Webinar για γονείς και εκπαιδευτικούς

«ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ!»

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, στις 7 το βράδυ


Έχετε πλέον ταμπέλα «Προσοχή Κίνδυνος» πάνω στους υπολογιστές και στα λάπτοπ; Κρύβετε τα τάμπλετ και τα ψάχνετε μαζί με τα παιδιά σας, σκεφτόμενοι αν σας έκλεψαν και δεν το πήρατε χαμπάρι; Είστε έτοιμοι να πετάξετε όλα τα κινητά του σπιτιού σας; Έχετε τύψεις για τα όρια που δεν καταφέρνετε να βάλετε; Θέλετε να μετακομίσετε σε ένα ορεινό χωριό, χωρίς Wi-Fi; Πριν πάρετε τα βουνά, πάρτε μέρος στο Webinar που συνδιοργανώνουν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το περιοδικό Τaλκ και πείτε (θου, Κύριε!) ναι στις οθόνες! Υπό κάποιες βασικές προϋποθέσεις…

Οι γονείς του σήμερα μεγαλώνουμε, χωρίς καλά καλά να καταλάβουμε πώς συνέβη, τα παιδιά μας όχι μόνο στον πραγματικό κόσμο, αλλά και σε έναν παράλληλο ψηφιακό. Όλο αυτό, ιδιαίτερα μετά τη «νομιμοποίησή» του λόγω της πανδημίας, μας βρήκε απροετοίμαστους, χαμένους και συχνά με λιγότερες γνώσεις από αυτές των παιδιών. Ανησυχούμε μήπως εθιστούν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μήπως πέσουν θύματα κυβερνοεκφοβισμού ή μήπως χαθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συχνά, βλέπουμε τις ανησυχίες μας να γίνονται πραγματικότητα, ενώ ακούμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ένα σωρό τρομακτικές ιστορίες, που πηγάζουν όχι μόνο από την κατάχρηση, αλλά και από την απλή χρήση της οθόνης και αφορούν κάθε ηλικία.

Είναι λύση η απομάκρυνση των παιδιών από τις συσκευές; Όχι, μια και η γενιά αυτή, θέλουμε δεν θέλουμε, ζει και εκπαιδεύεται ΚΑΙ μέσα από οθόνες. Θα εμποδίζατε τα παιδιά σας να μάθουν ανάγνωση για να τα προστατέψετε από την έκθεση στις επικίνδυνες ρητορικές; Πριν βιαστείτε να πείτε ότι δεν είναι το ίδιο, σκεφτείτε ότι ζούμε πια στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της λεγόμενης Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, που αποκλείει τους ψηφιακά αναλφάβητους. Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να κρύβουμε τον καινούργιο αυτόν κόσμο από τα παιδιά ούτε αρκεί να τα προειδοποιούμε μόνο για όσα δεν πρέπει να κάνουν στο διαδίκτυο. Αντίθετα, πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το πλαίσιο και να τους παράσχουμε τα εργαλεία που τα βοηθούν να καλλιεργήσουν τις πέντε βασικές δεξιότητες που είναι ανάγκη να έχει κάθε υπεύθυνος ψηφιακός πολίτης.

Με αφορμή το βιβλίο Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό! του Αμερικανού Richard Culatta, ειδικού στην εκπαιδευτική τεχνολογία και συμβούλου της κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, συζητάμε για:

• Ισορροπία: Πώς θα καταλαβαίνει το παιδί πότε και πόσο είναι υγιές να χρησιμοποιεί την τεχνολογία
• Πληροφόρηση: Πώς θα μπορεί το παιδί να διακρίνει μεταξύ αληθινών και ψεύτικων πληροφοριών
• Συμπερίληψη: Πώς το παιδί θα φέρεται στους άλλους στο διαδίκτυο με σεβασμό και ευγένεια
• Συμμετοχή: Πώς θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να ενισχύσει τις σχέσεις στην οικογένεια αλλά και τους δεσμούς στην κοινότητα
• Εγρήγορση: Πώς θα παρακολουθεί και θα δημιουργεί ασφαλείς ψηφιακούς χώρους για τους άλλους.

Εισηγήτριες:
Κέλλη Κρητικού, καθηγήτρια πληροφορικής, δημοσιογράφος, δημιουργός του bookzone app
Πελιώ Παπαδιά, επικοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια του Τaλκ και του www.talcmag.gr