Εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο εκδοτικός οίκος που αν και πολυσυλλεκτικός, έχει καταλάβει στην χώρα μας, μία από τις πρώτες θέσεις στην αστυνομική λογοτεχνία και στα ψυχολογικά θρίλερ. Στην κατηγορία αυτή, των ψυχολογικών θρίλερ, εντάσσεται και το μυθιστόρημα της ALI LAND με τίτλο “Η ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ” σε μετάφραση Γωγώς Αρβανίτη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο.

Μια μονογονεϊκή οικογένεια είναι ο πυρήνας της ιστορίας μας. Μια παρανοϊκή μητέρα, ο γιος Λιουκ και η μικρή κόρη, η Άννι. Η ζωή των παιδιών κοντά στη μητέρα τους, είναι μια κόλαση. Ο Λιούκ, καταφέρνει να φύγει. Η παραβατική συμπεριφορά του, έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του και την εισαγωγή του σε ίδρυμα. Άλλωστε, αυτός ήταν ο στόχος του. Καλύτερα στο Ίδρυμα, παρά με την μαμά του.
Η Μάνα εργάζεται σε ένα ίδρυμα για κακοποιημένες γυναίκες. Εκεί, παρουσιάζει τον καλό της εαυτό, όλοι την εμπιστεύονται και αυτό κάνει κάποιες μητέρες να της δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία στο εξωτερικό. Τα παιδιά όμως καταλήγουν φυλακισμένα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού της που η ίδια το αποκαλεί «παιδική χαρά». Στο πρόσωπο αυτών των παιδιών βλέπει τον γιο της και μέσα από τα βασανιστήρια και τελικά τον θάνατο, νοιώθει ότι τον εκδικείται για το φευγιό του. Μαζί της όμως έχει και την μικρή Άννι, την οποία αφήνει να παρακολουθεί από το ματάκι της πόρτας τα βασανιστήρια των παιδιών, ενώ μερικές φορές, συμμετέχει και η ίδια. Όμως στο 9ο παιδί, η Άννι δε θα αντέξει και θα καταδώσει τη μητέρα της στην αστυνομία.

Ουσιαστικά, από αυτό το σημείο ξεκινά και η ιστορία. Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της δίκης της παρανοϊκής μητέρας της. Μιας δίκης που βασικός μάρτυρας είναι η μικρή Άννι. Οι αρχές, προκειμένου να προστατέψουν το ανήλικο κορίτσι από την δημοσιότητα, της δίνουν νέο όνομα και μια ανάδοχη οικογένεια, αυτή του ψυχολόγου Μάικ Νιούμοντ, ο οποίος θα την προετοιμάσει για την διαδικασία της δίκης, κάνοντας κάποιες συνεδρίες μαζί της.
Καινούργιο όνομα, λοιπόν, καινούργια οικογένεια και η Μίλι θέλει πλέον και έναν καινούργιο εαυτό, τον καλό της. Θέλει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με μια φυσιολογική οικογένεια. Το παρελθόν όμως καιροφυλακτεί και η δίκη πλησιάζει. Από την άλλη, η κόρη της ανάδοχης οικογένειας, Φίμπι, αν και δεν ξέρει ποια πραγματικά είναι η Άννι, δεν την συμπαθεί καθόλου. Η Άννι θα δεχτεί σχολικό εκφοβισμό από την Φίμπι και τις φίλες της και αυτό κάνει την Μίλι να μην μπορεί να πατάξει τον «κακό» της εαυτό. Η δίκη ξεκινά, η μητέρα της είναι πίσω από ένα παραβάν, για να μην έχει οπτική επαφή όση ώρα καταθέτει η Άννι. Όμως είναι εκεί. Στον χώρο, στο μυαλό της. Νοιώθει να θέλει να της ξεφύγει, ενώ είναι ταυτόχρονα και το πρόσωπο, στο οποίο θέλει να καταφύγει…

«… Η θλίψη που με σαρώνει όταν ο δικαστής με απαλλάσσει. Δεν σηκώνομαι, κοιτάζω το παραβάν. Θέλω να τρέξω κοντά σου, να χωθώ ξανά μέσα σου, ξανά πίσω στη μήτρα σου. Να γράψω από την αρχή μια ιστορία, όπου αυτή τη φορά θα με αγαπάς φυσιολογικά. Μια λαμπερή καινούργια ιστορία…»
Ακούει τη φωνή της μέσα στο κεφάλι της να την επικροτεί για το πώς χειρίζεται όσους εμπλέκονται στη δίκη. Να νοιώθει περήφανη για εκείνη, αφού το «μέσα τους» είναι τόσο ίδιο και συνάμα, τόσο διαφορετικό, παράξενο και στρεβλό από των άλλων ανθρώπων.

«…ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΑΣ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ, ΑΝΝΙ, ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΖΕΣΑΙ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΟΥ, ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ; ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΡΙΟ; …»
Μετά το σκόπελο της δίκης, η Μίλι, όπως είναι το νέο της όνομα, βάζει στόχο να υιοθετηθεί από την ανάδοχη οικογένειά της, όμως η Φίμπι έχει μάθει ποια είναι, διαβάζοντας κρυφά τις σημειώσεις του πατέρα της. Η Μίλι καταλαβαίνει ότι θα το δημοσιοποιήσει, πριν όμως προλάβει, η Φίμπι σκοτώνεται.
Ήταν ατύχημα, ο θάνατος της Φίμπι;
Τι συμπεράσματα θα βγάλει ο Μάικ Νιούμοντ, όταν διαβάζοντας τα email της κόρης του, διαπιστώνει τον σχολικό εκφοβισμό που υπέστη η Μίλι;
Μήπως υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του παιδιού που έβαλε στο σπίτι του;
Πώς θα αντέξει να συνεχίσει; Τι συμβαίνει στην επαγγελματική του ζωή αν μετά από τόσες συνεδρίες δεν μπόρεσε να καταλάβει την περίπτωση της Μίλι;
Ποιοι είναι οι θύτες;, ποιοι τα θύματα; Μήπως συνυπάρχουν κάποιες φορές μέσα στο ίδιο πρόσωπο, μέσα στην ίδια ψυχή; Μίλι και Άννι είναι το ίδιο παιδί, είναι όμως καλή ή κακή; Ποια πλευρά θα νικήσει σε αυτόν τον άνισο και ψυχοφθόρο αγώνα;
Άραγε η βία μπορεί να «κληρονομηθεί»;

Πώς θα γράψει η ηρωίδα μας, την κατάληξη της ζωής της; Ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας μετά από όλα αυτά;
Μια εγκληματική μυθιστοριογραφία, ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, καθοδηγούμενο από την ALI LAND, έτσι που η «ψυχολογική αγωνία» να είναι κλιμακούμενης έντασης. 40 μικρά κεφάλαια με γρήγορη ροή, που κρατούν τον αναγνώστη σε συνεχή ανάγνωση, Πρωτοπρόσωπη-άμεση και στρωτή γραφή, Αφήγηση, με την φωνή της μικρής Άννι· και αυτό είναι επίτευγμα από τη συγγραφέα, αφού η έξυπνη αφήγησή της αναδεικνύει άριστα την παιδική διαταραγμένη ψυχοσύνθεση. (Σημαντική η επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως, ως νοσηλεύτρια σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων). Και η Μητέρα; Αυτή η πρωταγωνίστρια που παραμένει στο έργο χωρίς φωνή, χωρίς δική της αφήγηση μα με τόσο έντονη και ισχυρή παρουσία.
Ιδιαίτερη ιστορία, σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ, τραγικοί πολύπλοκοι χαρακτήρες, ήρωες με τραυματικές συνέπειες μιας φριχτής παιδικής ηλικίας, δυσλειτουργικές οικογένειες, ψυχικές ανεπανόρθωτες βλάβες, εφιάλτες, αισθήματα ενοχής και φόβου, κρυμμένα μυστικά, όλα αυτά γεννούν συναισθήματα έντονα κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.
Για τους αναγνώστες που επιθυμούν ένα μυθιστόρημα κλειστοφοβικό με δικαστικά στοιχεία και στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, το βιβλίο “Η ΚΑΛΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ” της ALI LAND από τις εκδόσεις METAIXMIO είναι η καλύτερη επιλογή.

“ΣΠΑΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ ΠΙΕΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ”. (Heat)

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Καινούργιο όνομα.
Καινούργια οικογένεια.
Ο λαμπερός.
Καινούργιος.
Εαυτός μου.
Η μητέρα της Άννι είναι σίριαλ κίλερ.
Ο μόνος τρόπος για να τη σταματήσει είναι να την καταδώσει στην αστυνομία.
Μάνα και κόρη θα χωριστούν, αλλά δεν θα ξεχάσουν η μία την άλλη.
Με καινούργιο όνομα -Μίλι- και με καινούργια ανάδοχη οικογένεια, το κορίτσι ελπίζει πως θα κάνει μια νέα αρχή. Πλέον μπορεί να είναι όποια θέλει.
Όμως καθώς πλησιάζει η δίκη της μητέρας της, τα μυστικά του παρελθόντος δεν αφήνουν τη Μίλι να κλείσει μάτι.
Γιατί η μαμά της Μίλι είναι σίριαλ κίλερ.
Και το αίμα νερό δεν γίνεται…»

ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ ΤΩΝ SUNDAY TIMES
ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HEAT
ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 20 ΓΛΩΣΣΕΣ