Συγγραφέας Ελένη Στασινού

Η Έλι είναι μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα που ερωτεύεται παράφορα τον Αντρέ, έναν πλανόδιο συντηρητή έργων τέχνης. Ο Αντρέ, παίρνει από την Έλι, ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει και μετά από λίγες στιγμές έρωτα σε ένα απόμακρο ξενοδοχείο, την παντρεύεται και την αφήνει σύξυλη και μόνη, παρέα με τον κυκεώνα των ενοχών της. Οι γονείς της την ξεγράφουν από παιδί τους, την σβήνουν από τη μνήμη τους και εκείνη ζει έρμαιο τόσο δικό τους, όσο και του ίδιου της του εαυτού.
Ο Ζοχάρ, παιδί ενός ερωτευμένου και αγαπημένου ζευγαριού, ανθίζει στους κόλπους της οικογένειας, μυείται στον τρόπο ζωής των γονιών του και παρέα με τα «κατσούνια», γυρίζει στα πανηγύρια ως πλανόδιος πωλητής, μαθαίνοντας τη ζωή στο δρόμο.


Μια γυναίκα μόνη, πρόσχαρη και πάντα χαμογελαστή, μεγαλώνει το παιδί της που υπεραγαπάει, όταν αρχίσει να την καλοβλέπει ένας σατράπης, κλέφτης και αιμοβόρος παιδόφιλος, που τελικά παρουσιάζοντάς της το αθώο καμουφλαρισμένο προσωπείο του, η γυναίκα πέφτει στην παγίδα του, τον παντρεύεται και ξεκινά ένας Γολγοθάς για το παιδί της.
Σε μια πόλη που λέγεται Θαμβία, σε μια ιστορία που τα ονόματα των ηρώων κάτι σημαίνουν, λαμβάνουν χώρα πολλά γεγονότα όπου με ένα αόρατο νήμα, όλα με κάποιον τρόπο συνδέονται.
Τα βήματα ενός ήρωα, θα τον οδηγήσουν στην τοπική βιβλιοθήκη, όπου θα ερωτευτεί χωρίς να το ξέρει τη καλοπροαίρετη και αγνή Χάνα. Θα κάνει μαζί της οικογένεια και το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο, θα είναι περήφανο για τις πράξεις των γονιών του.


Ένα παιδί υποφέρει στα χέρια ενός αδίστακτου δολοφόνου, για χάρη της μητέρας του που χαίρεται να τη βλέπει ευτυχισμένη. Πώς γίνεται μια μάνα να εθελοτυφλεί;
Πώς γίνεται να μην ακούει την κραυγή που βγαίνει από τα μάτια του γιού της;
Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να σκορπά τόσο πόνο σε μια καθάρια παιδική ψυχή, μολύνοντας την με δηλητήριο;
Γίνεται να πυρποληθεί ένα αγνό σώμα από το άδικο ή από την λύση των δεσμών μιας άλλης ψυχής;
Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπό σου που υποφέρει;
Έχεις το σθένος να τον γονατίσεις ή υπομένεις στωικά τις συνέπειες των πράξεων του;

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που γεννιούνται κατά την ανάγνωση του βιβλίου, απαντήσεις των οποίων μπορείς να βρεις στις σελίδες του και άλλες να τις σκεφτείς, ως αναγνώστης παίρνοντας θέση σε τόσο φλέγοντα ερωτήματα.

Η πόρνη Σαλομά, ένας τεράστιος άνδρας με γυναικεία φωνή και μια σπιθαμή γυναίκα με στεντόρεια ανδρική, η νύχτα των φρούτων, ο ειδωλολάτρης, μια αναφορά στον καπετάν Καζαντζάκη, οι περίτεχνες ζώνες από χόρτο της γειτόνισσας, οι ασέλγειες και κατακριτέες πράξεις, η φιλία που θα γεννηθεί ανάμεσα σε δυο παιδιά, ένα σίδερο που οπλίζει το χέρι του άδικου, τα δεσμά που λύθηκαν ερήμην τους, ένας θάνατος που επωάζει χωρίς συμπτώματα, τα λανθασμένα αποτελέσματα των εξετάσεων και το τρένο που ονομαζόταν ΕΞΟΔΟΣ θα μας απασχολήσουν συναισθηματικά και θα μας προβληματίσουν.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Ελένης Στασινού, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
...είναι πολύ εγωιστικό και σχετικά εύκολο το να κάνεις δύο ανθρώπους ευτυχισμένους. Το δύσκολο θα είναι να κάνεις περισσότερους…

Οι χαρακτήρες της ιστορίας μεγαλώνουν, βρίσκουν το νήμα της ζωής τους, αναδιοργανώνονται, βγαίνουν στο φως, παραδειγματίζουν, διδάσκουν με το σθένος τους, ζουν ή βάζουν τέλος στη ζωή τους. Ένα μυθιστόρημα που περικλείει την ίδια τη ζωή και τα δεσμά της που άλλοτε αποφασίζουμε να σπάσουμε και άλλοτε συμπορευόμαστε μαζί τους και ένα τρένο που ο οδηγός του θα αποφασίσει να το αφήσει για τους δικούς του λόγους, στη μέση του πουθενά.

Η Ελένη Στασινού γεννήθηκε στην Πάτρα το 1948 και προέρχεται από εργατική οικογένεια, γεγονός που θεωρεί απολύτως τιμητικό. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έγραψε τις ποιητικές συλλογές «Οι οδύνες της μετάλλαξης» και «Πιο πέρα», καθώς και τα μυθιστορήματα «Η κουμπάρα η Μαργαρίτα», «Απόδραση προς το φως», «Ο Στέφανος του ελαιώνα», «H Αγία πόρνη της καρδιάς του» (best seller 2001), «H αυτοκρατορία των δήθεν», «Οντισιόν», «Νύχτες Υποταγής», «Η Γυναίκα των Δελφών». Το τελευταίο βραβεύτηκε το 2011 στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φορέα “Insula Europea” στην Perugia στις Ιταλίας (www.insulaeuropea.eu). Ακολουθούν «Οι Πιρογιέρηδες του Έρωτα» και το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο Χορός των Κρυστάλλων».
Συμμετείχε στη συλλογή διηγημάτων «Το λιμάνι της ζωής μου». Ασχολείται με τη δραματοποιημένη βιογραφία (Ερίκ Σατί, Σαίξπηρ, Διονύσιος Λαυράγκας). Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορούν, επίσης, τα μυθιστορήματα «Βρωμοθήλυκα της Ιστορίας» και «Μαινάδες του Κηφισού».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΓΚΟΒΟΣΤΗ.