Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη.

«Η μάσκα που φοράς μπορεί να είναι γκροτέσκα, αλλόκοτη ή άσχημη ή μπορεί να είναι εκπληκτικής ομορφιάς – αλλά παραμένει πάντα μια μάσκα. Αν τη βγάλεις και κοιταχτείς στον καθρέφτη, ποιος είναι αυτός που σου ανταποδίδει το βλέμμα;» Άννα Ρόμερ.

Η Άννα Ρόμερ μεγάλωσε σε οικογένεια βιβλιόφιλων και παραμυθάδων, η οποία της ενέπνευσε την αγάπη της για τις ιστορίες. Έχει αφιερώσει αρκετά χρόνια της ζωής της σε ταξίδια ανά τον κόσμο, συγκεντρώνοντας υλικό που χρησιμοποιεί στις αφηγήσεις της, από την ενδοχώρα της Αυστραλίας, την Ασία, την Ν. Ζηλανδία, την Ευρώπη και την Αμερική. Αυτά τα στοιχεία είναι παρμένα από το βιογραφικό της συγγραφέως που όμως έχουν άμεση σχέση με τους ήρωες και την ιστορία που μας παρουσιάζει στο εξαιρετικό βιβλίο της «Τα φτερά της μνήμης», που κυκλοφορεί στην χώρα μας, σε μια φροντισμένη έκδοση από την ΩΚΕΑΝΙΔΑ σε μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη.
Η συγγραφέας μάς μεταφέρει στην Αυστραλία. Μας δίνει πολλές και ωραίες περιγραφές για την χλωρίδα και την πανίδα της χώρας αυτής. Βότανα, που άλλα θεραπεύουν και άλλα φέρνουν θάνατο. Αναφορά γίνεται και στους Αβορίγινες. Στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του βιβλίου, κάνοντας τους αναγνώστες να γνωρίσουν αληθινά την Αυστραλία.
Η Ρούμπι ζει μια φυσιολογική ζωή, ταλαιπωρείται όμως από κενά μνήμης, αποτέλεσμα του σοκ που υπέστη όταν ήταν έφηβη, από τον θάνατο της αδελφής της. Σύμβουλοι και ψυχίατροι προσπάθησαν να σπάσουν το κέλυφος της αμνησίας στο οποίο είχε κλειστεί μετά από όσα τραγικά είδε να συμβαίνουν εκείνη την ημέρα. Το κέλυφος αυτό όμως ήταν πολύ σκληρό, άθραυστο, αντιστεκόταν σε κάθε απόπειρα να απελευθερωθεί ο τρομερός πυρήνας του. Η τυχαία συνάντηση όμως με την «γιαγιά Χ» όπως την αποκαλούσε όταν ήταν μικρή, την παραμυθατζού γειτόνισσα, θα ανατρέψει τα δεδομένα.
Μετά από πρόσκλησή της, η Ρούμπι θα φιλοξενηθεί στο σπίτι των παιδικών της χρόνων. Εκεί, σιγά σιγά επιστρέφουν εικόνες και περιστατικά από την χρονική περίοδο που έχει ολότελα σβηστεί από την μνήμη της.
Δύο ιστορίες που τις χωρίζει πάνω από ένας αιώνας εναλλάσσονται στις σελίδες του βιβλίου. Η δεύτερη ιστορία, έχει να κάνει με τους προγόνους της Ρούμπι. Η Ρούμπι, βρίσκοντας και διαβάζοντας τα γράμματα της Μπρένα, θα μάθει για την τραγωδία που στιγμάτισε το οικογενειακό παρελθόν της. Η παράλληλη αυτή αφήγηση στο τέλος θα συνδεθεί, δίνοντας ένα εκπληκτικό φινάλε.
Ένα έξυπνα δομημένο έργο, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, με δυνατούς χαρακτήρες και λυρικές περιγραφές, κάνει τον αναγνώστη να βλέπει ολοζώντανες μπροστά του τις εικόνες που πλάθει η Άννα Ρόμερ και να βιώνει μαζί με τους ήρωες τα πάθη τους.
Πολλά τα ερωτηματικά που αναφύονται στο αφηγηματικό κόσμο της Ρόμερ κατά την αναγνωστική διαδικασία. Με ποιο τρόπο μια ιστορία που διαδραματίστηκε πριν από εκατό χρόνια θα συνδεθεί με το σήμερα και με γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στο να χαθεί η μικρή αδελφή της Ρούμπι;
Ποια είναι η αλήθεια για τον θάνατο της αδελφής της;
Θα επανέλθει τελικά η μνήμη της;
Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε διαβάζοντάς το.

Ta ftera ths mnhmhs