Με βαμμένα μάτια – Μάριος Φρίξου

Στην Κύπρο ζει μια πενταμελής οικογένεια. Ο Σάββας, ένας πουριτανός και αυστηρός οικογενειάρχης είναι παντρεμένος με την Άννα, μια τίμια και φιλήσυχη γυναίκα, διατηρούν μια οικογενειακή ταβέρνα και έχουν τρία παιδιά, τη Δήμητρα, τον Πρόδρομο και τον Βασίλη.
Ο Βασίλης που θα μας απασχολήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, δίνοντας το στίγμα του από τα πρώτα του χρόνια. Μια φύση παγιδευμένη σε ξένο σώμα που γινόταν από σχεδόν όλους αντιληπτό.
Τα σχόλια και τα πειράγματα δεν έλειπαν ποτέ, αλλά και ο ίδιος έδινε απλόχερα αφορμές δίχως να νοιάζεται πολλές φορές για τις εξελίξεις, δίχως να αντιλαμβάνεται το γιατί. Μεγαλώνοντας, λέξεις όπως γυναικωτός και ανώμαλος, έγιναν τα κύρια χαρακτηριστικά του, δημιουργώντας του προβλήματα τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.
Στήριγμά του ήταν μονάχα η Δήμητρα που καταλάβαινε ότι ο μικρός της αδερφός ήταν ιδιαίτερος και τον προστάτευε όσο περισσότερο μπορούσε, σε αντίθεση με τους γονείς που δεν ήθελαν να δεχτούν αυτή τη διαφορετικότητα, κλείνοντας στωικά τα μάτια αλλά και τα αυτιά τους στην πραγματικότητα.

μάνα, αφήστε με να ζήσω!

Ο Βασίλης μεγαλώνει, παρατάει το σχολείο, κάνει δουλειές του ποδαριού και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του, ξέροντας ότι δύσκολα η κλειστή κοινωνία αλλά και η οικογένειά του θα τον αποδεχτεί όπως πραγματικά είναι.
Μια επεισοδιακή βάφτιση, το κήρυγμα του παπά – Κυριάκου, τα πέντε ραπίσματα στα πισινά, η οικοδομή και η δουλειά του σερβιτόρου στην ταβέρνα, μια ανατρεπτική αλλαγή στα μαλλιά, αλλά και ο Μάρκος και η μεταξύ τους ερωτική σχέση είναι τα πρώτα στίγματα του βιβλίου που αφορούν την πολύκροτη και ταραχώδη ζωή του Βασίλη.
Ακολουθεί ο διωγμός του, ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, ένα περίεργο όνειρο, μια άνανδρη πράξη, η ανακοίνωση του ραδιοσταθμού, οι βόλτες στην αμμουδιά και στα μονοπάτια του έρωτα, τα φιλιά γεμάτα πάθος, η εκμετάλλευση ενός τυχάρπαστου αφεντικού, ένας άδικος χωρισμός και οι τύψεις που κατακλύζουν τον Βασίλη για τη θρησκεία και τον Χριστό, λόγω της διαφορετικής του φύσης.
Η συνέχεια είναι καταιγιστική. Το χαρτί της στράτευσης που περιπλέκει την ήδη ανάκατη ζωή του, η κομμωτική μια ακτίνα φωτός στο μαύρο φόντο που τον περικλείει, η θλίψη του για όλα όσα βιώνει, η αναβολή λόγω διαταραχής προσωπικότητας, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ένας καβγάς που θα αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ψυχής του εντείνουν την αγωνία του αναγνώστη για τη συνέχεια…
Η ζωή του Βασίλη αλλάζει και μαζί της αλλάζει και η ταυτότητά του, γνωρίζεται με την Αργυρώ, αποκτά νέα δουλειά, μπλέκεται στα πλοκάμια της πορνείας, μετέχει σε ένα ατύχημα με επακόλουθο μια δική και το πρόστιμο των 1.000 λιρών και καταλήγει σε ένα κελί φυλακής που για καλή του τύχη εκεί θα βρει τον συγχωριανό του Αλέξη και θα συνδεθούν ψυχή τε και σώματι.
Η Βίκη πλέον αλλάζει ρότα και συνοδοιπόρο στη ζωή της θα έχει δύο πίνακες αφηρημένης τέχνης που απεικονίζουν ένα σαλιγκάρι και μια διφορούμενη μορφή. ακολουθεί η συγκατοίκηση με τη Μίνα, τα ορμονικά χάπια, η αλλαγή στο ντύσιμο, οι Μπλε Νεράιδες και ο αγοραίος έρωτας με πελάτες που ξεχειλίζουν βίτσια, γούστα περίεργα, ορμές και κρυμμένα απωθημένα.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Μάριου Φρίξου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
ο άνθρωπος είναι ευλογημένος, όταν κοιτάζει τον ουρανό ή όταν αγγίζει το χώμα

Ο απόηχος του βιβλίου είναι εκκωφαντικός, μιας και θα γίνουμε μάρτυρες ενός ξυλοδαρμού μέχρι θανάτου και ενός αποτρόπαιου σκηνικού όπου ένας απελπισμένος καρφώνει στο θώρακά του ένα αιχμηρό μαχαίρι.

Δεν θα προβώ σε λεπτομέρειες, ποτέ δεν προβαίνω άλλωστε. Θα πω μονάχα ότι η ζωή κυλά σαν το νερό και πολλές φορές είναι σε θέση να ξεθωριάσει κακές μνήμες και θύμισες που καταρράκωσαν το παρελθόν, αφήνοντας χώρο στο μέλλον να γραφούν νέες ελπιδοφόρες και χαρούμενες αναμνήσεις.

Ο Μάριος Φρίξου κατάγεται από την Κύπρο. Γεννήθηκε το 1979 στη Λάρνακα. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το 2007 και για εννέα συνεχή έτη εργάστηκε ως σωφρονιστικός υπάλληλος στις Κεντρικές Φυλακές Κύπρου. Από το 2016 εργάζεται ως καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στα δημόσια σχολεία της Κύπρου.
Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και συγκεκριμένα με τη συγγραφή βιβλίων.
Τα πρώτα του πέντε βιβλία κυκλοφόρησαν στην Κύπρο, με τους εξής τίτλους: Ακάνθινα Είδωλα, Μια Αγάπη που στάζει αίμα, Με αισθήσεις θηλυκές (best seller), Αγγελική (best seller), Η ζωή της μια Αποκάλυψη.
Το έκτο κατά σειρά βιβλίο του με τίτλο ‘Όταν σίγησε η μπόρα κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο το 2022.
Το παρών βιβλίο είναι βασισμένο στο best seller βιβλίο του ιδίου με αρχικό τίτλο Με αισθήσεις θηλυκές.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.