Το έργο της Αμερικανίδας Χέντι Γκούντριτς που γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και έζησε για μία δεκαετία στη Νάπολη, με τίτλο «Χαμένοι στη Νάπολη», σε μετάφραση Δήμητρας Δότση, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Η Νάπολη και συγκεκριμένα η Ισπανική συνοικία της, είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του έργου. Εκεί διαδραματίζεται μια ιστορία αληθινής αγάπης αυτή της Χέντι και του Πιέτρο. Η μαγική πόλη της Ιταλίας που ζωντανεύει με την γραφή της Γκούντριτς. Μια ιστορία γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με έντονα συναισθήματα και περιγραφές, με δυνατούς ήρωες απόλυτα ρεαλιστικά δοσμένους. Ήρωες που στιγματίζουν την ροή του έργου, κάθε ένας για τον δικό του λόγο.

Η έξυπνη και ευαίσθητη Χέντι, μια Αμερικανίδα φοιτήτρια Γλωσσολογίας στη Νάπολη, ζει στην ισπανική συνοικία, και συγκεκριμένα στα σοκάκια μιας συνοικίας με παλιά και ψηλά κολλημένα το ένα με το άλλο φτηνά και ετοιμόρροπα σπίτια. Εκεί θα προσπαθήσει να γνωρίσει όχι μόνο την Ιταλική γλώσσα αλλά ολόκληρη την εντυπωσιακή αυτή πόλη, την λαογραφία της και την Ιστορία της. Εκεί και ο Βεζούβιος, να δεσπόζει. Ένα ηφαίστειο που στιγμάτισε την Ιταλία ολόκληρη και όχι μόνο.

Κι ενώ η Χέντι αποφασίζει αρχικά ότι θα παραμείνει εκεί για ένα έτος, στην πορεία θα αποφασίσει να συνεχίσει εκεί τις σπουδές της εντρυφώντας στη Γλωσσολογία. Ο Πιέτρο φοιτητής Γεωλογίας, αν και δεν έχει έρθει από άλλη χώρα, ζει με τους αγρότες γονείς του στην επαρχία έξω από την Νάπολη. Και οι δυο για την Νάπολη είναι ξένοι. Ο πάντα ονειροπόλος και κυρίως αναποφάσιστος Πιέτρο είναι δεμένος με την δική του πόλη, το δικό του χωριό. Ο χρόνος και οι συγκυρίες θα φέρουν κοντά αυτούς τους δυο ανθρώπους. Θα ξετυλίξει το κουβάρι μιας όμορφης ιστορίας αγάπης που καθορίζει τα φοιτητικά χρόνια των ηρώων. Μαζί τους, ο πάντα χαρούμενος Τονίνο και ο αινιγματικός Άντζελο, ήρωες που θα αγαπηθούν από τον αναγνώστη και μάλιστα για πολλούς λόγους. Εκεί και ο Λούκα και ο επίσης φοιτητής Γκαμπριέλε. Η δεσποτική, ψυχρή και πικραμένη Λίντια, Και ο Πιέτρο, πάντα διχασμένος ανάμεσα στην οικογένεια και τα πρέπει, τα όνειρα και τις σπουδές του. Ανάμεσα σε μια οικογένεια που δεν αναγνωρίζει το κορίτσι του και που θεωρεί ότι αυτό το κορίτσι θα παρασύρει τον γιο τους σε νέα σχέδια και θα τον οδηγήσει σε μια πιθανή απομάκρυνση του Πιέτρο από την πατρική γη.

Και μπορεί η ιστορία αγάπης των δυο νέων να είναι βαθιά, αλλά υπάρχουν εμπόδια, τείχη ολόκληρα που υψώνονται ανάμεσα τους. Το κορίτσι θέλει να ακολουθήσει τις προσταγές της καρδιάς της, θέλει να είναι κοντά στον Πιέτρο παρά τις εμφανείς δυσκολίες του να ζεις με έναν άνθρωπο που έχει απαιτητικούς γονείς και τους υπακούει ανεξαρτήτως του τιμήματος που καλείται να πληρώνει στην προσωπική του ζωή.

Ποιες αποφάσεις θα πάρει τελικά ο Πιέτρο; Από την μια η αγάπη και από την άλλη η πατρική οικογένεια, αυτή που καθορίζει την ζωή του και την μελλοντική περιουσία του. Τι θα επιλέξει ανάμεσα στη λογική και στο συναίσθημα;

Έντονες περιγραφές και ο αναγνώστης θα ζει και θα βλέπει τη Νάπολη σε όλο το αναγνωστικό του ταξίδι. Δύο αφηγηματικοί χρόνοι. Το παρελθόν και το παρόν. Το παρόν με την ανταλλαγή e mail των δύο κεντρικών ηρώων, όπου οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν διαβάζοντάς τα τη σχέση τους και την τωρινή ζωή τους μαζί και το πόσο έχουν αλλάξει και ωριμάσει ως άνθρωποι. Παράλληλα θα γνωρίσουν και το παρελθόν που παρουσιάζει τη ζωή της Χέντι στην Ισπανική συνοικία της Νάπολης, την ιστορία του Πιέτρο και την αγάπη τους που τότε μεγάλωνε μέρα με τη μέρα, αλλά και τα εμπόδια τους, τα προβλήματα τους, τα αδιέξοδα στα οποία θα φτάσουν.

Η αναποφασιστικότητα, η ανασφάλεια, η ανωριμότητα επηρέασαν αυτή τη σχέση των πιο όμορφων χρόνων της νεότητας τους. Είναι τόσο δυνατή η αγάπη τους ώστε όλα όσα τώρα θυμούνται με τρυφερότητα, όλα όσα τότε τους πλήγωσαν, τους θύμωσαν, θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν τη ρήξη στη σχέση τους;

Μια ιστορία για έναν έρωτα αλλά και για τις υπερβάσεις τις οποίες καλείται ο άνθρωπος να κάνει για χάρη του, όταν επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς του με κάθε τίμημα.