Το υπέροχο εξώφυλλο των εκδόσεων ΔΙΟΠΤΡΑ, για το βιβλίο της Jennifer Donnelly, που φέρει τον τίτλο Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ και μετέφρασε η Μαρία Ρόζα Τραϊκόγλου, είναι αυτό που αρχικά θα τραβήξει τα βλέμματα των αναγνωστών, ανάμεσα σε άλλα, στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

Πιάνοντάς το στα χέρια του, διαβάζει από το οπισθόφυλλο την υπόθεση…
«Η Τζο Μόντφορτ, όμορφη και πλούσια, σύντομα θα αποφοιτήσει και θα παντρευτεί έναν από τους πιο περιζήτητους και εύπορους εργένηδες της Νέας Υόρκης. Όμως, αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η Τζο. Το όνειρό της είναι να γίνει δημοσιογράφος σε εφημερίδα. Πέρα από τον αγώνα που πρέπει να δώσει ενάντια στα στερεότυπα και τις απαιτήσεις της κοινωνικής τάξης και της εποχής της, η Τζο καλείται ξαφνικά να αντιμετωπίσει ένα τραγικό γεγονός: ο πατέρας της τραυματίζεται θανάσιμα ενώ καθαρίζει το περίστροφό του. Ο Τσαρλς Μόντφορτ ήταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Νέας Υόρκης, ιδιοκτήτης εφημερίδας, συνέταιρος σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες και, κυρίως, ένας άντρας υπερβολικά έξυπνος και προσεκτικός για να καθαρίζει ένα όπλο γεμάτο – και η Τζο το ξέρει.
Η προσπάθειά της να ανακαλύψει περισσότερα για τον θάνατο του πατέρα της θα την οδηγήσει σε μια δαιδαλώδη έρευνα γεμάτη αγωνία και ανατροπές. Στην πορεία της έρευνάς της, η Τζο θα συναντήσει τον Έντι, έναν νεαρό γοητευτικό δημοσιογράφο που εργάζεται στην εφημερίδα του πατέρα της. Δίπλα στον Έντι, η Τζο θα αναζητήσει την αλήθεια για τον θάνατο του πατέρα της, θα ανακαλύψει έναν νέο κόσμο πέρα από τα όρια της τάξης της, και θα γνωρίσει τον έρωτα. Ώσπου θα συνειδητοποιήσει πόσο ακριβό μπορεί να είναι το τίμημα της αλήθειας και της αγάπης

Αν υπάρχει ο χαρακτηρισμός «ρομαντικό αστυνομικό» μυθιστόρημα, τότε σίγουρα αυτός ταιριάζει στην «Γέφυρα των μυστικών».
Πρόκειται για ένα λιτό, καταπληκτικό και πολύ ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στην Νέα Υόρκη, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέσα από εξαιρετικές περιγραφές. Οι ήρωες του βιβλίου, είναι όχι μόνο τέλεια ψυχογραφημένοι, αλλά σου δημιουργούν την εντύπωση πως είναι «ζωντανοί» και πως βιώνεις μαζί τους την εξέλιξη της ιστορίας.
Η μικρή αυθόρμητη Τζο, γόνος της «καλής» κοινωνίας, με καλή ανατροφή και εκπαίδευση, είναι αυτή που θα πάει κόντρα στις αρχές της και θα αγωνιστεί για να ανακαλύψει την αληθινή αιτία θανάτου του πατέρα της. Η αθωότητα και ο παρορμητισμός της νεαρής της ηλικίας, είναι τα στοιχεία που θα την κάνουν να γνωρίσει με κίνδυνο της ζωής της, την άλλη όψη της Νέας Υόρκης, αυτής που περιλαμβάνει την παραβατική συμπεριφορά, τους πορτοφολάδες, τους αλκοολικούς, τους οίκους ανοχής και τις γυναίκες του, τα μπαρ και την δύσκολη ζωή της νύχτας. Κι εκεί, θα νιώσει την ταξική διαφορά και τις αντιθέσεις των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων σε σχέση με την δική της «κοινωνία».
Ο Έντι, ένας φιλόδοξος δημοσιογράφος, θα γίνει μέρος της ζωής της, αυτής της δεύτερης ζωής που ζει όταν το σκάει από το σπίτι της για τις έρευνες της. Είναι ο άντρας που θα αγαπήσει, χωρίς να την εμποδίσει το γεγονός πως οι κόσμοι τους είναι αταίριαστοι, έστω και αν είναι ήδη αρραβωνιασμένη.
Τους ήρωες θα τους γνωρίσετε, διαβάζοντας το μυθιστόρημα, θα αναφερθώ όμως στον νεαρό ειδικευόμενο Ιατροδικαστή, που πραγματικά ξεχωρίζει στο έργο. Εκτός από τον ρόλο κλειδί που του έδωσε η συγγραφέας, τα λόγια του, οι «εκθέσεις» του, είναι όλα γραμμένα έτσι ώστε να κάνουν παραστατικό το λόγο. Οι εικόνες, ολοζώντανες, βοηθούν απεριόριστα την εξέλιξη των ερευνών της Τζο.
«…Τα ευρήματα του επηρέασαν τους ενόρκους, που είχαν μαγευτεί από την πρωτόγνωρη και συναρπαστική επιστήμη του θανάτου…»
Δυνατός ήρωας και η Τρελο-Μαίρη, αλλά και η Φέι, που δίπλα στους κεντρικούς ήρωες κινεί τα νήματα της ιστορίας.
Εξαιρετική πλοκή. Σταδιακά παρουσιάζονται τα στοιχεία εκείνα που ανατρέπουν τα δεδομένα, και κορυφώνουν το μυστήριο και την αγωνία των αναγνωστών. Γραμμένο με γρήγορη ροή το βιβλίο κατά έναν παράξενο τρόπο– αφού εγκλήματα, δολοφόνος, εμπόδια, φόνοι και μυστικά, περνούν μπροστά από τα μάτια μας– αφήνει εκτός από τα κοινωνικά μηνύματα και έναν γλυκό ρομαντισμό που έλαβε χώρα στην «γέφυρα των μυστικών».

gefura-mustikon