Παγωμένος Βοράς από τη μια και η αριστοκρατία της βικτωριανής Αγγλίας από την άλλη συνυφαίνονται με το νερό σε κάθε του μορφή και παραδίδουν ένα μυθιστορηματικό λουλούδι που στοχεύει να γίνει το σύμβολο της ελευθερίας. Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι αλλά που κατορθώνει να αποτυπώνει ρεαλιστικά την πάλη του ανθρώπου να ξεφύγει από τα κοινωνικά και ηθικά στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσε.
Βασισμένο στην έρευνα για την ανεύρεση των πλοίων Terror και Erebus, τα οποία χάθηκαν πριν από 175 χρόνια σε μια επικίνδυνη και καταραμένη αποστολή, το νέο βιβλίο της Νάγιας Δαλακούρα που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι ένα βιβλίο για την περιπέτεια του ανθρώπου για να ανακαλύψει τα προσωπικά του όρια ελευθερίας.
Ένας χειρουργός, ο Τζέιμς, ένας νέος άνθρωπος ο οποίος έχει ανατραφεί με την αυστηρότητα της βικτοριανής αριστοκρατίας θα επιβιβαστεί στο Sea Flower με σκοπό να ακολουθήσει την αποστολή προσπάθειας ανεύρεσης των πλοίων αυτών.


Το ταξίδι ξεκινάει. Ο Τζέημς νιώθει την ανάγκη να βρεθεί μακριά από το στεγανό της βικτωριανής κοινωνίας, την οποία παρουσιάζει αδρά και με γλαφυρότητα η συγγραφέας. Αναζητά την ελευθερία και τους ανοιχτούς ορίζοντες της θάλασσας. Η πορεία θα τον οδηγήσει κοντά στη Νανούκ, μια γυναίκα της Αρκτικής, μια Ινουίτ, που έχει μεγαλώσει πάνω σε ένα έλκηθρο, κατασκευασμένο από τα κόκαλα μιας φάλαινας. Η Νανούκ αντιπροσωπεύει την ελευθερία που αναζητά ο Τζέημς. Μια γυναίκα που ζει εναρμονισμένη με τη φύση, που χορεύει, ακολουθεί το πέταγμα των πουλιών, τους σολομούς που κολυμπούν στο ρεύμα του νερού, τον χορό της φάλαινας και του έρωτα, «γνωρίζει απόλυτα το αδάμαστο της φύσης», σέβεται τα πνεύματα και ξέρει «πως τίποτε δεν αντιστέκεται στον χρόνο».
Δυο άνθρωποι που τους χωρίζει μια άβυσσος, που μεγάλωσαν τόσο διαφορετικά και που η ζωή τους έφερε κοντά να βιώσουν έναν έρωτα, πάνω στον οποίο η συγγραφέας στηρίζει μια πρόταση ζωής που αναδεικνύει τον σεβασμό που οφείλουμε στη φύση. Η Δαλακούρα μιλά για τον φυσικό τρόπο ζωής, την αντίθεση ανάμεσα στον άνθρωπο μιας τυποποιημένης κοινωνίας και του αυτόχθονου τρόπου ζωής, την αρμονία της φύσης σε αντιδιαστολή με τον πολιτισμό και τον τρόπο που οι άνθρωποι τον προσλαμβάνουν, την αντίφαση της διαφορετικότητας των ανθρώπων και της ανάγκης να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στην παρθένα κατάσταση των πραγμάτων.

Η Δαλακούρα υπογράφει μια εξαιρετική ιστορία. Γεμάτη συναρπαστικές περιγραφές και μια απροσδόκητη αντιστροφή των κοινωνικών προτύπων των φύλων. Η δυναμική και ελεύθερη Νανούκ σε αντιδιαστολή με τον περιορισμένο Τζέημς. Θα καταφέρει ο Τζέημς να κατακτήσει την προσωπική του ελευθερία, όπως ονειρεύεται; Και αν ναι σε ποιον βαθμό; Θα μπορέσει η Νανούκ να τον κάνει να δει τη ζωή και τον κόσμο γύρω του με τα δικά της μάτια;
Ένα ημερολόγιο, αυτό που ο Τζέημς κρατά και καταγράφει πρωτοπρόσωπα τις σκέψεις του, οικογενειακά μυστικά που αποκαλύπτονται, αναπάντεχες ανατροπές, περιγραφές τόπων και συναισθημάτων, ένα απροσδόκητο φινάλε που συγκινεί και μια εντελώς κινηματογραφική εικόνα γίνονται η μυθιστορηματική επιφάνεια πάνω στην οποία η συγγραφέας φιλοτεχνεί την ιστορία αυτή.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο επειδή συνδυάζει μια σημαντική αφηγηματική δυναμική με μια πρωτότυπη και καλογραμμένη ιστορία αλλά επειδή αναδεικνύει μια αξιόλογη και σημαντική συγγραφική φωνή.

«Ο Τζέιμς έχει ανατραφεί με τους εθιμοτυπικούς κανόνες της βικτοριανής αριστοκρατίας. Επαναστατώντας ενάντια σε κατεστημένα, αναλαμβάνει χειρουργός στο εξερευνητικό “Sea Flower” και σαλπάρει από τον Τάμεση προκειμένου να εντοπίσουν δύο αγνοούμενα πλοία του βρετανικού στόλου. Το μόνο που ονειρεύεται είναι να είναι ελεύθερος.
H Νανούκ μεγάλωσε πάνω σε ένα έλκηθρο καμωμένο από οστά φάλαινας, μετακινούμενη στην αχανή πεδιάδα της Αρκτικής. Στον τόπο αυτό έμαθε να χορεύει ακολουθώντας το ελεύθερο πέταγμα των πουλιών, το κολύμπι των σολομών και τον ερωτικό χορό των φαλαινών. Νιώθει ελεύθερη, ώσπου στη ζωή της εισβάλλει ο λευκός δαίμονας. Η Νανούκ και ο Τζέιμς μεγάλωσαν κοιτώντας ο ένας στην Ανατολή και ο άλλος προς τη Δύση. Όμως τα βλέμματά τους συναντήθηκαν κάπου στη μέση του Ατλαντικού πολύ πριν συναντηθούν οι ίδιοι.
Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της έρευνας για την ανεύρεση του “Terror” και του “Erebus”, των μυθικών πλοίων μιας καταραμένης αποστολής, που χάθηκαν πριν από 175 χρόνια»