Οκτώβριος 2015. Η Έλι Τόμας, ζει στο Κένσαλ Ράιζ του Λονδίνου, και είναι πωλήτρια διαφημιστικού χώρου σε ένα συντεχνιακό περιοδικό. Bλέπει να καταφθάνουν κάθε εβδομάδα στο γραμματοκιβώτιό της καρτ ποστάλ. Το άτομο στο οποίο απευθύνονται είναι η Σ.Ίμποτσον και αποστολέας άγνωστος, με μια υπογραφή, ένα σκέτο Α. Οι πολύχρωμες καρτ ποστάλ έχουν εικόνες από την Ελλάδα. Αφού δεν ζει κάποια Ίμποτσον στην πολυκατοικία, η Έλι αρχίζει να συγκεντρώνει τις κάρτες. Οι κάρτες συνέθεταν ένα ζωηρόχρωμο μωσαϊκό με κυρίαρχα χρώματα το μπλε και το λευκό -ουρανός, θάλασσα, βάρκες και ασβεστωμένα σπίτια με μπλε παντζούρια. Τα ονόματα από τις κάρτες απέπνεαν μια μαγεία… Μεθώνη, Μυστράς, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Ολυμπία, Σπάρτη, Καλαμάτα, Καλάβρυτα, Άρτα, Πρέβεζα, Μετέωρα, Τρίκαλα, Δελφούς, Αθήνα. Και η λίστα μάκραινε.


Οι καρτ ποστάλ είχαν γίνει έμμονη ιδέα. Οι εξιδανικευμένες εικόνες που συνέλεγε αποκτούσαν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Όταν μπήκε το καλοκαίρι, άρχισαν να καταφθάνουν κάρτες από νησιά. Απίστευτα όμορφες εικόνες, με γαλάζιες θάλασσες που λαμπύριζαν κάτω από γαλάζιους ουρανούς: Άνδρος, Ικαρία… Άραγε υπήρχαν στ΄ αλήθεια αυτά τα μέρη; Ή μήπως οι φωτογραφίες ήταν ρετουσαρισμένες; Άραγε είχε έρθει η ώρα να διαπιστώσει αν ήταν αληθινοί οι γαλανοί ουρανοί που απεικόνιζαν; Να δει αν το φως ήταν τόσο γλαυκό όσο φαινόταν;
Η Έλι αποφάσισε να πάρει δέκα μέρες άδεια και να πάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έκλεισε ένα δωμάτιο στο Τολό, κοντά στο Ναύπλιο. Πριν να φύγει ήρθε ένα πακέτο σε μέγεθος βιβλίου, πάλι από τον Α., το οποίο έριξε στην βαλίτσα της να το διαβάσει όταν θα έφθανε στην Ελλάδα. Σκέφτηκε για το σημειωματάριο μήπως θα ήταν σαν να διάβαζε λαθραία το ημερολόγιο κάποιου; Μήπως θα ήταν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής; Όμως η περιέργεια ήταν μεγάλη, ώστε το κράτησε το σημειωματάριο και άρχισε να το διαβάζει…

Ο Άγγλος Άντονι Μπράουν βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας περιμένοντας να αφιχθεί η κοπέλα του, με ένα μονόπετρο δαχτυλίδι στην τσέπη του, για να της κάνει πρόταση γάμου. Στην άδεια πια αίθουσα των αφίξεων του αεροδρομίου ο Άντονι λαμβάνει ένα ωμό μήνυμα στο τηλέφωνό του, με το οποίο η κοπέλα του, του ανακοινώνει το τέλος της σχέσης του. Ο Άντονι παραλύει από το σοκ και τη θλίψη. Θυμός, οργή, λύσσα. Η Σάρα ήταν ο έρωτας της ζωής του. Την είχε ερωτευτεί παράφορα. Η απελπισία είχε νεκρώσει όλες του τις αισθήσεις. Οι μέρες ήταν σκοτεινές.
Αντί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Άντονι αποφασίζει να παραμείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να ξεπεράσει την απώλεια που υπέστη. Έτσι, βρίσκεται να περιπλανιέται σε όλη την χώρα, από το νότο ως τον βορρά και από τη δύση ως την ανατολή, σκοτώνοντας τον χρόνο του, ώσπου να γιατρευτεί η πληγή του. Οι ντόπιοι άνθρωποι του φέρονταν με θέρμη και καλοσύνη. Πολλοί του είπαν ιστορίες. Τις άκουγε και τις κατέγραφε , μαθαίνοντας κάθε μέρα εκπληκτικά πράγματα για αυτή τη χώρα αλλά και ανακαλύπτοντας καινούργια πράγματα για τον εαυτό του. Οι φωνές των ξένων ανθρώπων ξεχύθηκαν μέσα στο κενό και γέμισαν τη σιωπή που είχε αφήσει η απουσία της Σάρα. Οι άνθρωποι που συναντά και οι ιστορίες που ακούει από αυτούς -σε συνδυασμό με την ιαματική δύναμη του πανδαμάτορα χρόνου – τον βοηθούν να ξεπεράσει την απώλειά του. Τις καρτ ποστάλ τις έστελνε σαν ένα τρόπο να «μιλήσει» χωρίς να περιμένει απάντηση-ένας διάλογος-μονόλογος. Ίσως το έκανε να κάνει την Σάρα να μετανιώσει που δεν είχε έρθει. Στο ημερολόγιο που έστειλε στη Σάρα κατέγραφε ιστορίες που τις είχαν διηγηθεί διάφοροι Έλληνες και τις έστελνε πάλι σε αυτήν. Ο Άντονι πίστευε μήπως τυχόν η Σάρα άλλαζε γνώμη και γύριζε πίσω στην αγκαλιά του.
Οι ιστορίες του σημειωματάριου παρουσιάζονται ως αφηγήσεις και ο Άντονι ακούει τα συμβάντα και στοχάζεται πάνω στο νόημά τους και στο τι μπορεί να διδαχτεί εκείνος από αυτά. Στις σελίδες αυτού του τετραδίου που θα γίνει ο οδηγός της Έλι Τόμας, ξεδιπλώνεται η προσωπική διαδρομή του Άντονι, καθώς ανακαλύπτει την καρδιά μιας χώρας, αλλά και τη βαθύτερη αλήθεια της δικής του καρδιάς.
Ο αναγνώστης θα νοιώσει τον βαθύ πόνο ενός ανθρώπου που έχει εγκαταλειφθεί, καθώς και την πηγαία χαρά του καθώς αναδύεται σταδιακά από τη θλίψη και ξαναβγαίνει στον κόσμο. Σε αυτό βοήθησε πολύ η ελληνική φιλοξενία και το να του αφηγούνται ντόπιες ιστορίες.

Τελικά ο Άντονι έπαυσε πια να περιμένει τη Σάρα ή να την ονειρεύεται. Είναι σε ένα τόπο όπου θα βρει τη γαλήνη και την ευτυχία και τελικά θα γνωρίζει και την Έλι Τόμας…
Ένα εμπνευσμένο και πρωτότυπο βιβλίο, που σε μαγνητίζει από τις πρώτες σελίδες του.
Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται σαν μια υπέροχη ερωτική επιστολή προς την Ελλάδα…
Το βιβλίο αυτό είναι ένας ελεγειακός ύμνος στον έρωτα, στην ομορφιά της ζωής και στις ομορφιές της Ελλάδας.
Στο βιβλίο αυτό βασίζεται η ομότιτλη σειρά της ΕΡΤ.
Διαβάστε το.

H ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ γεννήθηκε στο Λονδίνο. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο αλλά και ως δημοσιογράφος, προτού στραφεί στη συγγραφή. Αντλώντας έμπνευση από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, έγραψε Το Νησί το 2005. Το βιβλίο έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες, ενώ έγινε σειρά στην ελληνική τηλεόραση το 2010. Η Βικτόρια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και απέσπασε πολλές διακρίσεις στη Γαλλία. Επίσης, το μυθιστόρημά της Το Νήμα μπήκε στη βραχεία λίστα των British Book Awards. Τα επόμενα βιβλία της έφτασαν στο Νο 1 της λίστας της Sunday Times. Το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ κατέλαβε κατευθείαν την πρώτη θέση στα μπεστ σέλερ της Sunday Times με το που εκδόθηκε, τον Ιούνιο του 2019. Η Βικτόρια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα. Μιλάει άψογα γαλλικά και ελπίζει να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και στα ελληνικά. Πρόσφατα αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτωρ των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Θεσσαλονίκη.