Πρόκειται για ένα νέο βιβλίο ψυχολογίας και αυτογνωσίας, με κείμενα που αφορούν τα συναισθήματα, τον εαυτό και τις σχέσεις. Στόχος μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων είναι ο αναγνώστης να προβληματιστεί γύρω από κάποια θέματα ψυχολογίας που συνήθως απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο και να τα δει με μια διαφορετική ή εναλλακτική οπτική… λέγοντας στον ίδιο τον εαυτό: «Μη σταματάς να πιστεύεις…»

Πολλές φορές νιώθουμε απογοήτευση, φόβο κριτικής, τάσεις φυγής, ένα κενό, μια απόσταση από τους άλλους, ένα αδιέξοδο… κι όλα αυτά μας προκαλούν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς. Πώς θα ήταν αν αυτές τις σκέψεις τις κάναμε λόγια και με αυτά τα λόγια φτιάχναμε κείμενα; Το βιβλίο μπορεί να μας δημιουργήσει τέτοιου είδους προβληματισμούς.

Διαβάζοντας το νέο βιβλίο: Μη σταματάς να πιστεύεις…
«Τα κείμενα αυτού του βιβλίου είναι εμπνευσμένα από ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Περιγράφουν συναισθήματα και καταστάσεις που μας απασχολούν συχνά και με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι: αδιέξοδα, αποστασιοποίηση, αποτυχίες, αμφιθυμία, ψέματα, απογοήτευση, διαπροσωπικές σχέσεις.

Στο επίκεντρο θα έπρεπε να βρίσκεται ο εαυτός, καθώς αν δεν έχουμε επιλύσει τα θέματα με τον εαυτό μας, τότε τα προβάλλουμε στους άλλους κι αυτό δυσχεραίνει τις στενές, αλλά και τις ευρύτερες διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας; Πόσο τον φροντίζουμε και πόσο δίπλα του είμαστε; Πιστεύουμε στον εαυτό μας;

Η γνώση για τον εαυτό είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις σχέσεις, και κυρίως στις στενές διαπροσωπικές μας σχέσεις. Συχνά λέμε στον εαυτό μας: μη σταματάς να πιστεύεις… και προχωράμε, γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μη σταματάς να πιστεύεις, γιατί μόνο έτσι θα συνεχίσεις… μόνο έτσι θα μάθεις να αντιμετωπίζεις ό,τι έρχεται στη ζωή σου, δηλαδή τα πάντα… Μη σταματάς να πιστεύεις, κι αν δεν μπορείς να βρεις μια διέξοδο, αναζήτησε μυστικούς δρόμους και ήρεμα μονοπάτια μέχρι να φτάσεις στον αληθινό σου εαυτό.

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να προβληματιστούμε, να έρθουμε σε επαφή με το συναίσθημα, να ταυτιστούμε με όσα μας ταιριάζουν και να διαφωνήσουμε με όσα είναι μακριά από εμάς.

Απώτερος σκοπός της ανάγνωσης του βιβλίου είναι η κατάκτηση της «ευψυχίας», δηλαδή της ικανότητας να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, αλλά και να διατηρούμε τον προσωπικό έλεγχο, τη συναισθηματική δέσμευση και τη συμμετοχή μας σε δραστηριότητες σε υψηλά επίπεδα» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Το βιβλίο αυτό αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου «Κράτα μου το χέρι». Μέσα από κείμενα που δημιουργούν προβληματισμό και ερωτήματα για τον εαυτό, τις σχέσεις και το περιβάλλον γύρω μας, το βιβλίο έχει ως στόχο να αποκτήσουμε μεγαλύτερη γνώση για τον εαυτό μας ξεκινώντας να πιστεύουμε σε αυτόν… Η ζωή έχει δυσκολίες, απώλειες, προβλήματα… τα αρνητικά συναισθήματα συχνά μας κατακλύζουν και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε το παρόν ή να ονειρευτούμε το μέλλον… Είναι σημαντικό να μην σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα, ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε…

Πολλές φορές νιώθουμε απογοήτευση, φόβο κριτικής, τάσεις φυγής, ένα κενό, μια απόσταση από τους άλλους, ένα αδιέξοδο… κι όλα αυτά μας προκαλούν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς. Πώς θα ήταν αν αυτές τις σκέψεις τις κάναμε λόγια και με αυτά τα λόγια φτιάχναμε κείμενα; Το βιβλίο μπορεί να μας δημιουργήσει τέτοιου είδους προβληματισμούς.

Ελένη Παπαδοπούλου & Νίκος Κουραβάνας. 2024. Μη σταματάς να πιστεύεις. Εκδόσεις Αγγελάκη.

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.