Ο Αναστάσης είναι ο ήρωας της ιστορίας του Σπύρου Κιοσσέ. Μεγαλώνει τη δεκαετία του 70, έχει μια αδερφή τη Μάγδα και στο σπίτι μένει μαζί με τους γονείς και τη γιαγιά του. Ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, που σίγουρα έχει την ικανότητα να συγκινήσει, θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και μαζί του θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα της εποχής, μέσα από τα μάτια ενός έφηβου.
Ο κόκορας Τάσος που βρέθηκε νεκρός, τα τρομακτικά παραμύθια της γιαγιάς που τον δελεάζουν, ο μπαμπάς που συνεχώς έχει βραδινά συμβούλια, οι νέοι γείτονες που φέρνουν μαζί τους την μικρή Ασημίνα, οι νόστιμοι κεφτέδες της κας Ζηνοβίας, ίσως νοστιμότεροι και από της μαμάς και η κα Σοφία που ξέρει να λέει το φλιτζάνι και που κουβαλά στην καρδιά της πόνο γιατί η αδερφή της τής έκλεψε τον γαμπρό μέσα από τα χέρια, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ιστοριών που θα μας διηγηθεί ο Αναστάσης με αθωότητα, παιδική αφέλεια, συγκίνηση και ανεμελιά.


Θα διαβάσουμε για το μοίρασμα των χρημάτων από τα κάλαντα με τη ζυγαριά να γέρνει προς το μέρος της Ασημίνας, για έναν παπά που του ζητά να εξομολογηθεί τα κακώς κείμενα της παιδικής του ζωής αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να το κάνει, για την ιεροτελεστία του εβδομαδιαίου μπάνιου στη τσίγκινη λεκάνη, για τα κάλλη της Ιταλίδας που έγιναν βορά στα αθώα μάτια του φίλου Νίκου και θα συγκινηθούμε με την απόδραση που θέλει να καταφέρει ο Άκης από την ενδοοικογενειακή βία που βιώνει.
Η μαμά Κούλα του στερεί τη χαρά του μπεζ παντελονιού θέλοντας να το έχει για καλό, το Τσερνομπίλ θα βάλει στη ζωή τους πολλές κονσέρβες, η βροχή πλέον κουβαλάει καρκίνο και αρρώστιες από τη Ρωσία και απρόσμενα μια μπάλα θα σπάσει το τζάμι της κακιάς γειτόνισσας Πέπης και κάθε μαμά θα τιμωρήσει το παιδί της.
Η συνέχεια περιλαμβάνει ευχάριστές μα και δυσάρεστες εκπλήξεις για τον φίλο της ιστορίας μας. Η δανειστική βιβλιοθήκη που του ανοίγει την πόρτα του μαγικού κόσμου των βιβλίων, ένα αξέχαστο Πρωτομαγιάτικο πικ νικ από το οποίο τελικά λείπει μονάχα το αλάτι, ο δράκος και οι κοντές φούστες που τον φουντώνουν, άλλο ένα φαινόμενο της εποχής που τον δυσκολεύει στην κατανόησή του, τα πρώτα σύννεφα στην οικογενειακή φωλιά που θα του γνωστοποιηθούν πλάι σε ένα ποτήρι ούζο, αλλά και η αρρώστια της αγαπημένης του γιαγιάς που της προκαλεί τη λήθη του σήμερα, θα χαράξουν ανεξίτηλα τη μνήμη του Αναστάση και θα προβληματίσουν τον αναγνώστη.

Πόσα είναι σε θέση ένα παιδί να αντιληφθεί;
Από άμυνα ή από άγνοια δίνει τη δική του εκδοχή στα γεγονότα;
Πως νιώθει όταν ταράσσεται η οικογενειακή του θαλπωρή;
Είναι σε θέση να το εκφράσει;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Σπύρου Κιοσσέ, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
πότε ένα παιδί σταματάει να είναι παιδί;…

Λίγο πριν το βιβλίο μας ρίξει αυλαία, θα διαβάσουμε για μια βαριά απώλεια που θα του στοιχίσει πιότερο κι από το φευγιό του πατέρα, για τα παιχνίδια που είχαν τη τύχη κάποιες ηλικίες να παίζουν στο δρόμο και στις γειτονιές, για το ατύχημα που φέρει ως λάφυρο 3 ράμματα, αλλά και για την άτιμη τη ξενιτιά που στερεί από μια μάνα τον γιο της.

Αναπόλησα τις εποχές που τα παιδιά έπαιζαν στον δρόμο ομαδικά παιχνίδια, μακριά από οθόνες. Ζήλεψα την ανεμελιά του Αναστάση που χωρίς ίχνος πονηριάς προσπαθεί να αφομοιώσει καταστάσεις. Ταξίδεψα μαζί του και άκουσα το παραμύθι της γιαγιάς με περίσσεια περιέργεια. Ένα παιδί που σίγουρα έχει στη φαρέτρα της ψυχής του όμορφες αναμνήσεις, μεστές σε αγάπη, παιχνίδι και ξεγνοιασιά, ένα παιδί που έζησε σαν παιδί, που αναρωτήθηκε με αφέλεια για πολλά από αυτά που του συνέβησαν, ένα παιδί που μεγάλωσε σε γειτονιά γεμάτη αγάπη.
Αξέχαστες στιγμές, αξέχαστες αναμνήσεις γαλούχησαν τον σημερινό χαρακτήρα του Αναστάση που πιστεύω ακράδαντα ότι αν υπήρχε, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν συνειδητοποιημένο και ψυχικά όμορφο άνθρωπο.

Ο Σπύρος Κιοσσές είναι Αναπληρωτής Καθηγητής θεωρίας της λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, ενώ επιστημονικά, κριτικά και λογοτεχνικά δημοσιεύματά του έχουν φιλοξενηθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.