Η Ισμήνη Χαρίλα στην πρώτη της συγγραφική προσπάθεια στο μυθιστόρημα μας παραδίδει ένα έργο χαρακτήρων, πολυπρόσωπο και ανθρωποκεντρικό. Κάθε ήρωας έχει τη δική του ιστορία και πορεία στο χρόνο και όλοι μαζί συνθέτουν το μικρόκοσμο μέσα στον οποίο κινείται ο καμβάς του μυθιστορήματος. Το σκηνικό της μυθοπλασίας στήνεται στην Πλάκα σε ένα παλιό αρχοντικό όπου τρεις γηραιές κυρίες, φίλες από την παιδική τους ηλικία, παίρνουν την απόφαση να συγκατοικήσουν, να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους, να μοιραστούν εμπειρίες, αναμνήσεις και νέες συγκινήσεις. Η μία συμπληρώνει την άλλη και ταυτόχρονα είναι και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Κοντά τους έρχονται δύο νέα σε ηλικία κορίτσια, η Ωρέλια και η Νότα, κουβαλώντας η κάθεμιά τα δικά της βιώματα και προσπαθώντας να χαράξουν τα χνάρια τους στην πορεία της ζωής. Και γύρω τους ένα γαϊτανάκι ηρώων που μπλέκονται στις ζωές τους. Τζίνα, Φερντινάντο, Τιμόθεος, Ιωακείμ, μερικοί χαρακτήρες που παίζουν κομβικό και καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης. Τι επιφυλάσσει η μοίρα ή η ζωή για κάθε χαρακτήρα;

Οι ήρωες, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες, είναι ετερόκλητοι και κάποιοι ιδιάζουσες προσωπικότητες. Άλλοι είναι συμβατοί με τη σύχρονη κοινωνία στην Ελλάδα και άλλοι θα μπορούσαμε να πούμε πως θα ταίριαζαν καλύτερα σε παλαιότερες εποχές ή αιώνες όπου όλα ήταν πιο ρομαντικά με αξίες και ιδανικά που σήμερα εκλείπουν. Είναι σκιαγραφημένοι απόλυτα ρεαλιστικά και θα μπορούσες να τους συναντήσεις παντού σήμερα. Ο κάθε ήρωας διαγράφει τη δική του πορεία και μέσα από τις επιλογές τους και τις συνθήκες ζωής τους προσπαθεί καθένας να προχωρήσει. Άλλοι αναζητούν την αγάπη, άλλοι συμβιβάζονται, άλλοι δείχνουν ένα σκληρό πρόσωπο απέναντι στα παιδιά τους, άλλοι αναζητούν τη μητρική αγκαλιά χωρίς ανταπόδωση και επιλέγουν ίσως άδικα να διώξουν την τύχη και τον έρωτα όταν τους χτυπά την πόρτα. Ρισκάρουν και ανταμείβονται ή ρισκάρουν και αποτυγχάνουν. Όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή.
Σίγουρα μιλάμε και για ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα καθώς η συγγραφέας αναλύει διεξοδικά την ψυχή του κάθε ήρωα. Μαθαίνουμε όλη τη μέχρι τώρα πορεία τους και αυτό μας βοηθάει να κατανοήσουμε τα βαθύτερα κίνητρα του καθενός και τι τους οδήγησε να πάρουν τις αποφάσεις που πήραν. Άλλοι τολμούν, άλλοι είναι πιο διστακτικοί και η Ισμήνη Χαρίλα δεν διστάζει να τους τσαλακώσει και να κάνει άλλους πιο συμπαθητικούς και άλλους όχι τόσο.

Η γραφή της φαινομενικά είναι απλή και φρέσκια όμως αν διαβάσεις πίσω από το προφανές διακρίνεις μηνύματα που πιθανώς θέλει να περάσει στον αναγνώστη και έναν φιλοσοφικό στοχασμό και σκέψεις που προκαλούν εντύπωση. Αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, είναι λιτή στις περιγραφές της αλλά έχει δομήσει έτσι τα κεφάλαια ώστε να μην μπορείς να προβλέψεις ποια θα είναι η συνέχεια για τον κάθε ήρωα. Σε βάζει στη διαδικασία να κάνεις σενάρια που συνέχεια καταρρίπτονται. Και αυτό είναι πολύ γοητευτικό για αυτόν που διαβάζει καθώς δεν βαριέται και ανυπομονεί για το παρακάτω. Έχουμε εναλλαγές ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν που δεν κουράζουν και για κάθε ιστορία έχουμε και ένα τέλος. Το αν είναι καλό, ευτυχισμένο ή πιο γλυκόπικρο μένει στον κάθε αναγνώστη να το ανακαλύψει διαβάζοντας και γιατί όχι να σχηματίσει την προσωπική του άποψη για την κατάληξη της ιστορίας του κάθε ήρωα.

 

Λίγα λόγια

Όλα ξεκίνησαν σε ένα ρομαντικό σοκάκι της Πλάκας, εκεί όπου οι βουκαμβίλιες σκέπαζαν με τα φύλλα και τα άνθη τους τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι τριανταφυλλιές ευωδίαζαν με το μεθυστικό άρωμά τους τις αυλές και τις καρδιές των ανθρώπων. Τα πρόσωπα αυτής της ιστορίας πολλά, άλλα πληγωμένα από τον έρωτα και άλλα βάζοντάς τον ως μοναδική πυξίδα στη ζωή τους.

Και μέσα σε όλους η Ωρέλια, ένα κορίτσι πληγωμένο από την πρώτη στιγμή της γέννησής της, όταν η μάνα της την απέρριψε γιατί τη θεώρησε ως ένα ασήκωτο βάρος, στερώντας της την αγάπη και κάνοντάς τη να πιστεύει πως όποιος δεν σε αγαπά, θέλει μονάχα να σε δει να υποφέρεις.

Η Ωρέλια θα οδηγηθεί από τα γραφικά στενάκια της Πλάκας στη Φλωρεντία και στο Παρίσι, εκεί όπου ζουν πρόσωπα και μυστικά, αναζητώντας πληροφορίες για την ταυτότητά της. Θα συναντήσει ανθρώπους που θα διαδραματίσουν ρόλους σημαντικούς για τη ζωή της ίδιας και των γύρω της. Θα νιώσει τον έρωτα να την τυλίγει στα φτερά του και θα παλέψει με τον εαυτό της για να δει τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμεί.

Ωρέλια, μια αιθέρια ύπαρξη αλλοτινών εποχών, που κατάφερε να προχωρήσει παράλληλα με το χρόνο και να ακολουθήσει το δρόμο που αναζητά η καρδιά της.