΄
Το πρώτο ραντεβού της Θάλειας Κουνούνη με τους μικρούς αναγνώστες, δόθηκε στις 18/11/2016, με το «ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ», από τις εκδόσεις Λιβάνη. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση, εξαιρετικής και πρωτότυπης αισθητικής, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.
Σαφώς, το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται η κ. Κουνούνη αυτήν την φορά, είναι διαφορετικό. Η συγγραφέας, καταξιωμένη πλέον στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία, καταπιάνεται για πρώτη φορά και με μεγάλη επιτυχία με ένα, κατά γενική ομολογία, δύσκολο είδος∙ αυτό της παιδικής λογοτεχνίας. Μητέρα και η ίδια, κατάφερε αρχικά να αφουγκραστεί τις ανάγκες των δικών της παιδιών, να εισχωρήσει στην ψυχολογία τους και τελικά να προσαρμόσει την έκφρασή της στο συγκεκριμένο διδακτικό παραμύθι, με τέτοιο τρόπο, ώστε να «αγγίξει» τα μικρά παιδιά και να τα κάνει να κατανοήσουν τον λόγο, για τον οποίο μια μητέρα πρέπει να εργάζεται.
Η θεματολογία του περιστρέφεται γύρω από την οικογένεια και πιο συγκεκριμένα, την υποχρεωτική απουσία της μητέρας για ορισμένες ώρες και σε καθημερινή βάση, προκειμένου να εργαστεί, καθώς και τον αντίκτυπο που έχει η απουσία αυτή στο παιδί. Και εδώ έγκειται και η δυσκολία του συγγραφέα. Να δημιουργήσει ένα κείμενο, με γλώσσα και εκφραστική, που να ανταποκρίνεται εύστοχα στην παιδική αντίληψη και ευαισθησία. Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθούμε στην δυσκολία του ενήλικα συγγραφέα, να “γίνει” παιδί και να δημιουργήσει μια διδακτική ιστορία, που θα ανακουφίσει το παιδί από όποια τυχόν αρνητικά συναισθήματα καταβάλλεται, αφήνοντας του αισιοδοξία και γαλήνη.
Η γραφή του παραμυθιού είναι απλή, κατανοητή και δοσμένη με τόση σαφήνεια, ώστε τα παιδιά να “νιώσουν” το κείμενο. Ένα κείμενο τρυφερό, που γίνεται το κίνητρο να κατανοήσει το παιδί την τόσο φυσιολογική, κατά τα άλλα, απουσία της μητέρας του, που τόσο άδικα το στεναχωρεί. Μέσα από ένα εύστοχο και οικείο παράδειγμα που δίνει η μεγαλύτερη αδελφή, Μαργαρίτα, στην μικρούλα Ευτυχία, εκείνη αποβάλλει μεμιάς τους φόβους, την θλίψη και τις ανασφάλειές της, επιβεβαιώνεται στα μάτια και την καρδιά της η μητρική αλλά και η αδελφική αγάπη και, χαρούμενη πλέον, αποδέχεται το γεγονός της εργασίας και των δύο γονιών της, αλλά και την υποχρεωτική απουσία της μητέρας της.
Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στην εξαιρετική εικονογράφηση της Enja Schling. Προσεγμένη, πολύχρωμη με απαλά χρώματα, χαρούμενη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία, την ακολουθεί και την συμπληρώνει. Είναι μια εικονογράφηση σε αρμονική συνεργασία με το κείμενο. Και είναι εξαιρετικά πρωτότυπη!
Είναι βέβαιο ότι ένα παιδικό βιβλίο, πρέπει πρώτα να αγγίξει και να ικανοποιήσει τον ενήλικα, για να το προσφέρει κατ’ επέκταση στο παιδί του. Για αυτό το «ΜΑΜΑ ΜΗΝ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ» είναι το ιδανικό βιβλίο για να αντιληφθεί ένα παιδί, με πολύ τρυφερό τρόπο, ότι η μαμά πρέπει να πάει στην δουλειά και να μάθει να σέβεται τους λόγους, για τους οποίους μια μητέρα αναγκάζεται να απουσιάζει από το σπίτι.
«…Και να θυμάσαι… Τα χελιδόνια πάντα γυρνάνε στη φωλιά τους. Όσο μακριά κι αν πάνε, όσο μεγάλο κι αν είναι το ταξίδι τους, θα έρθει η στιγμή που θα επιστρέψουν στο σπιτικό τους…».
mamamhnpassthdoyleiaex

«Τα παιδάκια θέλουν η µανούλα τους να βρίσκεται συνέχεια κοντά τους.
Πόσες και πόσες φορές δεν της λένε λυπημένα: «Μαµά, µην πας στη δουλειά!»
Έτσι και η Ευτυχία. Μόνο που η μεγαλύτερη αδερφή της, η Μαργαρίτα, βρίσκει έναν έξυπνο και όµορφο τρόπο για να της εξηγήσει γιατί οι µανούλες δε βρίσκονται συνέχεια κοντά στα παιδιά τους.
Θέλετε κι εσείς, να µάθετε το γιατί;
Ναι; Ωραία λοιπόν. Ας διαβάσουµε για την Ευτυχία και τη Μαργαρίτα…»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)