Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Ο Γκιγιόμ Μισό γεννήθηκε το 1974 στην Αντίμπ και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς και ευπώλητους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας των τελευταίων χρόνων.
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με το Livres Hebdo, το Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, που αποτελεί τη μεγαλύτερή του επιτυχία παγκοσμίως, έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα μόνο στη Γαλλία.
Από τις Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, κυκλοφόρησαν το 2020 το Ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, το 2021 Το κορίτσι του Μπρούκλιν, το 2022 η Τελευταία αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο και φέτος τον Ιούνιο το νέο του έργο με τίτλο Κάθε χρόνο στο Μανχάταν.
Με αφορμή την νέα κυκλοφορία του Κάθε χρόνο στο Μανχάταν, ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα των έργων του Γκιγιόμ Μισό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

«ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ»

Ένα καλογραμμένο ατμοσφαιρικό έργο σε μετάφραση Γεώργιου Ξενάριου, με δύο κύριες αφηγηματικές φωνές, γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και ρεαλιστικούς διαλόγους. Ένα μυθιστόρημα με καλοστημένη δομή και ανατροπές. Με ήρωες ανθρώπινους. Ένα έργο μέσα από το οποίο η καλοσύνη και η αγάπη κυριαρχούν στο σκοτάδι και την ασχήμια. Ένα συναρπαστικό θρίλερ αγωνίας με φόντο την τέχνη της ζωγραφικής, μια και η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να κατανοήσουμε την αλήθεια, όπως στην περίπτωση του ζωγράφου. Κάθε πίνακας και ένα άθροισμα στοιχείων, κάποιες φορές ίσως και ένα άθροισμα καταστροφών. Ένα μυθιστόρημα το οποίο διαδραματίζεται ουσιαστικά σε πέντε μόλις μέρες και ίσως αυτό να προκαλέσει τον αναγνώστη να σκεφτεί αν είναι ρεαλιστικός ο χρόνος δράσης των ηρώων. Οι δολοπλοκίες, το μίσος, ο πόνος, η άρνηση της πραγματικότητας και η ελπίδα εμφανίζονται ως κύριες αιτίες της υπόθεσης. Ο Musso, μέσα σε ένα σκοτεινό θρίλερ δίνει και μια χιουμοριστική χροιά που αποφορτίζει τον αναγνώστη, ενώ προσθέτει και κάτι το μεταφυσικό που όμως αφήνει ελεύθερο τον αναγνώστη αν θα το αποδεχθεί ή θα το προσπεράσει. Ένα ξεχωριστό αναγνωστικό ταξίδι μέχρι το συγκινητικό τέλος του, εκεί όπου υπάρχουν δύο δρόμοι. Άραγε, ποιόν θα ακολουθήσουν οι ήρωες της ιστορίας; Άραγε εσείς θα συμφωνήσετε μαζί τους στον δρόμο που διάλεξαν ή μήπως όχι;

«ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ»

image description


Η τεχνική της πρωτοπρόσωπης αφήγησης σε ένα έργο γραμμένο με συνοχή και κινηματογραφική γραφή, δυνατή στο να αποπροσανατολίζει τον αναγνώστη στη διάρκεια αυτής της περιπέτειας, διατηρώντας πάντα την αγωνία του με σασπένς, έντονα συναισθήματα και προβληματισμούς, οδηγώντας τον σε ένα άρτιο ψυχολογικό – κοινωνικό θρίλερ με δράση και συναίσθημα. Με την ιστορία να ξεκινά στις 31 Αυγούστου 2016 και να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2016, περνώντας από Νέα Υόρκη, Μανχάταν, Παρίσι, Λωρραίνη και Αλσατία με αναφορές στο 1999, στο 2005, ακόμα και στη δεκαετία του ΄80 η πορεία της αφήγησης μετά την απίστευτη αποκάλυψη της Άννας και την προσπάθεια του Ραφαέλ να βρει την αγαπημένη του.
Πέρα από το αστυνομικό μυθιστόρημα, ο Guillaume Musso δίνει έμφαση στη διερεύνηση και την ψυχολογία των ηρώων του, με τους οποίους ο αναγνώστης συνδέεται αμέσως. Τα μυστικά ανάμεσα στα ζευγάρια, το κρυμμένο παρελθόν, η αληθινή ταυτότητα, η πατρότητα, το πένθος, η ψυχανάλυση, η αγάπη, η συγχώρεση, η γονεϊκή αγάπη, η φιλία, το μίσος, η ζήλεια μέσα στην καταιγιστική δράση του έργου μέχρι το εκπληκτικό, απροσδόκητο και συνάμα συγκινητικό τέλος του. Ενώ ξεχωριστό και το γεγονός πως στο τέλος, μιλούν ένας ένας οι ήρωες, κλείνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο συγγραφέας είναι διεθνώς καταξιωμένος, τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες και έχει ένα αναγνωστικό κοινό που τον ακολουθεί σταθερά.


«Τελευταία αναγγελία για Σαν Φρανσίσκο»


Αυτή τη φορά όλα ξεκινούν από μια ευρηματική ιδέα. ¨Ένας άντρας και μια γυναίκα πέφτουν τυχαία ο ένας πάνω στον άλλον και καθώς πέφτουν τα πράγματά τους και σκύβουν για να τα μαζέψουν ο ένας θα πάρει το κινητό του άλλου, κάτι που θα ανακαλύψουν όταν θα βρεθούν χιλιάδες μίλια μακριά από το σημείο συνάντησής τους.
Πώς αντιδρά κανείς όταν έχει στα χέρια του ένα ξένο τηλέφωνο; Πόσα μυστικά αποκαλύπτει σε έναν άγνωστο το κινητό μας; Και τι γίνεται όταν ανακαλύψει κανείς πως αυτά τα μυστικά αφορούν και τον ίδιο;
Ένα βιβλίο περιπέτειας και αγωνίας, χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που όλα ξεκινούν από πολύ σημαντικά αποφθέγματα γνωστών συγγραφέων που δίνουν το στίγμα των σελίδων που θα ακολουθήσουν.
Ο Μισό θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του είδους του και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό από τις πρώτες σελίδες και αυτού του βιβλίου, καθώς υπογράφει ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα, γεμάτο σασπένς και ερωτήματα που όταν απαντηθούν τίποτα δε θα είναι πια ξανά το ίδιο.

Κάθε χρόνο στο Μανχάταν


[…«Έλα μαζί μου», είπε και σηκώθηκε από την καρέκλα του. Τον ακολούθησα με βαριά καρδιά. Με πήγε στο παλιό σπίτι του φαροφύλακα. Ήταν ένα μικρό εξοχικό σπιτάκι, παλιακό, που μύριζε κλεισούρα. Στους τοίχους ήταν κρεμασμένα ψαρόδιχτα, ένα τιμόνι πλοίου από λακαρισμένο ξύλο και μερικοί πίνακες της σειράς, ζωγραφισμένοι από ντόπιους καλλιτέχνες, με τοπία της περιοχής. Στο γείσο του τζακιού ήταν τοποθετημένες μια λάμπα πετρελαίου και η μινιατούρα ενός ιστιοφόρου κλεισμένη σ’ ένα μπουκάλι. Ο πατέρας μου άνοιξε την πόρτα ενός διαδρόμου με καμιά δεκαριά μέτρα μάκρος και με καλογυαλισμένες ξύλινες σανίδες στους τοίχους. Ο διάδρομος συνέδεε το σπιτάκι με τον φάρο. Όμως, αντί ν’ ανέβει τη σκάλα για να πάμε στην κορυφή του φάρου, ο πατέρας μου άνοιξε μια ξύλινη καταπακτή που οδηγούσε στο υπόγειο.
«Έλα μαζί μου!» είπε επιτακτικά…
]


Στο νέο βιβλίο του Μισό που κυκλοφόρησε πρόσφατα παρακολουθούμε την ιστορία του Άρθουρ, ενός γιατρού που ερωτεύεται παράφορα τη Λίζα. Η Λίζα είναι ένα κορίτσι που εργάζεται σε ένα μπαρ στο Μανχάταν για να καλύψει τα δίδακτρα της δραματικής σχολής που φοιτά και ονειρεύεται το θέατρο και τον κινηματογράφο. Όμως ο Άρθουρ, ο οποίος έχει μια πολύ δύσκολη, αν όχι ανύπαρκτη, σχέση με τον πατέρα του, δεν έχει μια «φυσιολογική» ζωή και αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που τόλμησε να ανοίξει ένα «μυστικό» δωμάτιο παραβιάζοντας έτσι την υπόσχεση του σχετικά με τον φάρο που περνάει στα χέρια του από τον πατέρα του Φρανκ. Σύμφωνα με την υπόσχεση που έχει δώσει δεν πρέπει να ανοίξει την μεταλλική πόρτα που οδηγεί στο κελάρι. Και πώς να αντισταθεί; Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ακριβώς ο κίνδυνος και που θα οδηγηθεί αν παραβιάσει όλα όσα γνωρίζει.

[…«Στο σημείο αυτό, πίσω από τον τοίχο με τα τούβλα, υπάρχει μια σιδερένια πόρτα». «Πόρτα; Τι πόρτα;» «Είναι η πόρτα ενός διαδρόμου. Την έχτισα πριν από τριάντα χρόνια, για να φράξω το πέρασμα». Ζάρωσα τα φρύδια. «Και πού οδηγεί αυτός ο διάδρομος;» Ο πατέρας μου απέφυγε την ερώτηση. Αμέσως μετά ακολούθησε άλλη μια κρίση βήχα. «Αυτός είναι ο δεύτερος όρος μου, Άρθουρ», είπε, όταν μπόρεσε να ξαναπάρει ανάσα. «Δεν πρέπει ποτέ και για κανέναν λόγο να προσπαθήσεις ν’ ανοίξεις αυτή την πόρτα». Για μια στιγμή νόμιζα πραγματικά ότι είχε άνοια. Είχα κι άλλες ερωτήσεις να του κάνω, μα έκλεισε βιαστικά το φως και φύγαμε από το υπόγειο…]


Πίσω από την κλειστή πόρτα υπάρχει ένα μυστικό που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Ο Φρανκ τήρησε την υπόσχεση στον παππού Σάλιβαν, έναν αληθινά ξεχωριστό ήρωα. Μα τώρα όλα αλλάζουν. Και ο χρόνος είναι πλέον ο πιο μεγάλος εχθρός του Άρθουρ. 24 ώρες. Μόνο. Μια φορά τον χρόνο. Για 24 χρόνια.
Αρχές της δεκαετίας του ΄90 σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Ένα ταξίδι στον χωροχρόνο, ένα διαφορετικό μυθιστόρημα, γεμάτο περιπέτεια, μυστήριο και σασπένς, γραμμένο από τον Musso, με τη γνωστή αφηγηματική τεχνική του, με τη γνωστή κινηματογραφική γραφή του. Άραγε πώς θα είναι η ζωή των ηρώων; Και τι θα συμβεί στο τέλος της 24ης χρονιάς, όταν η ζωή θα πρέπει επιτέλους να ξαναρχίσει την κανονική της πορεία για τον Άρθουρ και τους αγαπημένους του;
Μια μυστηριώδης, περίπλοκη και συνάμα σαγηνευτική ιστορία με ένα απροσδόκητο τέλος, που πέρα από την αγωνία του ψυχολογικού θρίλερ, τις γνώσεις της ιστορίας της Αμερικής, και την ιστορία αγάπης των πρωταγωνιστών, κάνει τον αναγνώστη να δει τις σχέσεις των ανθρώπων, το πόσο σύντομη είναι η ζωή μα και πόσο πολύτιμες οι ευτυχισμένες στιγμές της. Να δει ακόμα, πως δεν απειλεί πάντα η μοίρα τον άνθρωπο αλλά οι ίδιες οι επιλογές του.
Ο Musso υπογράφει μια ιστορία με πάθος και σασπένς. Μια ιστορία που οι λάτρεις του είδους θα αγαπήσουν και θα αναλογιστούν πόσες ανατροπές μπορεί να φέρει μια τυχαία απόφαση και η αποκάλυψη ενός μυστικού, έστω για μια φορά τον χρόνο.