναζιστική κατοχή. Ένα ταξίδι μέσω του οποίου τα εγγόνια της θα μάθουν άγνωστες πτυχές και μυστικά της ζωής της που αφορούν και τους ίδιους. Μια συνηθισμένη οικογένεια με ένα κορίτσι που το ταξίδι της προς την ενηλικίωση είναι καταστροφικό αφού η ασυνήθιστη ζωή της την έκανε να βιώσει απώλειες αγαπημένων προσώπων, μια δύσκολη ζωή με διχασμούς και ρίξεις σχέσεων και να επιβιώσει μέσα από τα τραγικά γεγονότα μιας ταραγμένης εποχής. Η πείνα της κατοχής τον χειμώνα του ΄41-΄42, η γερμανική κατοχή, τα Δεκεμβριανά του ΄44, οι μαζικές δολοφονίες στον εμφύλιο, οι αρπαγές παιδιών, τα βασανιστήρια, η δίωξη των ανθρώπων με αριστερά φρονήματα, η εξορία, η Μακρόνησος. Και κυρίως η εποχή, ένας ολόκληρος λαός δοκιμάστηκε και οδηγήθηκε, εξ αιτίας της ακραίας πολιτικής κατάστασης της χώρας, σε έναν σπαρακτικά αδελφοκτόνο διχασμό.


Ενδιαφέρουσα πλοκή και ανθρώπινη συγκινητική ιστορία. Η συγγραφέας πλέκει με μεγάλη επιδεξιότητα τα ιστορικά γεγονότα με την μυθοπλασία και το αποτέλεσμα εκπληκτικό. Η στρωτή γραφή και οι έντονες και παραστατικές εικόνες που δίνει η Hislop συγκλονιστικές. Ο τίτλος του έργου είναι δηλωτικός και είναι παρμένος από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, ενώ η επιλογή του εξωφύλλου εκπληκτική. Ένα παράθυρο από το κτίριο της Μακρονήσου με ένα πουλί να πετά προς την ελευθερία.


Η Hislop δημιούργησε ένα ιστορικοκοινωνικό μυθιστόρημα, κοσμώντας μια επική ιστορία που αξίζει να διαβαστεί από όλους, ανεξάρτητα από προσωπικές απόψεις, αφού σε έναν εμφύλιο πόλεμο όλοι είναι χαμένοι.
Γιατί το βιβλίο απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπιούνται…

«Αθήνα, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από την πείνα, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.
Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…

Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.
Η Βικτόρια Χίσλοπ υπογράφει ένα νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την επική ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή.
»