Η Σι Τζέι Τιούντορ από το Νότιγχαμ της Αγγλίας, δηλώνει φανατική αναγνώστρια του Στίβεν Κίνγκ και το ότι το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΙΜΩΛΙΑ», το οποίο κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις εκδ. ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ με ένα ξεχωριστό εξώφυλλο και σε μετάφραση Παλμύρας Ισμιρίδου, ανήκει σε αυτού του είδους την μακάβρια και σκοτεινή λογοτεχνία, δεν είναι τυχαίο.

Ένα βιβλίο που κατά την διάρκεια της ανάγνωσης δεν μπορείς να αποφασίσεις αν πρόκειται για ψυχολογικό, αστυνομικό ή θρίλερ φαντασίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για θρίλερ.
Η αφήγηση της ιστορίας κινείται σε δυο χρόνους. 1986 και σήμερα (2016) και αυτό η συγγραφέας το κάνει με μεγάλη επιτυχία.
Κεντρικοί ήρωες, πέντε δωδεκάχρονα παιδιά. Ο Έντι, ο χοντρο-Γκαβ, ο Χόπο, ο σιδερένιος Μίκυ και η Νίκι.
Ποιο είναι το σημείο εκκίνησης της ιστορίας; Ίσως τα γενέθλια του χοντρο-Γκαβ. Μεταξύ των δώρων του, υπήρχε κι ένας κουβάς με κιμωλίες. Αποστολέας; Άγνωστος. Ίσως όταν η παρέα άρχισε να ζωγραφίζει με τις κιμωλίες ανθρωπάκια ή μήπως όταν τα ανθρωπάκια άρχισαν να εμφανίζονται από μόνα τους; Μήπως όλα άρχισαν με ένα φοβερό δυστύχημα; Ή μήπως με την ανακάλυψη του πρώτου πτώματος;

Όπως και να΄χει, η ζωή των πέντε παιδιών εκείνη τη στιγμή, ήταν σαν να βρισκόταν μέσα σε μια γυάλινη μπάλα με χιόνι που κάποιος την ταρακούνησε και την ακούμπησε πάλι κάτω. Όταν οι νιφάδες κατακάθισαν, τίποτα πια δεν ήταν ίδιο και τα παιδικά όνειρα του Έντι αντικαταστάθηκαν από μακάβριους εφιάλτες. Εφιάλτες που έκρυβαν ένα μήνυμα… «Έχε τον νου σου στα ανθρωπάκια από κιμωλία». Αυτά τα ανθρωπάκια οδήγησαν την παρέα στο δάσος. Εκεί ανακάλυψαν το διαμελισμένο πτώμα της Ιλάιζα. Το μόνο όμως που δεν βρήκαν ήταν το κεφάλι. Ένας φόνος που μέχρι το 2016 δεν είχε εξιχνιαστεί.

2016 και η παρέα έχει διασκορπιστεί. Στο μικρό χωριό το Αντέρμπερι έχουν παραμείνει ο Έντι, ο δάσκαλος του χωριού, ο χοντρο-Γκάβ και ο Χόπο. Η ζωή τους κυλάει ήρεμα μέχρι που ο Μίκι επιστρέφει στην παρέα και ανακοινώνει πως θέλει να γράψει ένα βιβλίο για τα παλιά και πως ξέρει ποιος σκότωσε την Ιλάιζα. Τίποτα όμως δεν θα προλάβει να κάνει. Το ίδιο βράδυ θα βρεθεί πνιγμένος στο ποτάμι. Τα ανθρωπάκια από κιμωλία ξανακάνουν την εμφάνιση τους. Η παρέα ενώνεται για να λύσει το μυστήριο. Θα τα καταφέρει; Ποιος ή τι κρύβεται πίσω από τα ανθρωπάκια; Πού κρύβεται η αλήθεια;
Και τώρα; Σε ποια κατηγορία θρίλερ μπορούμε να το κατατάξουμε; Μήπως μπορούμε να το πούμε και κοινωνικό θρίλερ; Η κλειστή κοινωνία ενός χωριού, οι σχέσεις στην οικογένεια, ο αυταρχισμός, οι εκτρώσεις, ο εκφοβισμός, η εφηβεία, η βία. Ένα παιχνίδι μεταξύ φίλων, ένας αθώος κώδικας επικοινωνίας παιδιών και κιμωλία, χρωματιστή και λευκή, ο άνθρωπος από κιμωλία. Ένα βιβλίο γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση με αφηγητή τον Έντι. Καταιγιστική ροή, έντονη δράση και καλοδουλεμένη πλοκή. Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές- Οι γονείς του Έντι, ο Ιερέας που είναι και ο πατέρας της Νίκι, ο παράξενος κύριος Χάλοραν και όλοι όσοι εμφανίζονται στο έργο, είναι χαρακτήρες καλοδουλεμένοι. Κεφάλαια στο χτες και στο σήμερα σταματούν σε έντονες στιγμές και σε αναγκάζουν να προχωρήσεις την ιστορία και… τα ανθρωπάκια από κιμωλία αυξάνονται.

«Ο Άνθρωπος Κιμωλία έρχεται και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να τον σταματήσεις. Απίστευτα σφιχτή πλοκή, δεξιοτεχνική αφήγηση
(ΑΙi Land, συγγραφέας του best seller Good Me Bad Me)

Ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ, ένα σκοτεινό βιβλίο μυστηρίου. Το ντεμπούτο της συγγραφέως δυναμικό, όπως και ο ανατριχιαστικός πρόλογος που καθηλώνει. Δημιούργησε ένα θρίλερ όπου η παιδική φαντασία γιγαντώνει τις σκιές, το Αλτσχάιμερ σβήνει τα ίχνη και τα ανθρωπάκια αναλαμβάνουν να δείξουν τον δρόμο. Ή μήπως όχι; Το ανατρεπτικό όσο και σοκαριστικό τέλος θα μας κάνει να πούμε για ακόμα μια φορά πως ίσως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

«Κανείς μας δεν κατάλαβε πότε ακριβώς άρχισαν όλα…
Ήταν άραγε όταν αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε τα ανθρωπάκια από κιμωλία στα πεζοδρόμια ή μήπως όταν αυτά άρχισαν να εμφανίζονται από μόνα τους στη σκονισμένη άσφαλτο, σαν εφιαλτικές προφητείες;
Ήταν τη στιγμή του τρομακτικού ατυχήματος;
Ή τότε που βρέθηκε το πρώτο πτώμα;
Ένα ασθματικό θρίλερ στα χνάρια του Stephen King.
Αφήστε τα φώτα ανοιχτά!»