Λία Μεγάλου – Σεφεριάδη
Εκδόσεις Κέδρος 2021

Σελ 304.

Είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο της συγγραφέως μέσα από τον μακρύ κατάλογο έργων της που έχουν εκδοθεί και διακριθεί.
<<Μια πληροφορία δύο αράδων, που είχε φτάσει στ’ αυτιά μου πριν από δεκαετίες, ζυμωμένη με τη φαντασία, τα βιώματα και την ψυχή μου, έγινε ένα μυθιστόρημα τριακοσίων σελίδων>> έχει δηλώσει η ίδια για την πηγή της έμπνευσής της.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θίγει τον ρόλο που παίζουν η μοίρα, η πλάνη, το ψέμα και η αλήθεια στις ζωές μας αλλά είναι και ένας νοσταλγικός περίπατος στο παρελθόν της γενέθλιας πόλης της συγγραφέως, της Θεσσαλονίκης.


Η μυθιστορία εκτυλίσσεται μέσω της παράλληλης αφήγησης της ζωής δύο ανθρώπων πολύ διαφορετικών, απομακρυσμένων γεωγραφικά αλλά εν τέλει τόσο κοντινών!
Η Δέσποινα, καθηγήτρια Αγγλικών – η οποία ζει και μεγαλώνει στην Θεσσαλονίκη την εποχή της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης – ανακαλύπτει στην κρίσιμη ηλικία της ωριμότητας και μετά τον θάνατο των γονιών της κάποια κρυμμένα μυστικά πού προκύπτουν από ένα γράμμα που αγνοούσε και που σπέρνει στην ψυχή της τον σπόρο της αμφιβολίας για την ίδια της την ύπαρξη.
Τι είναι αυτό που δεν γνώριζε για τους γονείς της και που αφορά την ίδια; Αρχίζει έναν αγωνιώδη μαραθώνιο ανακάλυψης της αλήθειας, η οποία όμως όταν φανερωθεί, συγκλονίζει συθέμελα τη ζωή της ανατρέποντας τα όσα μέχρι τότε γνώριζε καθώς επί χρόνια ζούσε σε μία προστατευτική πλάνη. Δοκιμάζει αυτοβούλως σκληρά τα όριά της προκειμένου να φτάσει στο επίπεδο εκείνο της αυτογνωσίας που θα την βοηθήσει να συνεχίσει την ζωή της με ενσυναίσθηση και αγάπη για τον εαυτό της και τους άλλους.


Σε ένα άλλο σημείο της Ευρώπης ένας Γερμανός, ο Κουρτ, ορφανός από μητέρα, ζει με την κρυπτοναζί γιαγιά του και με πατέρα αξιωματικό των Βάφεν SS, ο οποίος τους έχει εγκαταλείψει για να αφιερωθεί στην ιδέα της ‘Τελικής Λύσης’ και στην υλοποίησή της. Είναι άγνωστο σε ποιά χώρα βρίσκεται, ακόμη και εάν ζεί.
Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο ηρώων είναι ότι ζουν την ενήλικη ζωή τους χωρίς να γνωρίζουν το γονεϊκό παρελθόν τους. Οι διαδρομές αναζήτησης της καταγωγής τους διασταυρώνονται στην Θεσσαλονίκη…
Μια αριστοτεχνικά δομημένη ιστορία όπου θίγονται θέματα όπως η αγριότητα και οι οδυνηρές συνέπειες του πολέμου, η δύσκολη πορεία της καταβύθισης και γνωριμίας με το εσώτερο εγώ μας, η αξία της ενσυναίσθησης ως βασικό συστατικό της συνύπαρξης και ο ακατάλυτος ρόλος της μοίρας.
Έχει τελικά ορθή και λογική βάση το: “αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα”; Τι επιβάλλεται; τιμωρία ή επίγνωση και καλλιέργεια του χαρακτήρα;
Είναι ανεπηρέαστη η συλλογική συνείδηση και ευθύνη από την ατομική;
Αξίζει η κοπιώδης αναζήτηση της αλήθειας ακόμη και όταν εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι θα είναι οδυνηρή;
Ευθύνονται και πρέπει να αυτοτιμωρούνται οι απόγονοι για τα εγκλήματα των προγόνων τους; ευθύνονται δηλαδή για το dna τους;


Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με εξαιρετική δομή και σύνθεση χαρακτήρων, με αφθονία εξακριβωμένων ιστορικών πληροφοριών, με γραφή ομαλή, κατανοητή, σε πολλά σημεία αδιόρατα δηκτική και με όμορφες μεταπολεμικές εικόνες και τοπόσημα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Τα πλεονεκτήματα συμπληρώνονται από το όμορφο εξώφυλλο και την άριστη επιμέλεια της έκδοσης!
Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα χαρακτήρων, συνειδησιακού αγώνα και προσωπικής αναμέτρησης που αφορά δύο ζωές ή μήπως μία;

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:
Η Λία Μεγάλου-Σεφεριάδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Το 1965 μετοίκησε στην Αθήνα. Το 1966 εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το διήγημα Έντεκα γράμματα κι ένα υστερόγραφο στο περιοδικό ΕΠΟΧΕΣ, με πρόλογο του Άγγελου Τερζάκη. Το 1972 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο, μια ποιητική συλλογή με τίτλο Ο δραπέτης στο δέντρο. Από τότε μέχρι σήμερα έχει εκδώσει άλλα δεκαεννιά βιβλία, τα περισσότερα από αυτά μυθιστορήματα. Ποιήματα και πεζά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Επίσης έχει ασχοληθεί και η ίδια με μεταφράσεις βιβλίων. Το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιπεκτσί (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) για το μυθιστόρημά της Σαν το μετάξι (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996). Βιβλία της βρίσκονται σε πολλές εθνικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.