Ο θάνατος εμφανίζεται καβάλα σε άσπρο άλογο στην Αποκάλυψη. Σε ένα θεατρικό έργο τα άσπρα άλογα εμφανίζονται ως οιωνός θανάτου.
Το σύνδρομο του θανάσιμου λευκού. Κάτασπρο πουλάρι δείχνει υγιές όταν γεννιέται, αλλά έχει ελαττωματικά έντερα. Δεν μπορεί να κοπρίσει. Δεν μπορούν να επιβιώσουν τα θανάσιμα λευκά. Το τραγικό είναι ότι γεννιούνται ζωντανά, οπότε η φοράδα τα ταΐζει, δένεται μαζί τους και κι έπειτα αυτά πεθαίνουν. Αυτό είναι το θέμα του πίνακα «Ο θρήνος της φοράδας», όπου το πουλάρι είναι όντως νεκρό.


Ο Κόρμοραν Στράϊκ είναι ντέτεκτιβ, νόθος γιος του σταρ της ροκ Τζόνι Ρόκεμπι, ήρωας πολέμου και σύγχρονος Σέρλοκ Χολμς, έχει ακρωτηριασμένο το πόδι από το γόνατο και κάτω (έχει βάλει προσθετικό πόδι), όταν πάτησε αυτοσχέδια εκρηκτικό μηχανισμό, όταν υπηρετούσε στο Αφγανιστάν.
Η Ρόμπιν Ελακοτ ή Βενίσια Χολ ή Μπόμπι Κάνλιφ ήταν συνεργάτης του Κόρμοραν Στράϊκ. Ενώ θεωρεί ο Στράϊκ την επαγγελματική του σχέση με την Ρόμπιν πολύτιμη, η προσωπική τους είναι πολύ περίεργη…
Ο Μπίλι Νάιτ ως παιδί, ήταν μάρτυρας του στραγγαλισμού ενός κοριτσιού, που το τυλίξανε σε μια ροζ κουβέρτα και το θάψανε σε ένα λαγκάδι στη γη του Τζάσπερ Τζιζλ, κοντά στην έπαυλη του Τζιζλ, στο Όξφορντσαϊρ. Στραγγάλισαν το παιδί πλάι στ΄ άλογο. Αυτά κατήγγειλε ο Μπίλι, ο οποίος είχε κάποια σχιζοειδή διαταραχή, στον ντέτεκτιβ Κόρμοραν Στράϊκ, αλλά αυτός δεν τα πολυπίστεψε τα λόγια του Μπίλι. Η αντίδραση του Στράϊκ στην ιστορία του Μπίλι είχε κάτι το αναντίρρητα παράδοξο. Οι έρευνές του έπρεπε να περιοριστούν στο Λονδίνο και όχι στο Όξφορντσαϊρ.
Ο Υπουργός Πολιτισμού των Τόρις ,Τζάσπερ Τσιζλ ζητάει την βοήθεια και προσλαμβάνει τον ντέτεκτιβ Στράϊκ, διότι εκβιάζεται.
Όμως ο Τζάσπερ Τσιζλ βρέθηκε στραγγαλισμένος με μια σακούλα. Στο ποτήρι της πορτοκαλάδας του βρέθηκε αμιτριπτυλίνη, δισκία αντικαταθλιπτικά και φορούσε στο κεφάλι του μια σακούλα που περιείχε ήλιο, που σε υψηλή συγκέντρωση, μια ρουφηξιά και αποκοιμιέσαι.
Ο Τσιζλ εκβιαζόταν από τον Τζέρεντ Ουίν, σύζυγο της τυφλής υπουργού Αθλητισμού Ντέλα -Ουίν ,για κάποιες φωτογραφίες και ο Τζίμι Νάιτ του ζητούσε 40.000 λίρες. Ο Τζέρεντ Ουίν δεν ήταν εκβιαστής: δεν ήθελε χρήματα, αλλά την παραίτηση και την ατίμωση του Τσιζλ. Όλα έδειχναν για αυτοκτονία του Τσιζλ. Είχε πολλούς λόγους να αυτοκτονήσει ο Τσιζλ. Η γυναίκα του η Κινβάρα, θα τον χώριζε, είχαν χάσει ένα μωρό από αποβολή, εκβιαζόταν από τον Ουίν και τον Τζίμι, ο μεγάλος του γιος Φρέντι είχε σκοτωθεί στο Ιράκ, ο μικρός του γιος Ράφαελ υπό την επήρεια ναρκωτικών σκότωσε με το αυτοκίνητό του μια νεαρή μητέρα, οι συγγενείς λένε ότι φερόταν αλλόκοτα, ότι έπινε πολύ και είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Είναι όμως έτσι;
Δύο θύματα ,δολοφονημένα σε απόσταση είκοσι χρόνια, ένα στραγγαλισμένο παιδί κι ένας υπουργός της κυβέρνησης νεκρός από ασφυξία, το πρώτο θύμα θαμμένο σε οικόπεδο του δεύτερου. Είναι όλα αυτά σύμπτωση;
Ένας ασυνήθιστος αριθμός από δυάδες συνδέονται με τον θάνατο του Τσιζλ: ζευγάρια-Τζέρεντ και Ντέλα, Τζίμι και Φλικ, αδέλφια -Ίζι και Φίζι ,Τζίμι και Μπίλι, το δίδυμο των συνεργών εκβιαστών -Τζίμι και Τζέρεντ.
Η όλη υπόθεση είχε αρχίσει με ένα ζευγάρι εγκλημάτων: τον εκβιασμό του Τσιζλ και τον ισχυρισμό για παιδοκτονία του Μπίλι. Ο Κόρμοραν Στραϊκ είχε πασχίσει να βρει τη σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο εξαρχής, αδυνατώντας να πιστέψει πως μπορεί να αποτελούσαν τελείως διακριτές υποθέσεις, ακόμα κι αν, εκ πρώτης όψεως, ο μόνος συνδετικός κρίκος ήταν ο δεσμός αίματος των αδελφών Τζίμι και Μπίλι Νάιτ.


Ποιο ήταν το αντικείμενο του εκβιασμού του Τζάσπερ Τσιζ;
Ποιος ήταν ο Λευκός ίππος του Άφινγκτον;
Τι σχέση έχει με την υπόθεση ο πίνακας του Σταμπς «Θρήνος της φοράδας»;
Τι σχέση έχει ένα διάσημο οικογενειακό κολιέ με διαμάντια;
Τι σχέση έχουν τα ομοιοπαθητικά χάπια Lachesis (Η Λάχεσις, η μοίρα, ήξερε πότε είχε έρθει η ώρα του καθενός);
Τι ήταν το Blanc de blancs -Λευκό από λευκά;
Τελικά ήταν αυτοκτονία ή δολοφονία η περίπτωση του Τζάσπερ Τζιζλ;

Ένα βιβλίο με λαβυρινθώδη πλοκή.
Ένα συναρπαστικό θρίλερ.
Διαβάστε το.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ είναι το ψευδώνυμο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέως της ευπώλητης σειράς των βιβλίων του Χάρι Πότερ, καθώς και του μυθιστορήματος ΕΝΑΣ ΞΑΦΝΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ. Το ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΛΕΥΚΟ είναι το τέταρτο βιβλίο στην αστυνομική σειρά με ήρωα τον Κόρμοραν Στράικ, που έγινε δεκτή με εξαιρετικές κριτικές. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν και τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς, ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ, Ο ΜΕΤΑΞΟΣΚΩΛΗΚΑΣ και Η ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.