Από Φιλαναγνώστης Αυγερινού

Πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΗΓΗ με ένα εξώφυλλο να αποπνέει αισιοδοξία, το πρώτο βιβλίο της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΚΑΚΙΔΟΥ με τίτλο «Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ 2 ΟΨΕΙΣ»
Κοινωνικό μυθιστόρημα με δύο πρωταγωνιστές να τους ενώνει μια μεγάλη και βαθειά φιλία. Ο βιολινίστας Άγγελος και η ευαίσθητη Ροζάνθη. Γνωρίζονται στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ροζάνθη που η κατάθλιψη την έχει τυλίξει στα δίχτυα της. Και είναι η οργανική μουσική, η μουσική που καταφέρνει χωρίς στίχους να δημιουργεί εικόνες, του Άγγελου καταλυτική. Είναι αυτή που θα αγγίξει την ηρωίδα και θα γίνει το κίνητρό της για να επανέλθει στην ζωή, γιατί η μουσική μπορεί και θεραπεύει. Μα και για τον Άγγελο είναι καθοριστική η γνωριμία του με την Ροζάνθη. Όμως ο Άγγελος της Ροζάνθης έχει… δύο όψεις.
«…Οι άνθρωποι “γράφουν” μέσα μας, ανάλογα με τη χρονική στιγμή που διασταυρώνονται οι ζωές μας…»

Οι ανθρώπινες σχέσεις, η αληθινή φιλία ανεξαρτήτως φύλων, η ανιδιοτέλεια, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η εκτίμηση, ο κρυμμένος εαυτός κάποιων ανθρώπων και τι κρύβει όλο αυτό, η ενσυναίσθηση, η πάλη με τον ίδιο μας τον εαυτό και κυρίως η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση του αναγνώστη για την κατάθλιψη και το πώς την βιώνει ο άνθρωπος που πάσχει από αυτήν, περιγράφονται στο έργο αυτό μαζί με το αισιόδοξο μήνυμα πως ο εφιάλτης αυτός μπορεί να νικηθεί. Και η προδοσία, το ψέμα. Ο πόνος που αφήνει αυτή στον ψυχισμό ενός ήδη ταλαιπωρημένου και λαβωμένου ανθρώπου μαζί με τα «γιατί». Και η παρότρυνση προς όλους για την παραπομπή του ατόμου που πάσχει σε ειδικό επιστήμονα για βοήθεια. Το μερίδιο ευθύνης όλων μας.

«…Άτιμη και ύπουλη ασθένεια η κατάθλιψη. Διαβρώνει ψυχές, καταστρέφει ζωές. Βλέπεις τον άνθρωπό σου, μέρα με τη μέρα, να χάνεται σε έναν δικό του κόσμο, να μη θέλει να βγει από το σπίτι, να μην τον ενδιαφέρει τίποτα και κανένας… Η Ροζάνθη και κάθε Ροζάνθη αυτού του πολιτισμένου κόσμου, χρειάζεται αγάπη, παρότρυνση και επιμονή να απευθυνθεί σε έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Χρειάζεται βοήθεια από εμάς, που πρέπει και οφείλουμε να φανούμε δυνατοί και να μην τους παρατήσουμε στην τύχη τους..»
Και το κατρακύλισμα για μια ακόμα φορά στον σκοτεινό κόσμο της κατάθλιψης. Η Ροζάνθη μέσα από την σχέση της με τον Άγγελο, θα ξαναπέσει στο διαβρωτικό αίσθημα της θλίψης.
Άραγε θα καταφέρει να αναδυθεί για μια ακόμα φορά;

“Ποτέ δεν γνωρίζεις τι μπορεί να σου φέρει μια στιγμή, πόσο μάλιστα πολλές στιγμές μαζί. Πόσο μπορεί να καθορίσουν το μέλλον και τη ζωή σου… Για έναν έρωτα κάνουμε πολλά. Για μια φιλία; Και κάπως έτσι γεννήθηκε “Ο Άγγελος μου είχε 2 όψεις”. Η Ροζάνθη είναι μια νεαρή κοπέλα που πάσχει από κατάθλιψη. Μέσα από τη μουσική του Άγγελου, που ακούει τυχαία, ξανασυναντιέται με τη ζωή και το χαμόγελο ανθίζει στα χείλη της. Ο Άγγελος, με τη μουσική του στην αρχή, και έπειτα με τη φυσική του παρουσία, κατάφερε να εγκλωβίσει μέσα της την τελευταία της ανάσα, πριν βουλιάξει στον δρόμο της ανυπαρξίας. Η επαφή και η γνωριμία τους εξελίσσεται σε μια δυνατή φιλία με πολλά σκαμπανεβάσματα, χαρές και λύπες. Φτάνουν στο σημείο που τα λόγια είναι περιττά μεταξύ τους και επικοινωνούν μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Η ισορροπία είναι πολύ λεπτή και η προδοσία του φίλου-αδελφού τη στέλνει πίσω στα δίχτυα της κατάθλιψης. Θα καταφέρει να ξεφύγει από αυτήν για δεύτερη φορά, αλλάζοντάς την ριζικά; Οι άνθρωποι “γράφουν” μέσα μας, ανάλογα με τη χρονική στιγμή που διασταυρώνονται οι ζωές μας.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)