Τα πιο δημοφιλή, παγκοσμίως, σήμερα παιχνίδια , με τη μορφή γνήσιου παιχνιδιού, αθλήματος ή videogame, είναι τα ομαδικά παιχνίδια που παίζονται με μπάλα, στα οποία η νίκη εξασφαλίζεται με τη διείσδυσή της είτε σ΄ έναν περιορισμένων διαστάσεων και καλά προστατευόμενο χώρο της επικράτειας των αντιπάλων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο, χαντμπολ, χόκεϊ ,κλπ) είτε σε όλο το χώρο της επικράτειας (βόλεϊ, τένις, κλπ). Μέχρι τον 10ο μ.Χ. αιώνα τα ομαδικά παιχνίδια (διείσδυσης) της μπάλας δεν ήταν παραπάνω από τα δάχτυλα του ενός χεριού.
Από όλα αυτά τα ομαδικά παιχνίδια διείσδυσης της μπάλας, το πιο δημοφιλές είναι το ποδόσφαιρο (soccer).
Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στα προαύλια των ιδιωτικών σχολείων των πλούσιων αριστοκρατών και αστών κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Το 1863 η νεοσύστατη Ένωση Ποδοσφαίρου σύνταξε τους πρώτους κοινούς κανονισμούς του ποδοσφαίρου .Ο απώτερος σκοπός των κανονισμών του ποδοσφαίρου ήταν ο δραστικός περιορισμός της βίας. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο διαμορφώθηκε από την απαγόρευση της κλοτσιάς. Παρ΄όλα αυτά παραμένει ένα βίαιο παιχνίδι.
Τι απέγινε η βία του μεσαιωνικού ποδοσφαίρου ; Απομακρύνθηκε ,εξορίστηκε ,αλλά επιστρέφει. Πέφτει πολύ ξύλο μέσα στο γήπεδο!
Και οι παίχτες του μεσαιωνικού ποδοσφαίρου; Τι απέγιναν ; Εξορίστηκαν. Αλλά κι αυτοί επιστρέφουν συχνότατα να ξαναφέρουν στη ζωή το μεσαιωνικό ποδόσφαιρο έστω για λίγα λεπτά, για λίγες ώρες. Κι αυτοί θέλουν να παίξουν! Κι αυτοί θέλουν να κλαδέψουν τον αντίπαλο, να τον σπρώξουν , να τον γρονθοκοπήσουν, να τον πατήσουν. Βρίζουν, πετάνε αντικείμενα, ουρλιάζουν, ρίχνουν καπνογόνα, δέρνονται, τραυματίζονται, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν, να κάνουν τον γύρο του θριάμβου, να αγκαλιάσουν τα ινδάλματά τους , να τους πάρουν τα ρούχα, όπως έκαναν οι παίκτες του μεσαιωνικού ποδοσφαίρου.
Οι ανηλεείς ξυλοδαρμοί ,τα σπασμένα και ματωμένα κεφάλια, τα μαχαιρώματα, οι φόνοι, θα αναβιώσουν περιστασιακά και προσωρινά το μεσαιωνικά ποδόσφαιρο, που βρίσκεται μεν σε λήθαργο ,αλλά δεν πεθαίνει ,όσο θα παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο.


Ο μόνος τρόπος να εξαλειφθεί η ποδοσφαιρική βία είναι η κατάργηση του ποδοσφαίρου ως άθλημα ,ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό και να γίνει παιχνίδι που να παίζεται από όλους .Μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι ακραιφνείς καπιταλιστικές κερδοφόρες επιχειρήσεις ενώ το ποδόσφαιρο ως θέμα που καταναλώνεται χρησιμοποιείται για την αύξηση της κατανάλωσης (τηλεόραση, εφημερίδες, διαφήμιση , αξεσουάρ) και την επιβολή της αστικής-καπιταλιστικής ιδεολογίας(κράτος).Που θα πάει όμως αυτή η βία;
Είναι προτιμότερη η βία που γνωρίζουμε παρά η βία που δεν γνωρίζουμε…
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο γεννήθηκε το 1863.Το 1875 τοποθετήθηκε ένα οριζόντιο δοκάρι πάνω στα κάθετα , ενώ το 1890 το τέρμα καλύπτεται με δίχτυ. Η διείσδυση της μπάλας στην εστία έγινε πιο σαφής. Κανένα άλλο παιχνίδι ή άθλημα δεν επιτύγχανε παρόμοια εντυπωσιακή διείσδυση της μπάλας. Μέσα σε λίγες δεκαετίες το ποδόσφαιρο διαδόθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το ποδόσφαιρο, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, μετεξελίχθηκε από παιχνίδι που παιζόταν ανάμεσα σε χωριά και ενορίες σε άθλημα που παίζετε από λίγους ερασιτέχνες αθλητές και αργότερα από επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Οι υπόλοιποι εξορίστηκαν πάνω στις κερκίδες και μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Οι θεατές στα γήπεδα, από την στιγμή που έχουν διωχθεί από το παιχνίδι και δεν μπορούν ακόμα κι αυτή την ελάχιστη πολυπόθητη βία του αθλήματος να ασκήσουν, επιστρέφουν σε αυτό μέσω της άσκησης βίας πάνω στις κερκίδες, μέσα κι έξω από το γήπεδο .Όσο θα υπάρχει ποδόσφαιρο, θα υπάρχει και ποδοσφαιρική βία, μέσα και έξω από τα γήπεδα. Κανείς δεν μπορεί να την εξαλείψει.
Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, τα μόνα παιχνίδια που υπάρχουν, με τη μορφή του γνήσιου παιχνιδιού, του αθλήματος ή του videogame, είναι τα παιχνίδια διείσδυσης της μπάλας. Αυτά είναι και τα πιο δημοφιλή, παγκοσμίως. Από όλα αυτά, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει, και αδιαμφισβήτητα εξασφαλίζει την προτίμηση του παγκόσμιου ανδρικού πληθυσμού , επειδή είναι το μόνο που επιτυγχάνει τη διείσδυση στην τρύπα των αντιπάλων με το πόδι: είναι το ποδόσφαιρο. Ήταν το πρώτο που μετέτρεψε τον ασαφή χώρο της διείσδυσης σε κλειστή τρύπα και επομένως το πρώτο που πέτυχε να παρουσιάσει εντυπωσιακές διεισδύσεις.


Το ποδόσφαιρο, ως παιχνίδι και ως άθλημα που εμφανίστηκε σε κοινωνία του δυτικού πολιτισμού είναι μια έκφραση της λατρείας της διείσδυσης που προέρχεται από τον πόλεμο (διείσδυση=φόνος, κατάκτηση, νίκη) και επεκτάθηκε όπου επεκτάθηκε και ο πόλεμος, δηλαδή σε όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά πεδία: στις σχέσεις του Κυρίου με την φύση και με τον υποτελή παραγωγό του κοινωνικού πλούτου.
Σύμφωνα με τις αρχές της λατρείας της διείσδυσης, όποιος επιτυγχάνει την διείσδυση είναι νικητής , ισχυρός άξιος δυνατός, κυρίαρχος. Αντιθέτως, όποιος υφίσταται την διείσδυση είναι χαμένος, ανίσχυρος, ανάξιος, αδύνατος, υποτελής άξιος χλευασμού, περιφρόνησης και ταπείνωσης.
Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, τα μόνα αθλήματα που υπάρχουν και είναι τα πλέον δημοφιλή , είναι τα αθλήματα διείσδυσης. Μέχρι την κατασκευή των πυροβόλων όπλων ήταν ελάχιστα. Από τα δεκάδες που παίζονταν στην αρχαία Ελλάδα , δεν υπήρχε ούτε ένα παιχνίδι διείσδυσης. Τα παιχνίδια διείσδυσης κυριαρχούν στον βαθμό που βελτιώνεται η αποδοτικότητα των πυροβόλων όπλων(δεύτερο μισό του 19ου αιώνα).
Ο καλά φρουρούμενος χώρος των παιχνιδιών αυτών είναι μια τρύπα, κυκλική ή παραλληλόγραμμη. Εάν η μπάλα συμβολίζει το βλήμα, η εστία αναπαριστά το τραύμα και η διείσδυση τον φόνο.


Κανένα άλλο ομαδικό παιχνίδι δεν είναι τόσο γρήγορο και κανένα άλλο δεν επιτυγχάνει τόσο δυνατή διείσδυση της μπάλας όσο το ποδόσφαιρο. Και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά προέρχονται από τον χώρο του πολέμου , γεγονός που εξασφαλίζει στο άθλημα αυτό την προτίμηση ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού και το καθιστά το πιο δημοφιλές από όλα τα ομαδικά παιχνίδια διείσδυσης από όλα τα ομαδικά παιχνίδια διείσδυσης και αναπαράστασης της μάχης.
Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο ομαδικό άθλημα στο οποίο η διείσδυση επιτυγχάνεται με το πόδι το οποίο ο παγκοσμίων πια διαστάσεων δυτικός πολιτισμός λατρεύει ως σύμβολο ισχύος.
Το ποδόσφαιρο παίζεται μόνο από αυτούς που διαθέτουν πέος, που είναι σε θέση να διεισδύσουν. Έτσι , δεν μπορεί παρά να είναι ανδρικό άθλημα. Δεν υπήρξε , δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει γυναικείο ποδόσφαιρο.
Το ποδόσφαιρο είναι ένα βίαιο άθλημα : η νίκη εξασφαλίζεται μόνο με άσκηση βίας, πραγματική και συμβολική.
Gooooal!
Κάθε φορά που καρφώνεται η μπάλα στα δίκτυα , σύσσωμοι οι θεατές των κερκίδων , οι τηλεθεατές του σαλονιού και του καφενείου , οι σχολιαστές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου κραυγάζουν θριαμβευτικά με αυτή τη λέξη, που μετατρέπεται σε κραυγή, σε επιφώνημα.
Η λέξη γκολ είναι η πρώτη λέξη μιας διεθνούς παγκόσμιας γλώσσας. Με την κραυγή επιστρέφουμε στην αρχαϊκή παγκοσμιοποιημένη κατάσταση: όταν ήμασταν λίγοι ,όταν δεν υπήρχαν φυλές, όταν επικοινωνούσαμε με κραυγές. Μια κραυγή μας ενώνει και πάλι;
Διαβάστε το.


Ο Αθανάσιος Δρατζίδης (1959, Πετράδες Διδυμοτείχου) ζει στην Καστανούσσα Σερρών. Γράφει στην Ανωτάτη Σχολή Κακών Τεχνών (badarts.gr).