Συγγραφέας Δημήτρης Ρηγογιάννης


Τι μπορεί να συνδέει τα καναρίνια με τον αρχαίο γίγαντα Τίτορμο τον Αιτωλό;
Η αυθόρμητη απάντηση που έδωσα εγώ, ως αδαής, ήταν τίποτα!
Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όπου Ιερουσαλήμ η πόλη του Αγρινίου και για τους γνώστες της αθλητικής ιστορίας, η απάντηση είναι φως φανάρι. Ο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ!


Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα που εκπροσωπεί τους Αιτωλοακαρνάνες στην Α’ Εθνική τα τελευταία 15 χρόνια και με ιστορία που ξεκινά το μακρινό 1926.
Οι κίτρινο – μπλε εμφανίσεις τού έχουν προσδώσει το προσωνύμιο «Καναρίνια», ενώ έμβλημά του τον Τίτορμο.
Γιατί όμως αναφέρονται όλα αυτά;
Επειδή στο βιβλίο του Δημήτρη Ρηγογιάννη ξεδιπλώνεται η ιστορία και η καθημερινότητα των κατοίκων μιας επαρχιακής πόλης η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιστορία και την εξέλιξη της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας.
Αγρίνιο και Παναιτωλικός… ο συγγραφέας μας μεταφέρει πότε στο σήμερα (2009) πότε στο χθες (1975) και πότε ακόμη πιο πίσω στο χρόνο.
Κάθε χρονική μετάθεση είναι με μαεστρία δεμένη τόσο με την αφήγηση που προηγήθηκε όσο και με αυτή που ακολουθεί.
Με τέχνη υφαίνει έναν καμβά που περιλαμβάνει όλη τη χρωματική παλέτα των συναισθημάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην αληθινή ζωή.


Ο Ρηγογιάννης μέσα από το βιβλίο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους συντοπίτες του, ούτε μόνο σε όσους ασχολούνται με τα αθλητικά δρώμενα… απευθύνεται σε όλους μας. Οι γνώστες θα φρεσκάρουν τις μνήμες τους… Εμείς οι υπόλοιποι έχουμε την ευκαιρία να σκαλίσουμε τις δικές μας, να ανακαλύψουμε ουκ ολίγα κοινά με τον Χριστόφορο και την παρέα του που μεγαλώνουν στο Αγρίνιο και να μάθουμε με πολύ ευχάριστο τρόπο τα κομβικά σημεία της ιστορίας του Παναιτωλικού και το ρόλο του στη ζωή των Αγρινιωτών.
Εκτός από την εξαιρετική πρώτη λογοτεχνική προσπάθεια του συγγραφέα που με ταξίδεψε μέσα από «τα καναρίνια με την υπέροχη λαλιά» αξίζει να αναφερθεί και η πολύ ξεχωριστή δουλειά των εκδόσεων «γράμμα» που εδρεύουν στο Μεσολόγγι, στην επιμέλεια του κειμένου, στο πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό εξώφυλλο και στην συνολική ποιότητα της έκδοσης.
Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν αυτό που με ώθησε, μετά από χρόνια, να γράψω αυτές τις γραμμές. Αναζητήστε το. Αξίζει πραγματικά.