Το θεώρημα της αγάπης – Ali Hazelwood

Η Όλιβ είναι μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Στάνφορντ. Έχει χάσει τη μητέρα της, πατέρα δε γνώρισε και από άποψη οικογένειας, έχει καλούς φίλους. Συγκατοικεί με τον Μάλκολμ και η κολλητή της που ακούει στο όνομα Αν γουστάρει τον Τζέρεμι, με τον οποίο είχε βγει κάποιες φορές η Όλιβ, αλλά δεν υπήρξε έλξη μεταξύ τους. Για τους δικούς της λόγους η Όλιβ εργάζεται επάνω σε μεθόδους αντιμετώπισης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος και αναζητά ένα εξιδεικευμένο εργαστήριο για να κάνει τη μελέτη της.


Για να καταφέρει να πείσει την Αν ότι δεν ‘τρέχει’ κάτι με τον Τζέρεμι, η Όλιβ θα μπλεχτεί σε έναν κυκεώνα ευτράπελων γεγονότων που ξεχειλίζουν ψέματα, έχοντας συμπαρασύρει στη δίνη της και τον καθηγητή Άνταμ Κάρλσεν. Πρόκειται για έναν όμορφο άνδρα, απρόσιτο και σκληρό που όλοι οι φοιτητές αντιπαθούν. Εκείνος θα βρεθεί τυχαία μπροστά της και θα φιληθούν αν και άγνωστοι μέχρι τότε, απλά για να τους δει η Αν.
Και κάπως έτσι, θα προφασιστούν ότι έχουν σχέση και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια οικειότητα και μια εξάρτηση που δεν αφήνει κανέναν τους αδιάφορο. Θα διαβάσουμε για τους κανόνες που διέπουν τη σχέση τους, για τα ψεύτικα, συνάμα όμως απολαυστικά ραντεβού της Τετάρτης, την τυχαία γνωριμία με τον Τομ, το ατύχημα με το αντιηλιακό, το πικ νικ που τους μένει αξέχαστο και τη διαμάχη τους για τα εμβόλια της γρίπης.


Οι καταστάσεις θα τους φέρουν αρκετά κοντά, αλλά η συμφωνία τους και οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες τους, είναι αυτά που τους στερούν την αληθινή και εκ βαθέων εξομολόγηση. Η Όλιβ επειδή τυγχάνει να είναι μόνη της στον κόσμο, έχει βλακωδώς πειστεί ότι όποιος ενδιαφερθεί για εκείνη, θα «χαθεί», οπότε συνειδητά δεν εμπλέκεται συναισθηματικά με κανέναν.
Το φρικαλέο γούστο της στους καφέδες, η δυσκολία της να αποτελέσει μέλος μιας δημόσιας ομιλίας, η περίληψη ενός άρθρου σε πάνελ καθηγητών, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για τις ανάγκες ενός συνεδρίου με δύο μονά κρεβάτια και το μαύρο T-shirt που γράφει επάνω του Νίντζα της Βιολογίας προσφέρουν στον αναγνώστη γέλια, προβληματισμό και αγωνία για τη συνέχεια και την εξέλιξη της «ψεύτικης» σχέσης.


Και οι δύο ήρωες της ιστορίας μας έχουν ανάγκη από αγάπη, αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους δεν μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα, να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
Μια αφίσα που γράφει το σ’ αγαπώ σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ο πρόωρος χαμός μιας μητέρας, ένα παιδί που μεγάλωσε με την έλλειψη στοργής και αγάπης από τους γονείς του και μια τέλεια νύχτα γεμάτη αποκαλύψεις, ερωτική διάθεση και βαρύ συναισθηματικό φορτίο, περιπλέκουν την ήδη μπερδεμένη κατάσταση και οδηγούν τους πρωταγωνιστές σε δεύτερες σκέψεις.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Ali Hazelwood, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…μπορείς να ερωτευτείς, θα αγαπηθείς…

Η Όλιβ θα βρεθεί σε δίλλημα, ο Άνταμ θα γίνει γνώστης μιας σεξουαλικής παρενόχλησης και το οικοδόμημα μιας φιλίας πολλών ετών θα γκρεμιστεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Σχέδια αλλάζουν, μάσκες πέφτουν αποκαλύπτοντας σαθρά πρόσωπα, έρωτες γεννιούνται και αποφάσεις βρίσκονται προ τον πυλών.
Δεν θα προβώ σε αποκαλύψεις. Θα πω μονάχα ότι η αγάπη δεν έχει ανάγκη από θεωρήματα, δεν έχει ανάγκη από επαληθεύσεις, δεν έχει ανάγκη από κανόνες και από εξαιρέσεις.
Η αγάπη θα βρει τον τρόπο να ανθίσει, να πολλαπλασιαστεί και να κατακλύσει κάθε κύτταρο του ανθρώπου που θα αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά του, δίνοντάς της απειροελάχιστο χώρο.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ali Hazelwood Το θεώρημα της αγάπης κέρδισε αμέσως τις καρδιές των αναγνωστών και έγινε πολύ γρήγορα best seller. Η Ali Hazelwood στη συγγραφική της πορεία έχει πολλά ακόμα άρθρα και ακαδημαϊκά κείμενα σχετικά με την επιστήμη του εγκεφάλου, στα οποία βέβαια κανείς δεν ερωτεύεται και δεν υπάρχει πάντα happy end.
Με ρίζες από την Ιταλία, έζησε στη Γερμανία και την Ιαπωνία πριν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει το διδακτορικό της στη Νευροεπιστήμη. Πρόσφατα έγινε καθηγήτρια, πράγμα που την τρομοκρατεί. Όταν δεν βρίσκεται στη δουλειά, κάνει τζόκινγκ, τρώει κέικ ποπ ή βλέπει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με τις δύο γάτες και τη σύζυγό της. https://alihazelwood.com/

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.