Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ένα θέμα που συγκινεί, αναγνώστες και συγγραφείς, σε όλο τον κόσμο. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παρουσιάσαμε μερικά από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που απαντούν στη σχετική θεματολογία. Βιβλία μυθοπλασίας αλλά και αληθινών ιστοριών που αφορούν στην πιο τραγική περίοδο του 20ου αιώνα, στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του πολέμου που στιγμάτισε την ανθρωπότητα.

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας το πρώτο βιβλίο της Λουίζ Φαϊν, «Η κόρη του Ράιχ», που έχει ήδη μεταφραστεί σε 14 γλώσσες.
Mια ιστορική μυθοπλασία χωρισμένη σε τρία κύρια μέρη και γραμμένη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, εμπνευσμένη από την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως, που αν και πραγματεύεται ένα τόσο δύσκολο θέμα, καταφέρνει να καταδείξει όχι μόνο το θάρρος, τη συμπόνια μεταξύ των ανθρώπων, τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή, αφού η Χέτι δεν μπορεί να γίνει γιατρός όπως ονειρεύεται γιατί είναι γυναίκα, αλλά και το πόσο εύκολο είναι τελικά να γίνει πλύση εγκεφάλου σε έναν ολόκληρο λαό. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία είναι θεσμοί που καταπατήθηκαν από το Ράιχ και τη ναζιστική Γερμανία. Mια ιστορία αγάπης με φόντο τη ναζιστική Γερμανία του 1930, με την ιστορία να ξεκινά το 1933 και με κεντρική ηρωίδα την Χέτι κόρη αξιωματούχου των SS. H Χέτι θα καταλάβει κάποια στιγμή γιατί οι Εβραίοι έχουν στοχοποιηθεί, θα καταλάβει τι δουλειά κάνει ο πατέρας της και πώς έχουν όλες αυτές τις ανέσεις, θα συναντήσει ξανά και θα ερωτευτεί τον Βάλτερ, τον Εβραίο φίλο της από το παρελθόν, τότε που της έσωσε την ζωή όταν κόντεψε να πνιγεί. Ένας κρυφός και επικίνδυνος έρωτας μιας Γερμανίδας και ενός Εβραίου που είναι άγνωστο αν θα καταφέρει να νικήσει ή να νικηθεί.
Ένα καλογραμμένο έργο με εξαιρετική πλοκή και ροή και με ρεαλιστικά υλοποιημένους ήρωες, ένα αξιοδιάβαστο μυθιστόρημα

«Λιψία, δεκαετία του ’30
Θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αφοσίωση προς την πατρίδα της και σε μια αγάπη που θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή της…
Η Χέτι Χάινριχ, ευπειθής θυγατέρα ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των ναζί, ονειρεύεται να παίξει τον ρόλο της στο ένδοξο Χιλιετές Ράιχ. Αυτό που δεν έχει φανταστεί ποτέ είναι πως θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει όλα όσα ξέρει και πιστεύει από τη στιγμή που θα ξανασυναντήσει τον Βάλτερ, έναν Εβραίο φίλο της από τα παιδικά της χρόνια, ο οποίος ξυπνάει επικίνδυνα συναισθήματα μέσα της. Μέσα στο νοσηρό περιβάλλον του ναζισμού, όπου κυριαρχεί ο φόβος και οι άνθρωποι συμπεριφέρονται απάνθρωπα στους Εβραίους, η Χέτι δεν ξέρει ποιον να εμπιστευτεί και πού να στραφεί. Ειδικά μάλιστα όταν ανακαλύπτει ότι κάποιος την παρακολουθεί.
Συνειδητοποιώντας το τεράστιο ρίσκο που αναλαμβάνει -αλλά και ανήμπορη να αντισταθεί στην έντονη έλξη που της ασκεί ο Βάλτερ- ξεκινάει μια μυστική ερωτική σχέση μαζί του. Καθώς όμως απειλεί να τους αφανίσει το διογκούμενο ρεύμα του αντισημιτισμού, η Χέτι και ο Βάλτερ θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε ακραία μέτρα.
Η επέλαση των σκοτεινών δυνάμεων του ναζισμού θα καταστρέψει το σύμπαν της Χέτι ή μπορεί να θριαμβεύσει τελικά η αγάπη;»
Συναρπαστικό, βαθιά συγκινητικό και εμπνευσμένο από την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέως, Η κόρη του Ράιχ είναι ένα μαγευτικό βιβλίο γεμάτο ολοζώντανους χαρακτήρες.
Ένα σχολαστικά μελετημένο πορτρέτο της ναζιστικής Γερμανίας και μια υπενθύμιση ότι το παρελθόν δεν πρέπει ποτέ να ξεχνιέται.