Το μυθιστόρημα της πρωτοεμφανιζόμενης Darcey Bell, με τίτλο «ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΑΡΗ», που αγοράστηκε ταυτόχρονα από 26 χώρες, έφεραν στη Ελλάδα με ένα εξαιρετικό, πρωτότυπο εξώφυλλο, σε μια φροντισμένη έκδοση, οι εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, τον Μάιο του 2017 σε μετάφραση Αναστασίας Δεληγιάννη.

Σε ένα προάστιο του Κονέκτικατ δύο γυναίκες, η Έμιλυ και η Στέφανι, γίνονται φίλες. Τα μικρά αγόρια τους είναι συμμαθητές. Δυο γυναίκες πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Η Έμιλυ, μια δυναμική γυναίκα καριέρας στη βιομηχανία της μόδας, παντρεμένη με τον Σον. Η Στέφανι χήρα μετά από το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στον άντρα της και τον αδελφό της, μια γυναίκα ανασφαλής, η οποία διατηρεί ένα blog για μαμάδες στο διαδίκτυο.

«Μια μικρή χάρη» ζήτησε η Έμιλυ από την φίλη της Στέφανι. Να πάρει τον γιο της ένα μεσημέρι από το σχολείο κι η Στέφανι φυσικά δέχτηκε. Όμως οι ώρες και οι μέρες περνούν και η Έμιλυ δεν επιστρέφει. Η Στέφανι θα ενημερώσει τον Σον που βρίσκεται σε επαγγελματικό ταξίδι στο Λονδίνο. Εκείνος επιστρέφει για να αναλάβει τον γιο του, μα όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες δείχνουν ότι η Έμιλυ ίσως είναι νεκρή. Το μυστήριο της εξαφάνισης περιπλέκεται. Η Στέφανι περιμένει και γράφει στο blog της τα συναισθήματα της, τις σκέψεις και τα αγωνιώδη ερωτήματα της. Έρχεται πολύ κοντά με τον Σον και τον ερωτεύεται, αλλάζοντας τη σχέση τους, ενώ περίεργα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στη ζωή των ηρώων. Κρυμμένα μυστικά από όλους, τύψεις, αγωνία και απροσδόκητες καταστάσεις. Τρεις οι πρωταγωνιστές και οι «τρεις παγιδευμένοι σ’ ένα παιχνίδι προδοσίας, ανατροπών, πάθους, αφοσίωσης, και εκδίκησης μέχρι θανάτου…». Ήρωες δυνατά ψυχογραφημένοι.

Το έργο είναι γραμμένο με στρωτή-άμεση γραφή σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με αρκετούς εσωτερικούς μονολόγους και χωρισμένο σε τρία μέρη με αριστοτεχνική μετάβαση από το ένα στο άλλο. Το πρώτο μέρος με στοιχεία καθαρού θρίλερ και πρωταγωνίστρια τη Στέφανι, έχει εναλλαγές κεφαλαίων της ίδιας της Στέφανι και των αναρτήσεών της στο Blog της. Η αληθινή Στέφανι και αυτή που θέλει να δείχνει. Είναι το μέρος που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μάς δίνουν την εικόνα που θα ήθελαν να σχηματίσουμε γι’ αυτούς, για να μας πείσουν για την αυθεντικότητα των λόγων και των πράξεών τους. Είναι αλήθεια όλα όσα διαβάζουμε; Το δεύτερο μέρος, κάνοντας την ανατροπή, είναι σημαντικό για την αποκάλυψη της ιστορίας, είναι αυτό που περιλαμβάνει έναν ακόμα αφηγητή και πάλι κάποιες καθοριστικές αναρτήσεις στο blog της Στέφανι, σημαντικές για την ίδια και την ιστορία μα και για την εξέλιξη του έργου. Και τέλος, το τρίτο και καθοριστικό μέρος. Οι μάσκες πέφτουν, οι αποκαλύψεις σηκώνουν το πέπλο του μυστηρίου και εμείς σαν αναγνώστες θα πρέπει να αλλάξουμε στο μυαλό μας όσα είχαμε σκεφτεί και νοιώσει για τον κάθε ήρωα. Κλείνοντας δε την τελευταία σελίδα, θα καταλάβετε ότι η συγγραφέας, πολύ έξυπνα, έπαιξε με το μυαλό μας σε αυτό το μυθιστόρημα.

Πραγματικά δύσκολο να περιγράψουμε κάποια πράγματα χωρίς να αποκαλύψουμε τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτήν την ιστορία. Θα πούμε μόνο ότι είναι ένα ευφυές, σκοτεινό, ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο αγωνία και ένταση που αιφνιδιάζει, αλλά και ένα δραματικό κοινωνικό έργο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τη φιλία και την εμπιστοσύνη, για τα κρυμμένα μυστικά, τις συμπεριφορές και την πλασματική εικόνα κάποιων ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε, για τον έρωτα, την μοναξιά, την εξουσία, την απληστία και την αδίστακτη φιλοδοξία.
Ένα αξιοπρεπές ανάγνωσμα από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα που έθεσε γερά θεμέλια στο χώρο της λογοτεχνίας.

image description

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Όλα αρχίζουν με μια μικρή χάρη: Η κολλητή σου σε παρακάλεσε να πάρεις τον γιο της από το σχολείο. Και το κάνεις. Αλλά εκείνη δεν επιστρέφει ποτέ.
Ίσως έφυγε για πάντα, ίσως είναι νεκρή…
Ο σύζυγός της κάτι κρύβει. Όπως κι εσύ…
Ένα συναρπαστικό, άγριο ταξίδι στη σκοτεινή πλευρά της γυναικείας φιλίας. Τρεις άνθρωποι παγιδευμένοι σ’ ένα αδυσώπητο παιχνίδι προδοσίας, ανατροπών, πάθους, αφοσίωσης, και εκδίκησης μέχρι θανάτου…