Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Το βιβλίο αγάπη και άλλες λέξεις είναι ένα απολαυστικό βιβλίο. Ένα βιβλίο ξέχειλο συναισθήματα, ένα βιβλίο που δεν θέλεις να τελειώσει, ένα βιβλίο που θα σε συγκινήσει, θα σε ταξιδέψει, θα σε κρατήσει δέσμιο μέχρι την τελευταία του λέξη κι ακόμα περισσότερο.
Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι η Μέισι και ο Έλιοτ. Η Μέισι είναι πλέον μια εσωστρεφής γιατρός με ειδίκευση στην παιδιατρική, εργάζεται πολλές ώρες, είναι λίγους μήνες μαζί με τον άνετο και ήρεμο Σον ο οποίος έχει από τον πρώτο του γάμο μια 6χρονη κόρη την Φοίβη και σκέφτονται να παντρευτούν. Ο Έλιοτ λατρεύει το διάβασμα, είναι μέλος μιας πολύτεκνης φασαριόζικης οικογένειας και πλέον γράφει το δικό του βιβλίο.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν πριν περίπου 15 χρόνια, όταν ο πατέρας της Μέισι, αγόρασε ένα εξοχικό σπίτι δίπλα στο σπίτι του Έλιοτ. Εκεί, οι δυο έφηβοι συναντιούνταν και διάβαζαν ο καθένας το βιβλίο του με μικρές διακοπές, μάθαιναν ο ένας τον άλλον και συνδέονταν με έναν μοναδικό και άρρηκτο τρόπο.


Το βιβλίο, μας μεταφέρει από το τότε στο τώρα, ξεδιπλώνοντας τις ζωές των ηρώων και γινόμαστε μάρτυρες της αγάπης τους, των λαθών τους αλλά και των βαθύτερων σκέψεων τους.
Ο κατάλογος με τους κανόνες της μαμάς ως βοήθεια προς τον μπαμπά της Μέισι, το παιχνίδι των αγαπημένων λέξεων, ένα μικρό χαρτάκι με έναν πολύτιμο αριθμό τηλεφώνου, τα 14α γενέθλια που έμειναν αξέχαστα, η κολλητή της Σαμπρίνα και η όμορφη οικογένειά της, η αποθηκούλα που στεγάζει τις κοινές ώρες τους και η ωραιότερη Ημέρα των Ευχαριστιών, συνθέτουν ένα όμορφο σκηνικό που με την καλή έννοια κρατά δέσμιο τον αναγνώστη.
Η Μέισι έχει χάσει τη μητέρα της, έχει απομονωθεί από τις άλλοτε φίλες της και ο πατέρας της του οποίου ο θάνατος της γυναίκας του του έχει στοιχίσει όσο τίποτα άλλο, δεν είναι σε θέση να προσφέρει στην κόρη του την απαιτούμενη στήριξη για να απεγκλωβιστεί από το τέλμα στο οποίο έχει και η ίδια επέλθει. Η οικογένεια του Έλιοτ είναι η σανίδα σωτηρίας τους. Κάθε φορά που επισκέπτονται το εξοχικό τους, η διάθεση αλλάζει, οι μπαταρίες γεμίζουν και η σύνδεση με τους γείτονες και δη με τον Έλιοτ όλο και γιγαντώνεται.


Ακολουθεί ένα πιν νικ με περίεργη σύνθεση καλεσμένων, ένα πρώτο φιλί γεμάτο ένταση, ερωτισμό και γεύση μαρμελάδας, οι καθημερινές απαραίτητες τηλεφωνικές συνομιλίες, η συνειδητοποίηση σχετικά με τις υπάρχουσες σχέσεις τους, αλλά και η άνιση σύγκριση συνάμα με τις πιέσεις της φίλης Σαμπρίνα εντείνουν την αγωνία του αναγνώστη που αδημονεί για τις εξελίξεις ευελπιστώντας στην επανασύνδεση των δύο τόσο ερωτευμένων και ταιριαστών νέων.
Θα διαβάσουμε για τα δύο βιβλία ερωτικής λογοτεχνίας που αφήνουν τη φαντασία να καλπάσει, για μια συζήτηση χρωματισμένη με αλήθειας και περίσσια κατανόηση, για τη νευρική συμπεριφορά της Ρέιτσελ και την εξομολόγηση της Άλεξ στον γάμο του Αντρέα αλλά και για ένα φιλί σαν προσευχή που θα δώσει τη σκυτάλη στην τελευταία πράξη του υπέροχου αυτού βιβλίου.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο των Christina Hobbs και Lauren Billings, ένα μικρό βιογραφικό των οποίων θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
ποτέ δεν μου πέρασε ο έρωτας που ένιωθα. Απλώς έπρεπε να προχωρήσω στη ζωή μου

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα από την πλευρά του Έλιοτ αλλά και εκείνη της Μέισι και ήρθε η ώρα να γίνουν κάποιες αιματηρές αποκαλύψεις. Οι δύο νέοι βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο που η πορεία απαιτεί εξηγήσεις, ούτως ώστε να αποφασίσουν μόνοι τους ή από κοινού πως θα συνεχίσουν.
Θα γίνει λόγος για μια οδυνηρή Πρωτοχρονιά που κρύβει πολύ πόνο, για μαλλιά κουρεμένα με ψαλίδι κουζίνας, για τις κενές ώρες που κουβαλά ένα παρελθόν αλλά και για την απέχθεια ή καλύτερα την απάθεια απέναντι στη ζωή.
Οι τύψεις κάνουν την εμφάνισή τους με δυναμισμό και μεγαλοπρέπεια. Κατακλύζουν τα πάντα σε βαθμό που στερούν ακόμη και την ανάσα. Ακολουθούν οι αναγκαίες συγγνώμες και λίγο πριν πέσει η αυλαία, η αγωνία μας φτάνει στο ζενίθ της.
Δεν θα προβώ σε αποκαλύψεις. Θα πω μονάχα ότι το βιβλίο το απόλαυσα, το χάρηκα ιδιαίτερα, η γραφή του ήταν γάργαρη όσο και η εναλλαγή των κεφαλαίων και το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Christina Lauren: Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο για τις κολλητές φίλες και συγγραφείς Christina Hobbs και Lauren Billings. Τα μυθιστορήματά τους έχουν κατακτήσει την κορυφή στις λίστες με τα best sellers των New York Times. Από νεαρή ηλικία αγαπούσαν τη ρομαντική λογοτεχνία, γι’ αυτό αποφάσισαν να την εκπροσωπήσουν. Τα βιβλία τους κυκλοφορούν σε περισσότερες από 30 γλώσσες.
Η Christina Hobbs έχει εργαστεί για χρόνια ως σχολική ψυχολόγος. Δηλώνει ότι είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο, καθώς όχι μόνο κατάφερε να κάνει επάγγελμα το μεγάλο της πάθος, αλλά το πραγματοποίησε μαζί με την καλύτερή της φίλη, και αυτό το κάνει ανεκτίμητο!
Η Lauren Billings είναι κάτοχος PhD στη Νευροβιολογία και πριν πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο να γίνει συγγραφέας ήταν αφοσιωμένη στην ακαδημαϊκή έρευνα. Ζει στην Καλιφόρνια με τα χαδιάρικα σκυλιά της, τα δύο παιδιά της και τον σύζυγό της. christinalaurenbooks.com

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.