Ένα παιδάκι είναι φίλος με τρία σκιουράκια, τη Δανάη, τον Άπο και τον Ξενοφών. Παίζουν μαζί στο πάρκο και χρησιμοποιώντας το ποδήλατο του παιδιού που του έκαναν δώρο οι γονείς του, μαζεύουν στο καλάθι τους βελανίδια από τα δέντρα.
Η πράξη τους αυτή, είναι περίεργη και συνάμα παράξενη. Βάζει σε σκέψη τους φύλακες του πάρκου που βλέπουν τα βελανίδια να εξαφανίζονται και προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συμβαίνει. Οι φύλακες αναρωτιούνται τι απέγιναν τα βελανίδια, κρύβονται για να βρουν τον ένοχο, μα όταν τον βρίσκουν, έρχονται αντιμέτωποι με μια καλή πράξη.


Οι τέσσερις φίλοι, τα σκιουράκια και το μωράκι, διδάσκουν την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς. Πώς; Βοηθώντας τα σκιουράκια που έχουν ανάγκη, εκείνα που είναι άρρωστα, και τα ηλικιωμένα που δεν είναι σε θέση να μαζέψουν την τροφή τους για τον χειμώνα.
Το μυστήριο λύνεται και όλοι είναι ευτυχισμένοι και ευχαριστημένοι, χάρη στους μικρούς μας φίλους που σκέφτηκαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε εκείνους που τη χρειάζονται.
Πρόκειται για ένα διδακτικό παραμύθι που σκοπό του έχει να παροτρύνει τα παιδιά να νοιάζονται για τον συνάνθρωπο, τους μαθαίνει την πολύτιμη αξία της προσφοράς, της πράξης χωρίς αντάλλαγμα που συνοδεύεται από αγάπη και καλοσύνη και τους διδάσκει να είναι χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο.
Οι τέσσερις φίλοι θα συναντηθούν ξανά σε νέες περιπέτειες και να είστε σίγουροι ότι και πάλι θα καταφέρουν να συνδυάσουν το παιχνίδι τους με καλές πράξεις.

Εικονογράφηση: Παναγιώτης Τσαούσης

Εκδόσεις Γλαρόλυκοι