Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798 γεννιέται ο Μιλτιάδης Σκαρλάτος, δευτερότοκος γιος της Μαριγώς και του καραβοκύρη Γιώργη που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Από πολύ νεαρή ηλικία ο Μιλτιάδης ακολουθεί τον πατέρα του στα εμπορικά ταξίδια του. Όταν ξεσπάει η Επανάσταση του 1821, ο Μιλτιάδης συμμετέχει με ορμή και θέρμη στον Αγώνα, έχοντας στην καρδιά του δύο επιθυμίες: να αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας και να ξεχάσει τον ασίγαστο έρωτά του για τη γυναίκα του αδερφού του, τη Φρόσω. Ένα λάφυρο όμως που θα πέσει στα χέρια του, ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια πέτρα από αμέθυστο, θα ανατρέψει τη ζωή του. Ένα δαχτυλίδι ποτισμένο από την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε δε θα σημαδέψει τη μοίρα μόνο της φαμίλιας του Μιλτιάδη, αλλά θα στοιχειώσει και τις επόμενες γενιές της ίδιας οικογένειας.

Ένας μεγάλος έρωτας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μια οικογένεια σημαδεμένη από τα γυρίσματα της μοίρας.
(Οπισθόφυλλο βιβλίου)

Αυτή η ανάγνωση του οπισθόφυλλου του βιβλίου και το υπέροχο εξώφυλλο του, ήταν το κίνητρο για να ξεκινήσει το ταξίδι μας στην πολυτάραχη ιστορία μιας ναυτικής οικογένειας μέσα στη θύελλα της Ελληνικής Επανάστασης.

Εξαιρετικό συγκλονιστικό δραματικό κοινωνικό μυθιστόρημα «ο Πρώτος Αμέθυστος», των εκδόσεων Κέδρος που διαδραματίζεται στην Τήνο, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα από το 1798 έως το 1823.
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Σκαρλάτου, ονομαστής ναυτικής οικογένειας καπεταναίων του νησιού με τεράστια αγάπη για την θάλασσα στα χρόνια της τουρκοκρατίας .
«Τη θάλασσα πρέπει να την φοβάσαι και να την σέβεσαι. Ποτέ να μη θεωρήσεις ότι την ξέρεις. Γιατί τέτοιες φουρτούνες θα συναντάς συχνά όταν θα γίνεις καπετάνιος και θα έχεις ένα ολόκληρο πλήρωμα να εξαρτάται από σένα…»
Μυθιστόρημα που κάνει τον αναγνώστη να «ζει» με τους ήρωες την ζωή τους, τα πάθη τους, τις αγωνίες τους, τον πόνο τους και την πολυτάραχη ζωή τους. Ο αναγνώστης παρασύρεται από την ιστορία των ηρώων όλων μαζί και καθενός χωριστά με τα μυστικά και τα πάθη, τις αδυναμίες και τα λάθη τους, και χάνεται από το σήμερα αφού γίνεται ένας ζωντανός παρατηρητής της ιστορίας, μιας ιστορίας για την οποία δεν θα αναφέρουμε τίποτα, πέρα από το όσα γνωρίζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου και αυτό, μόνο και μόνο, για να το «ζήσει» ο αναγνώστης μόνος του, βήμα-βήμα, σειρά-σειρά, κεφάλαιο-κεφάλαιο.
Εκτενής και εμπεριστατωμένη φαίνεται η έρευνα από την κ. Τσαμπάνη των ιστορικών στοιχείων του μυθιστορήματος που είναι με τέτοιο τρόπο δοσμένα ώστε όχι μόνο δεν κουράζουν τον αναγνώστη, αλλά προσφέρουν στο όλο «κινηματογραφικό σκηνικό» που έχει στηθεί η ιστορία, αναδεικνύοντας μέσω της μυθοπλασίας αξίες όπως η αυτοθυσία., ο ηρωισμός, η φιλοπατρία, η ειρήνη, η ελευθερία, η διατήρηση του θεσμού της ευρύτερης οικογένειας, η συμπαράσταση, το φιλότιμο και το ήθος. Παράλληλα ο αναγνώστης μπορεί να περιδιαβεί σε εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που μας δείχνουν την οργάνωση και λειτουργία της φιλικής εταιρείας στον Ελλαδικό χώρο και την εύρεση της ιερής εικόνας της Τηνιακής Παναγιάς το 1823.
Πλοκή εξαιρετική, ιστορία δυνατή, χαρακτήρες άρτια δομημένοι και ψυχογραφημένοι απλοί και καθημερινοί, με τα στοιχεία της καθημερινότητας εκείνης της εποχής, που μας γνωρίζουν την αγάπη και την απόγνωση, την αφοσίωση και την φυγή, την οικογένεια και τους δεσμούς της, την δύναμη της κατάρας αλλά και της συγχώρησης.
Ο πρώτος αμέθυστος, το δαχτυλίδι που ο πρωταγωνιστής άρπαξε με ένα συγκλονιστικό τρόπο από την Τουρκάλα μάγισσα, αυτήν που το καταράστηκε, είναι αυτό που έφερε μια αδυσώπητη μοίρα στην οικογένεια Σκαρλάτου, είναι αυτό που θα σας κάνει να λατρέψετε αυτό το μυθιστόρημα.
«Βλέπεις, φίλε μου, τελικά δεν πρέπει να κρίνεις την ευτυχία του άλλου από αυτά που σου δείχνει. Γιατί πίσω από τις κλειστές πόρτες του κάθε σπιτιού δεν μπορείς να ξέρεις τι συμβαίνει…»

tsabani-o-prwtos-amethystos