ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ
Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ


Το νέο βιβλίο του Άρη Σφακιανάκη, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, είναι ένα μυθιστόρημα που καταπιάνεται με την περίοδο διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, του σπουδαίου Κερκυραίου πολιτικού και θεμελιωτή του ελληνικού κράτους, που ήρθε στην Ελλάδα σαν σωτήρας και έμεινε στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.
Με τον δικό του, μοναδικό τρόπο ο συγγραφέας αφηγείται τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του ανθρώπου που συνδύαζε τη βαθιά πνευματικότητα με τον ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα.


Σελ.: 512 | Τιμή: 16.60 ευρώ

Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.

Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.

Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα.
Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
WALT WHITMAN
ΦΥΛΛΑ ΧΛΟΗΣ


Επιλογή-Μετάφραση-Επίμετρο-Χρονολόγιο-Σημειώσεις: Ελένη Ηλιοπούλου – Κατερίνα Ηλιοπούλου


Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την γέννηση του κορυφαίου Αμερικανού ποιητή Walt Whitman.
Η παρούσα έκδοση αποτελεί μια εκτεταμένη ανθολογία από το σύνολο του έργου του, καθώς περιέχει τα σημαντικότερα ποιήματα που έγραψε σε όλη την διάρκεια της ζωής του και έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης σημειώσεις και εργοβιογραφία καθώς και επίμετρο της Κατερίνας Ηλιοπούλου και πρόλογο της καθηγήτριας Αγγλικής Φιλολογίας Ντόρας Τσιμπούκη.
Θα κυκλοφορήσει σύντομα δίγλωσση συλλεκτική έκδοση σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.


Σελ.: 352 | Τιμή: 25.00 ευρώ
200 χρόνια από τη γέννησή του

Ο παρών τόμος αποτελεί μια εκτεταμένη ανθολογία από το σύνολο του έργου του κορυφαίου Αμερικανού ποιητή, καθώς περιέχει τα σημαντικότερα ποιήματα που έγραψε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και έρχεται να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία.

Το έργο του Γουόλτ Γουίτμαν επηρέασε όχι μόνο την αγγλόφωνη αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία. Η ποίησή του αντλεί από κάθε δυνατή περιοχή του ορατού και του αόρατου για να δημιουργήσει το ιδιαίτερο ποιητικό του σύμπαν, που χωράει τα πάντα. Την αστική ζωή και την άγρια φύση, τη θάλασσα και την πορεία των άστρων, σκέψεις για τον χρόνο, τη θνητότητα, τον έρωτα και το σεξ, τον αυτοερωτισμό, το ανθρώπινο μεγαλείο και τη χυδαιότητα, τον πόλεμο και τον ηρωισμό, τη φτώχεια και τα βάσανα, την αρρώστια, την υποκρισία των πολιτικών, τα ζώα, τα επαγγέλματα και την οικογενειακή ζωή, τη συντροφικότητα, τις θρησκείες και τη δημοκρατία.

Ορμή, κι ορμή κι ορμή,
Πάντοτε η γεννήτρια ορμή του κόσμου.

Στον Γουίτμαν αυτός ο κόσμος, ο υπαρκτός κόσμος, ο υλικός, ο ανθρώπινος, ο ζωικός, ο οργανικός και ο ανόργανος, αποτελεί το μέγα μυστήριο και τη μαγεία· δεν υπάρχει συμβολισμός ούτε αλληγορία, όλα είναι φανερά, όλα είναι κυριολεκτικά. Το ποιητικό εγώ εμφανίζεται πανίσχυρο, πολλαπλό, αντιφατικό, επικυρώνοντας όλες τις πλευρές του μέσα στο ποίημα ̶ διευρύνεται ώστε να περιλαμβάνει όλους και όλα.

Κληροδοτώ τον εαυτό μου στο χώμα για να γεννηθεί μέσα από τη χλόη που αγαπώ,
Αν με επιθυμήσεις, ψάξε με κάτω από τις σόλες των παπουτσιών σου.

Δεν θα ξέρεις ποιος είμαι ή τι σημαίνω,
Ωστόσο εγώ θα σε γεμίζω με υγεία,
Το αίμα σου θα κρατώ καθαρό και θα το δυναμώνω.

Κι αν με την πρώτη δεν με βρεις μη χάσεις το κουράγιο σου,
Άμα δεν είμαι σε ένα μέρος, ψάξε σε κάποιο άλλο,
Κάπου έχω σταθεί και σε περιμένω.

(Aπόσπασμα από το επίμετρο της Κατερίνας Ηλιοπούλου)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΙΑΣ
ΛΟΙΜΟΣ


Το δυστοπικό, αλληγορικό μυθιστόρημα του Αντρέα Φραγκιά, ένα κορυφαίο έργο της σύγχρονης πεζογραφίας, ξανά διαθέσιμο (12η έκδοση).


Τον Ανδρέα Φραγκιά θα τον διαβάζουμε και θα τον ξαναδιαβάζουμε – επειδή και είχε να πει και είχε τρόπο να τα πει, ένα «μάγο ύφος», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Στάθη Δρομάζου […] Θα τον διαβάζουμε και θα τον ξαναδιαβάζουμε επειδή, εκτός όλων των άλλων, όσα έθιξε στα κείμενά του και η λογοτεχνική μέθοδος με την οποία τα ανέδειξε εξακολουθούν να προηγούνται σε πολλά της πεζογραφίας η οποία τον ακολούθησε, κυρίως δε εκείνης που καταπιάστηκε με θέματα ίδια με τα δικά του.
Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, «Η στοχαστική λογοτεχνία του Ανδρέα Φραγκιά», 08/01/2002


Σελ.: 256 | Τιμή: 14.70 ευρώ

ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
για το σύνολο του έργου του, 2000

12η έκδοση

«Οι μύγες και οι πέτρες είναι λοιπόν δύο βασικά στοιχεία της φύσης. Μ’ αυτά τα δυό μετριέται η ζωή σου την ημέρα. Τη νύχτα, το μέτρο αλλάζει. Έτσι γινόταν – λες – από την αρχή του κόσμου. Πέτρες και μύγες. Όλα σου τα χρόνια κουβαλούσες πέτρες και μάζευες μύγες. Θα πεθάνεις απλώνοντας το χέρι να χουφτιάσεις μιά που σου ξεφεύγει. Για να λιγοστέψεις έτσι το χρέος σου πάνω στη γη. Στη μερίδα σου καταγράφονται πόσες μύγες έχεις πιάσει σ’ όλη σου τη ζωή, πόσες φορές σου έχει πέσει η πέτρα από τα χέρια κι η ολοφάνερη απροθυμία σου να φωνάξεις από το βουνό πώς είσαι ένα χαμένο και γελοίο υποκείμενο. Όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρίσκονται, αγωνίζονται την ημέρα με τις μύγες και το βράδυ με τον φόβο. Τα χρέη διπλασιάζονται, οι λογαριασμοί έχουν ανέβει πάρα πολύ και κανένας δεν ξέρει ακριβώς πόσα χρωστάει κι αν είναι απόψε η δικιά του νύχτα. Έτσι βρίσκεσαι πάντα βουλιαγμένος, δεν ξενοιάζεις ποτέ. Αλλά και να μάθεις σήμερα πόσες μύγες χρωστάς, αύριο θα είναι αλλιώς, αφού από ώρα σε ώρα μπορεί να αυξηθεί κάποιο υπόλοιπο. Πόσα αξίζει τάχα μια μύγα;»

Τον Ανδρέα Φραγκιά θα τον διαβάζουμε και θα τον ξαναδιαβάζουμε – επειδή κ α ι είχε να πει κ α ι είχε τρόπο να τα πει, ένα «μάγο ύφος», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Στάθη Δρομάζου, που, εσωτερικεύοντας με την πολλή επεξεργασία τις κατακτήσεις του, αυτοτιθασευμένο, αρνείται πεισματικά οποιασδήποτε μορφής πολυτέλεια, ως προς τις λέξεις, τα συντάγματα, τις εικόνες και την πλοκή. Θα τον διαβάζουμε και θα τον ξαναδιαβάζουμε επειδή, εκτός όλων των άλλων, όσα έθιξε στα κείμενά του και η λογοτεχνική μέθοδος με την οποία τα ανέδειξε εξακολουθούν να προηγούνται σε πολλά της πεζογραφίας η οποία τον ακολούθησε, κυρίως δε εκείνης που καταπιάστηκε με θέματα ίδια με τα δικά του.
Παντελής Μπουκάλας, Η Καθημερινή, «Η στοχαστική λογοτεχνία του Ανδρέα Φραγκιά», 08/01/2002

Το μυθιστόρημα του «Λοιμού» αναπαριστά τη λογική της απελπισίας, την ελευθερία και την ανθρωπιά αναπαριστά, πράγματα πολύτιμα που ίσως σήμερα να καίγονται. Η επικαιρότητά του κρίνεται αδιαμφισβήτητη.
Απόστολος Θηβαίος, Vakxikon.gr, Ιούλιος 2013

…βρίσκεσαι στο τέλος του βιβλίου να καταλαβαίνεις ότι στη φύση του ανθρώπου είναι εκτός από το να προκαλεί όλα αυτά που διάβασες, να τα υπομένει επίσης, να τα ξεπερνά, να τα υπερνικά και να μπορεί να κάνει επιλογές: Την επιλογή να αντέξει, να μην αλλάξει, να μη γίνει δήμιος, να εμπιστεύεται, να αγαπάει. Την επιλογή να ζήσει. Να γίνει ήρωας παρόλο που ποτέ κανείς δεν έμαθε το όνομά του.
Δημήτρης Αλεξίου, bookstand, «ΛΟΙΜΟΣ: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ», 8/10/13

Η ιστορία δεν είναι γραμμική, δεν θα μπορούσε να είναι. Η αφήγηση δεν είναι μαρτυρία για τα χρόνια του Φραγκιά στην Μακρόνησο- θα μπορούσε, μα δεν είναι. Παραμένει ανώνυμη και άχρονη και για αυτό διαχρονική. Ανατριχιαστικά επίκαιρη για το τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος αν του δώσεις την εξουσία, εξοργιστικά επεξηγηματική για τόσες χαμένες ζωές∙ και τελικά οριστικά μυθιστορηματική, φτιαγμένη από όλα εκείνα τα υλικά που αναδεικνύουν την λογοτεχνία.
Κατερίνα Μαλακατέ, diavazontas.gr, 25/3/14

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
ΚΙ ΑΝ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ…
Κείμενα μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

συντονισμός ύλης: Γιώτα Κοτσαύτη


Περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα μεταπτυχιακοί φοιτητές του κοινού διαπανεπιστημιακού προγράμματος “Δημιουργική Γραφή” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας και υποσχόμαστε ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα. Σχολεία, δημαρχεία, θέατρα, νοσοκομεία, και πολλά ακόμη κτίρια ζωντανεύουν και διηγούνται την ιστορία τους.
Σελ.: 320 | Τιμή: 18.80 ευρώ

Κι αν τα κτίρια μιλούσαν…

Σίγουρα θα είχαν πολλά να μας πουν!

Περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα μεταπτυχιακοί φοιτητές του κοινού διαπανεπιστημιακού προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας και υποσχόμαστε ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα.

Σχολεία, δημαρχεία, θέατρα, νοσοκομεία, και πολλά ακόμη κτίρια ζωντανεύουν και διηγούνται την ιστορία τους.

Γιώτα Κοτσαύτη

Βιβλιοπαρουσιάσεις:

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΜΑΚΡΗ
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ LA MADDALENA


Τετάρτη 30/10 στις 7:30 μ.μ.
Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βασιλείου Πάτρα
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Τασία Μπιρλή, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών
Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου, συντονίστρια της λέσχης ανάγνωσης και η συγγραφέας
Διοργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βασιλείου | Λέσχη Ανάγνωσης «Η ΟΜΑΔΑ» | βιβλιοπωλείο ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ | εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ
ΤΑ ΑΤΙΤΛΑ – Ωδή στο θάνατο


Παρασκευή 31/10 στις 8:00 μ.μ.
@ Επίκεντρον Αγίων Αναργύρων 5, Άγιοι Ανάργυροι
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Αριστοτέλης Σαΐνης, φιλόλογος/κριτικός λογοτεχνίας.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν ο ποιητής Γιώργος Ευσταθίου και οι ηθοποιοί Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Χαρμπάτσης, Αφροδίτη Βάσου καθώς και η μικρή Μαρίνα Σαΐνη
Στο τραγούδι η σοπράνο Χριστίνα Αργύρη.
Στο πιάνο συνοδεύει η Φαίη Ψυχοπαιδοπούλου.
Επιμέλεια παρουσίασης: Νικήτας Καραγιάννης.


ANTONIO FERRARI
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ


Η αληθινή ιστορία της απαγωγής του Άλντο Μόρο
Παρασκευή 1/11 στις 8:30 μ.μ.
@ café IANOS Σταδίου 24, Αθήνα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας
Δημήτρης Μαμαλούκας, συγγραφέας – μεταφραστής του βιβλίου
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας
και ο ίδιος ο συγγραφέας, Antonio Ferrari
(θα υπάρχει διαδοχική μετάφραση)

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ
Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ – Περιπέτεια στην Καστοριά

Παρασκευή 1/11 στις 6:00 μ.μ.
@ Περιβαλλοντικό Πάρκο Δήμου Καστοριάς
Διοργάνωση: Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ν.Π.Δ.Δ. Καστοριάς | Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Σάββατο 2/11 στις 6:00 μ.μ.
@ Βυζαντινό Μουσείο στο κάστρο του Ιτς Καλέ
Διοργάνωση: Βιβλιοπωλείο ΟΣΕΛΟΤΟΣ | Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΗΡΩΕΣ


Τριάντα διηγήματα 1931-1991

Σάββατο 2/11, ώρα 12:30
@ ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ Ακαδημίας 32 & Λυκαβηττού, Αθήνα

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Αγγελική Κώττη, δημοσιογράφος και συγγραφέας
Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ιστορικός και συγγραφέας
Ο Νίκος Μπελογιάννης θα μιλήσει για το ιστορικό του βιβλίου και των διηγημάτων.