«ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ 5403» του MICHEL BUSSI κυκλοφόρησε στην χώρα μας τον Ιούνιο του 2015, από τις εκδόσεις Κέδρος και δικαίως βρίσκεται ακόμα στην κορυφή, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικό και πρωτότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα.
Μια πολυδιάστατη ιστορία που συνδυάζει το αστυνομικό, το δικαστικό, αλλά και το κοινωνικό στοιχείο, καθώς περιγράφει ένα παιχνίδι της ζωής από αυτά που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να συλλάβει.
Όλα ξεκινούν το βράδυ της 22ης προς 23ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν το αεροπλάνο που εκτελεί την πτήση 5403 από Κωνσταντινούπολη προς το Παρίσι, πέφτει στα Γαλλοελβετικά σύνορα και τυλίγεται στις φλόγες. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 169 επιβάτες μεταξύ των οποίων και δύο ζευγάρια, με τα μωρά τους, δυο κοριτσάκια 3 μηνών το καθένα.
Ένα μόνο κοριτσάκι επέζησε από τους επιβαίνοντες και τότε εμφανίζονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες των δύο οικογενειών και το διεκδικούν. Τόσο η μια πλευρά, όσο και η άλλη δεν γνώριζαν το μωρό και εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν ακόμη οι εξετάσεις DNA. Όμως, και οι δύο πλευρές αρνούνται πεισματικά να δεχτούν, ότι το δικό τους εγγόνι είναι, πλέον, νεκρό. Αποτέλεσμα είναι να οδηγηθούν στην δικαστική οδό, ως μοναδική λύση.
Από την μια πλευρά η οικογένεια του μεγιστάνα Ντε Καρβίλ και από την άλλη η οικογένεια με μια απλή καντίνα Βιτράλ. Πολύ σύντομα η κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ του μεροκαματιάρη παππού και επηρεάζει τις δικαστικές αρχές. Κι όμως η υπόθεση τώρα αρχίζει! Η οικογένεια Καρβίλ δεν παραιτείται και προσλαμβάνει ιδιωτικό ερευνητή, προκειμένου να βρει τις αποδείξεις που χρειάζονται, δίνοντας του διορία έως ότου το κορίτσι γίνει 18 ετών. Δολοπλοκίες και δολοφονίες ξεκινούν…
Τα χρόνια περνούν και η διορία λήγει κάνοντας τον ερευνητή να σκέφτεται την αυτοκτονία.
-Τι θα συμβεί όταν γίνει εξέταση αίματος στο κορίτσι;
-Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα που θα αφήσει άφωνο τον ερευνητή;
-Τι θα ανακαλύψει όταν ξαναδιαβάσει την εφημερίδα της 23ης Δεκεμβρίου 1980 που αναφερόταν στο δυστύχημα της συντριβής του αεροσκάφους;
-Ποια είναι η λύση στο αίνιγμα που έπρεπε να περάσουν 18 ολόκληρα χρόνια για να την «δει» ο ερευνητής;
-Θα προλάβει να το αποκαλύψει;
-Σε ποια οικογένεια τελικά ανήκει το κορίτσι;
Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα με στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Ο συγγραφέας με την τεχνική του και την εξαιρετική πένα του- κάτι για το οποίο, τουλάχιστον για την ελληνική έκδοση του έργου οφείλεται στη μετάφραση της Αριάδνης Μοσχονά– δημιουργεί μια ιστορία με εξαιρετική πλοκή και με πολλές ανατροπές καταφέρνοντας να κρατήσει τον αναγνώστη, στην κυριολεξία, μέχρι την τελευταία σελίδα. Το τέλος, απρόβλεπτο και συγκλονιστικό, συγκλονίζει τον αναγνώστη!

«22 Δεκεμβρίου 1980
Το αεροπλάνο που εκτελεί την πτήση 5403 πέφτει στα γαλλοελβετικά σύνορα και τυλίγεται στις φλόγες. 168 από τους 169 επιβάτες σκοτώνονται ακαριαία. Σώζεται μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών. Δύο οικογένειες το διεκδικούν, και δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί η ταυτότητά του. Έτσι ξεκινάει μια διαμάχη που θα διαρκέσει σχεδόν δύο δεκαετίες.
Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ που έχει αναλάβει την υπόθεση η οποία έχει κυριολεκτικά στοιχειώσει τη ζωή του αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Πρώτα όμως καταγράφει όλη του την έρευνα, ώστε να την παραδώσει στην άμεσα ενδιαφερόμενη: τη Λιζ-Ροζ ή την Εμιλί, αυτή την κοπέλα που κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι και που όλοι αποκαλούν Λιβελούλα.
Καθώς κάθεται στο γραφείο του και ετοιμάζεται να τραβήξει τη σκανδάλη, ανακαλύπτει ένα στοιχείο που ανατρέπει τα πάντα. Δολοφονείται όμως πριν προλάβει να αποκαλύψει την πολυπόθητη αλήθεια…»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)