ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΤΟ ΞΙΦΟΣ

  1. Την ηµέρα που ο Χαΐρεντίν Μπαρµπαρόσα και οι πειρατές του σκορπούν τον θάνατο στους κατοίκους της Παλαιοχώρας των Κυθήρων, κανείς δεν αντιλαµβάνεται τη φονική επίθεση ενός άντρα στην έγκυο ερωµένη του.
    Ένα ξιφίδιο που κάποτε κράτησαν µεγάλοι πολέµαρχοι και βασιλιάδες καρφώνεται στα σπλάχνα της, ανοίγοντας έναν ατέλειωτο αιµατηρό κύκλο µέσα στους αιώνες.
  2. ∆ύο από τους κορυφαίους κυνηγούς θησαυρών στον κόσµο, ο Ραούλ και η Σιένα, οι επονοµαζόµενοι Λύκος και Σελήνη, προσλαµβάνονται από δύο διαφορετικούς συλλέκτες έργων τέχνης για να βρουν το φονικό ξίφος. Καθώς ξεχύνονται στο κυνήγι του, αποκαλύπτεται η ιστορία του και η βαριά κατάρα που κουβαλάει. Κι ενώ η ανεύρεσή του µοιάζει άλυτος γρίφος, µια απροσδόκητη φωνή από το παρελθόν γίνεται κλειδί στα χέρια της Σιένα, οδηγώντας τον Ραούλ στον µονόδροµο της συµµαχίας µαζί της.
    Σε µια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, από την Ελλάδα στην Ιταλία και πάλι πίσω, οι δυο ήρωες από κυνηγοί γίνονται κυνηγηµένοι. Mε τον θάνατο να καραδοκεί σε κάθε τους βήµα, το πάθος που γεννιέται ανάµεσά τους γίνεται πότε τροχοπέδη και πότε φωτεινός φάρος στον δρόµο τους. Κι όσο βυθίζονται στη δίνη αυτής της αναζήτησης, φαντάζει όλο και πιο ακατόρθωτο για τη Σελήνη να απλώσει γαλήνια το φως στον ουρανό της και για τον Λύκο να κάνει τραγούδι το ουρλιαχτό του.
    Έβγαλε το πιστόλι της και έσυρε την κάννη του, θαρρείς ηδονικά, στο πλαϊνό µέροςτου λαιµού της.Κοίταξε το σκίτσο ξανά. Ένα µιζερικόρντε. Ένα ξιφίδιο που µέσα από τον θάνατο χάριζε το έλεος― εξού και το όνοµά του. Morte και amore― θάνατος και έρωτας, έφερε στο µυαλό της τις λέξεις που δέσποζαν στο σύντοµο εκείνο σηµείωµα. Έκανε µια ειρωνική γκριµάτσα. ∆υο λέξεις συνώνυµες στο δικό της µυαλό. Και δεν χωρούσε έλεος σε καµία.

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Νίκαια του Πειραιά, όπου ζει µε τα δύο της παιδιά. Από νωρίς είχε τη χαρά να δει τα δύο µεγάλα της όνειρα να γίνονται πραγµατικότητα. Πρώτα έγινε δασκάλα στη δηµόσια εκπαίδευση, την οποία υπηρετεί µε πάθος επί είκοσι συναπτά έτη, και στη συνέχεια συγγραφέας, µε την ελπίδα να µην πάψει ποτέ να γράφει. Ξεκίνησε τη συγγραφή µόλις στα δώδεκά της χρόνια, µε παραµύθια και παιδικά διηγήµατα, και έκτοτε το µελάνι και η φαντασία της έγιναν οι πιο πιστοί της σύντροφοι. Εκτός από τη µητρική της γλώσσα, µιλάει πολύ καλά τα αγγλικά και µε αξιοπρέπεια τα ιταλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει, ασχολείται µε κατασκευές από φυσικά υλικά και επικοινωνεί µε τους φίλους της. Είναι ιδιαιτέρως ενεργή στο Facebook και στο Instagram, αλλά µπορείτε να επικοινωνήσετε µαζί της και στην προσωπική της ηλεκτρονική διεύθυνση, [email protected].
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Προσωπικές Στιγµές, Πέτρινοι Κύκνοι, Μ’ Άλλα Λόγια Σ’ Αγαπώ, Αν τον Άνεµο Ρωτήσεις, Μετά την Καταιγίδα, Το Γυάλινο Ρόδο, Βαθύ, Βελούδινο Σκοτάδι, Ψίθυροι στις Φλόγες, Οι ∆εσµώτες των Σκιών, Πριν Χαθεί η Νύχτα, Όχθες και Κύµατα, Αόρατο Νήµα και το παιδικό παραµύθι Όταν η Νύχτα Έχασε την Αυγή. Τα δύο τελευταία κυκλοφορούν και σε αγγλική έκδοση.

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 672
Τιμή: € 18,80 (με ΦΠΑ)

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΚΙΑΔΑ

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΣΟΥ

Η Μαριάνθη επιστρέφει µετά από χρόνια στο νησί της, για να κάνει µια νέα αρχή. Η ζωγραφική την ταξιδεύει. Στη µοναχική ζωή της µπαίνει σαν στρόβιλος ο Ορφέας. Μια απρόσµενη συνάντηση που θα τη γεµίσει. Η απόσταση που τους χωρίζει όµως θα σταθεί εµπόδιο στη ζωή τους. Ταξιδεύει για τη Ρώµη. Τα ζωγραφικά της έργα έχουν κάνει αίσθηση και καλείται σε µια διεθνή έκθεση ζωγραφικής.
Η φυγή είναι διέξοδος. Ο διάσηµος φωτογράφος Ροµπέρτο Ρούσο µαγεύεται από την οµορφιά και τα έργα της. Προσφέρεται να γίνει ο ξεναγός της σε αυτή την πόλη που είναι υπαίθριο µουσείο. Μέσα από τα δικά του µάτια θα γνωρίσει έναν άλλο κόσµο.Θα κατορθώσει ο Ροµπέρτο να την κάνει να αγαπήσει ξανά; Θα την αφήσει ο Ορφέας να τον ξεχάσει και να προχωρήσει; Έτσι κι αλλιώς η ζωή είναι από µόνη της παράτολµη, γεµάτη ερωτηµατικά και αµφιβολίες.
Η Μαριάνθη δε θα έλεγε ψέµατα στον εαυτό της, ήταν φορές που ο Ορφέας
τρύπωνε στις σκέψεις της διεκδικώντας ένα µέρος της ευτυχίας της.
Το παρελθόν δεν µπορείς να το διαγράψεις. Κάτι που έζησες και σου άφησε αναµνήσεις δε γίνεται να το σβήσεις. Καµιά φορά, αυτά τα πισωγυρίσµατα του µυαλού µπορούν να σε µπλοκάρουν και µόνο η φωνή της λογικής έχει τη δύναµη να σε ξεκολλήσει. Να σου φωνάξει πως ό,τι τελείωσε τελείωσε και δε γυρνάµε πάλι εκεί. Είναι σαν ν’ αφήνεις τον καφέ σου να κρυώσει, δεν έχει πια
την ίδια γεύση. Ποιος θέλει άλλωστε να πίνει κάτι που στα χείλη του µοιάζει άγευστο και παγωµένο;

Η Μαργαρίτα Σκιαδά γεννήθηκε στην Πάρο και πέρασε το µεγαλύτερο µέρος
της παιδικής της ηλικίας σε µια κωµόπολη της ανατολικής Αττικής. Από µικρή έγραφε ποιήµατα και παραµύθια, πριν στραφεί στη συγγραφή µυθιστορηµάτων. Παράλληλα ασχολήθηκε µε τη ζωγραφική και έχει λάβει µέρος σε πολλές εκθέσεις. Σήµερα ζει και εργάζεται στο νησί που γεννήθηκε και που αποτελεί την καθηµερινή της έµπνευση στην καλλιτεχνική πορεία της.

Α1012
ISBN 978-960-14-3648-7

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 320
Τιμή: € 15,30 (με ΦΠΑ)

ΜΑΝΟΣ ΤΑΣΑΚΟΣ

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΡΒΑΚΗ

Πόσο µπορεί να διαβρώσει η απληστία; Πόσο µακριά µπορεί να φτάσει κανείς στον βωµό του χρήµατος; Ο Ίων Λεπτουργός, ένας παροπλισµένος και απογοητευµένος µεσόκοπος άνδρας, θα εµπλακεί σε µια σκοτεινή υπόθεση,
όπου κυριαρχούν η απληστία, η διαπλοκή αλλά και οι ενοχές και η επιθυµία για εξιλέωση…Η επανεξέταση της αυτοκτονίας της κόρης µιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της χώρας, δεκατρία χρόνια µετά, θα φέρει στο επίκεντρο ανοµολόγητα µυστικά και ανόσιες πράξεις, οδηγώντας κλιµακωτά στην αποκάλυψη του βρόµικου ρόλου των πρωταγωνιστών του δράµατος. Ο Λεπτουργός θα κληθεί να γίνει ο ερασιτέχνης ντετέκτιβ που θα βοηθήσει να απονεµηθεί δικαιοσύνη, τόσο για τους ζωντανούς όσο και για τους νεκρούς.
Στον πάτο της στοίβας υπήρχε ένας φάκελος της ίδιας ποιότητας, µα η ετικέτα του ήταν πιο αναλυτική: Για την αυτοκτονία της Άννας Βαρβάκη:
Υπόθεση κλειστή µε απόφαση δικαστηρίου. Ο φάκελος άρχιζε µε αποκόµµατα εφηµερίδων, έδειχνε να συνεχίζει µε πολύ λεπτοµερείς συνοµιλίες µε συγγενείς της Βαρβάκη, κάτι αποκόµµατα εισιτηρίων, εκνευριστικά άσχετα, µια φωτογραφία από ένα κλασικό µεσοαστικό διαµέρισµα και ένα αντίγραφο
από ιατροδικαστική έκθεση. Καθαρό και σαφές. Απόλυτο και τελεσίδικο.
Κακώσεις που δικαιολογούνται από πτώση. Θάνατος. Ταφή. Στο τέλος, στον φάκελο, σε φόντο µαύρο, όπως στις ταινίες, και κάτω από τα λιγοστά αυτά παλιόχαρτα, άσπρα φύλλα. Σκέτα, κρύα και αποκρουστικά άσπρα φύλλα. Τα ανασήκωσε αφηρηµένα. Μόνο στο τελευταίο υπήρχε ζωγραφισµένη µια φατσούλα, άτεχνη, παιδική, και από κάτω οι λέξεις: Θου βου, Ίωνα, Θου βου…

Ο Μάνος Τασάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να γράφει σε νεαρή ηλικία, εκδίδοντας τοπική εφηµερίδα στα δεκαπέντε του χρόνια. Σπούδασε στη Νοµική Σχολή του ΑΠΘ. ∆ιατηρεί την ιστοσελίδα www.tasakos.gr µε κείµενα λογοτεχνικής κριτικής, δοκίµια για την ελληνική ποίηση και ανθολογήσεις νέων ποιητών. Από τις εκδόσεις «24 γράµµατα» κυκλοφορούν σε έντυπη µορφή:
Ο µέτριος βίος του Αλέξανδρου Βαλέτα, µυθιστόρηµα, 2017.Αγριόχορτα, διήγηµα, 2018 (στη συλλογική έκδοση Λαθρόψυχοι).
Non omnis moriar, διήγηµα, 2020 (στη συλλογική έκδοση Η πανδηµία).
Σε ψηφιακή µορφή (και ελεύθερη πρόσβαση στην ιστοσελίδα tasakos.gr),
τα σηµαντικότερα κείµενα είναι τα δοκίµια:Κωνσταντίνος Καβάφης, στοχασµοί
σ’ επιλεγµένα.Η τριλογία για την Παιδεία.Ο Καρυωτάκης και η γενεά του 30 Σεφέρης και Καρυωτάκης, στοχασµοί επί συµπτώσεων Εισαγωγή στην ποίηση του Τάκη Παπατζώνη. Ο θάνατος της λογοτεχνικής κριτικής.

Με τον Μάνο Τασάκο επικοινωνείτε στο [email protected]

Α1014
ISBN 978-960-14-3652-4

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 272
Τιμή: € 14,80 (με ΦΠΑ)

ΜΑΓΙΑ ΜΠΟΝΤΖΩΡΛΟΥ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

Ο διάσηµος ζωγράφος Τζορντάνο, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια, επιστρέφει στο αγαπηµένο του νησί. Εκεί συναντά και πάλι τους παλιούς του φίλους και την παλιά του σύντροφο, τη ∆άφνη. Όλα κυλούν ήρεµα, έως τη µέρα που, µετά από µια ξαφνική καταιγίδα, βρίσκει σε µια ερηµική ακτή, µισοπεθαµένη, µια νεαρή γυναίκα. Από την πρώτη στιγµή η άγνωστη τον µαγνητίζει ανεξήγητα. Στο δεξί της χέρι έχει ένα παράξενο σηµάδι σε σχήµα άγκυρας. Στην προσπάθειά του να τη σώσει, ο ζωγράφος φεύγει για βοήθεια. Όταν επιστρέφει, εκείνη έχει εξαφανιστεί. Ο Τζορντάνο αρχίζει να την ψάχνει παντού. Η έρευνά του θα τον µπλέξει στα δίχτυα του µυστηρίου. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει τον οδηγούν σε µια γυναίκα που είναι σαν σωσίας της και φέρεται να έχει αυτοκτονήσει αρκετά χρόνια πριν.
Ο Τζορντάνο νιώθει πως ένας αόρατος δολοφόνος βρίσκεται στο κατόπι του…

Ένα ψυχολογικό θρίλερ που θα σας καθηλώσει.

Μπήκε στο σπίτι του κλειδώνοντας την πόρτα κι άναψε τα κεριά. Η υποψία πως κάποιος τον καταδίωκε τώρα πια είχε γίνει βεβαιότητα, µια βασανιστική βεβαιότητα που τον γέµιζε φόβο, λες κι ο εφιάλτης του είχε ζωντανέψει. Προσπάθησε να θυµηθεί αν είχε βλάψει ποτέ κανέναν τόσο πολύ, ώστε να προσπαθεί να τον σκοτώσει, µα δεν µπορούσε να σκεφτεί ούτε έναν. Εκτός κι αν πλήρωνε παλιά χρέη των γονιών του…

Η Μάγια Μποντζώρλου γεννήθηκε στον Βόλο. Είναι µαθηµατικός και εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα. Ποιήµατά της έχουν δηµοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά σε Ελλάδα και Αυστραλία (Νέα Αριάδνη, Βίγλα, Πλώρη, Μακρινίτσα, Μαγνησία, Έλευσις, Αντίποδες – Μελβούρνη). Μεταφράσεις της λογοτεχνικών κειµένων από τα αγγλικά και δοκίµιά της έχουν δηµοσιευτεί σε βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά. Το ποιητικό της έργο έχει παρουσιαστεί από τον ∆ήµο Βόλου και την Κρατική Ραδιοφωνία.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Πειρασµός (Εκδόσεις Γραφή, Βόλος) και Φρέγια (Εκδόσεις Ώρες, Βόλος) και τα θεατρικά έργα Το Σπίτι µε τ’ Αστέρια (Εκδόσεις Γραφή, Βόλος) και 7 Θεατρικά Μονόπρακτα (Εκδόσεις Όστρια, Αθήνα). Επίσης έχει γράψει τις ποιητικές συλλογές Όνειρο, Φεγγαρόφωτο και Χαρταετός, τα θεατρικά έργα Ανεµώνες του Σεπτέµβρη, Το Τριαντάφυλλο του Νότου και Μποέµ και τα µυθιστορήµατα µυστηρίου Το Τριαντάφυλλο του Νότου και Ταραντούλα. Έχει πάρει το Α’ Βραβείο στον ∆ιαγωνισµό Θεατρικού Μονόπρακτου 2009 του λογοτεχνικού περιοδικού Αντίποδες για το µονόπρακτο Η Χήρα και το Β’ Βραβείο στον ∆ιαγωνισµό Ποίησης 2009 –επίσης του περιοδικού Αντίποδες– για το ποίηµα «Ταξιδιάρικα Πουλιά».

Α1008
ISBN 978-960-14-3637-1

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 304
Τιμή: € 15,30 (με ΦΠΑ)

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥ

ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βράδυ ο Ανδρέας Μαρδίρης δέχεται το µεγαλύτερο πλήγµα στην ήδη δύσκολη ζωή του. Στον στάβλο του κτήµατος βρίσκονται δολοφονηµένοι ο πατέρας και η σύζυγός του, χωρίς κανένας να γνωρίζει τον δράστη και τα αίτια του εγκλήµατος. Μοναδικός µάρτυρας η Θάλεια, το µικρό κορίτσι που κρατούσε συντροφιά στην ξενόφερτη γυναίκα του, το οποίο όµως αδυνατεί να παραθέσει τα γεγονότα. ∆ώδεκα χρόνια µετά, η Θάλεια νοσεί βαριά κι αυτός αποφασίζει να τη βοηθήσει µε κάθε τρόπο, ελπίζοντας να βρει απαντήσεις στα ερωτήµατα του παρελθόντος. Την ίδια στιγµή άλλο ένα άσχηµο γεγονός έρχεται να προστεθεί, καθιστώντας και τον ίδιο ένοχο και υπόδικο. Καθώς ξετυλίγεται το κουβάρι που συνθέτει και συνδέει τα εγκλήµατα, καινούριες αποκαλύψεις και οµολογίες έρχονται να προστεθούν κι όλα παίρνουν απρόσµενη τροπή.
– Τους είπαν πως το µήλο ήταν ο καρπός της γνώσης του καλού και του κακού. Όµως τους είπαν ψέµατα. Η γνώση έχει πολλά επίπεδα κι όλα µοιάζουν µεταξύ τους, όπως αυτοί οι µικροί σπόροι του ροδιού. Το αποτέλεσµα που επιφέρουν
είναι διαφορετικό, καθώς η γνώση δεν είναι καλή ή κακή. Η χρήση της τη µεταµορφώνει ανάλογα µε την περίπτωση.– Η γνώση έδιωξε τους πρωτόπλαστους από τον παράδεισο.– ∆ε χάσανε τον παράδεισο.
Ήταν πάντα εκεί, γύρω τους, µέσα τους. Απλώς δεν µπορούσαν πια να τον αντιληφθούν. Κάτι που οι άλλοι θα χαρακτηρίσουν κακό δε σηµαίνει απαραίτητα πως είναι κιόλας. Και κάτι που θα εξυµνήσουν ως καλό µπορεί να είναι σαθρό, σάπιο…

Η Ευαγγελία Γιάννου ζει και εργάζεται στην Καβάλα, µοιράζοντας τον χρόνο της ανάµεσα στη δουλειά της και τη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Άγριες Ανεµώνες.

Α1011
ISBN 978-960-14-3651-7

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 496
Τιμή: 17,80 € (με ΦΠΑ)