Εκδόσεις Κάκτος 2023 σελ.326-Γράφει: Ο Κώστας Α. Τραχανάς


Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους κυρίως μέσω των σόσιαλ μίντια, οι επιστολές έχουν γίνει μια ξεχασμένη τέχνη. Ίσως η μεγαλύτερη απώλεια είναι η αυξανόμενη αδυναμία μας να βρούμε λέξεις που να εκφράζουν με ακρίβεια τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες μας. Αλλά όταν ο κόσμος σου κεντρίζει την περιέργεια, όταν η άγνοιά σου σου δημιουργεί άγχος, όταν οι υπαρξιακές σου ανησυχίες ξεχειλίζουν, κάποιες φορές απλώς χρειάζεσαι να γράψεις μια ολοκληρωμένη επιστολή σε κάποιον.
Το πιο ειλικρινές, προσωπικό και εγκάρδιο βιβλίο του μεγαλύτερου αστροφυσικού της εποχής μας!
Ο Neil deGrasse Tyson, απαντώντας σε επιστολές θαυμαστών κι επικριτών του, μας δείχνει πώς η επιστήμη χωρά στην καθημερινή μας ζωή και σκέψη.


Το βιβλίο «Επιστολές από έναν αστροφυσικό» περιέχει ένα δείγμα της αλληλογραφίας του συγγραφέα με εντελώς αγνώστους. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούν επιστημονικά θέματα. Άλλες επιστολές είναι ως επί το πλείστον προσωπικού χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και εκείνων με συγκεκριμένη αναφορά σε μια ομιλία που είχε δώσει ο Neil deGrasse Tyson, σε βιβλίο που είχε γράψει ή σε κάποιο βίντεο που εμφανίστηκε. Κάποια γράμματα κρύβουν θυμό για τον κόσμο ή για κάτι που είπε ή έκανε. Κάποια άλλα διερευνούν ιδέες και πεποιθήσεις. Άλλα πάλι είναι λυπητερά, ευαίσθητα και οδυνηρά. Και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μια λαχτάρα που όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή: η αναζήτηση νοήματος στη ζωή μας, μια διαρκής παρόρμηση να κατανοήσει κάποιος τη θέση του σε τούτον τον κόσμο και στο σύμπαν.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου του Νιλ ντεΓρας Τάισον, θα διαβάσουμε συζητήσεις που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων: από τους φυσικούς νόμους που διέπουν το σύμπαν, την εξερεύνηση του διαστήματος, την εξέλιξη των ειδών, την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, την βαρύτητα, τις μαύρες τρύπες, τις περιπτώσεις UFO και ΑΤΙΑ, την Μεγάλη Έκρηξη, τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, το τέλος του κόσμου το 2012, την κβαντική τηλεμεταφορά, τα παράλληλα σύμπαντα, την αέναη κίνηση, την πρόβλεψη της Αφρικανικής φυλής Ντόγκον για το αστέρι Σείριος ως δυαδικό αστέρι, την έκτη αίσθηση, την πολυπλοκότητα, την επιστημονική γνώση και την Βίβλο, την φιλοσοφία και τον φυσικό κόσμο, την επιστήμη και την θρησκεία, την αστρολογία, τα θεμελιώδη σωματίδια, τα σπειροειδή σχήματα, το Γρηγοριανό ημερολόγιο, τον αγνωστικισμό, την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, την θεωρία της εξέλιξης, την ηλικία της Γης, του Ήλιου και των μετεωριτών, το πότε θα πεθάνει ο Ήλιος, την κοσμική αντίληψη, την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, μέχρι και θέματα βαθιά φιλοσοφικά, θεολογικά και υπαρξιακά.


Ο συγγραφέας Νιλ ντεΓρας Τάισον καταφέρνει να απαντήσει εύστοχα και θαρραλέα σε ερωτήσεις στις οποίες πολλοί επιστήμονες σκοπίμως θα απέφευγαν να απαντήσουν για να μην γίνουν δυσάρεστοι. Μιλά επίσης για τον φόβο του θανάτου, αποδομεί ψευδοεπιστημονικές αντιλήψεις, υποστηρίζει νέους που αισθάνονται μόνοι ή είναι θύματα εκφοβισμού και σχολιάζει τις έννοιες του σκοπού της ζωής και της αυτοπραγμάτωσης.
Ο συγγραφέας είναι απλός και γλαφυρός στις περιγραφές του, οικείος αλλά και καθηλωτικός. Πραγματεύεται με εξαιρετική άνεση επιστημονικές και φιλοσοφικές έννοιες, χωρίς να αιφνιδιάζεται από οποιαδήποτε ερώτηση. Έχει γνώση, μεταδοτικότητα, αφηγηματική ικανότητα, ζωηρή προσωπικότητα, ευστροφία και πηγαίο χιούμορ.
Μέσα από αυτό το βιβλίο θα απολαύσετε την καθαρότητα του μυαλού και τον τρόπο με τον οποίο απαντά ένας σκεπτικιστής επιστήμονας σε θέματα που άπτονται της ανθρώπινης ύπαρξης. Κυριότερα, όμως, θα γνωρίσετε τον κοφτερό νου και το σύμπαν που κρύβει μέσα του ένας αληθινά χαρισματικός άνθρωπος.
Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε την σκληρή προσπάθεια του συγγραφέα να φέρει το σύμπαν κάτω στη Γη…
Προτρέπει αυτούς που του στέλνουν επιστολές να συνεχίσουν να κοιτάζουν ψηλά!
Πάνω απ΄ όλα το «Επιστολές από έναν αστροφυσικό» είναι ένα χρονογράφημα για τη σοφία που έχει συγκεντρώσει ο Νιλ ντεΓρας Τάισον για να διδάξει, να διαφωτίσει και τελικά να συμφιλιωθεί με τον περίεργο νου. Είναι ο κόσμος όπως τον βλέπουμε υπό το πρίσμα ενός αστροφυσικού -παιδαγωγού. Ένας κόσμος που μοιραζόμαστε τώρα μαζί.


Ο Νιλ ΝτεΓκρας Τάισον γεννήθηκε το 1958, είναι Αμερικανός αστροφυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και επιστημονικός επικοινωνιολόγος. Είναι διευθυντής στο Πλανητάριο Χέιντεν που βρίσκεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη. Από το 2006 είναι ο παρουσιαστής του επιστημονικού, εκπαιδευτικού προγράμματος NOVA scienceNOW στο μη-κερδοσκοπικό αμερικανικό κανάλι PBS και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση. Από τις 5 Αυγούστου 2011 ο Τάισον παρουσιάζει την εκπομπή ντοκιμαντέρ σχετικά με το διάστημα, που αποτελεί συνέχεια της κλασικής εκπομπής Cosmos: A Personal Voyage του Καρλ Σέιγκαν, με το όνομα Cosmos: A Spacetime Odyssey.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη. Ενδιαφέρθηκε για την αστρονομία στην ηλικία των εννέα χρόνων, όταν επισκέφθηκε το Πλανητάριο Χέιντεν. Αφού αποφοίτησε από το Λύκειο Επιστημών του Μπρονξ, όπου ήταν αρχισυντάκτης του Περιοδικού Φυσικών Επιστημών, πήρε το πτυχίο του στη Φυσική, στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ το 1980. Το 1989 πήρε πτυχίο μάστερ στην Αστρονομία, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, ενώ το 1991 πήρε το διδακτορικό του στην αστροφυσική, στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.