Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Σκουριά και χρυσάφι: Νεγρεπόντε της Μαίρης Κόντζογλου

Η συνταρακτική ιστορία μιας πολυπρόσωπης οικογένειας που δημιούργησε το καλύτερο ποτό στον κόσμο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΛΟΓΙΑΣ «ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ»
Τα Ψαρά και η θυσία των κλεισμένων στο γενοβέζικο Κάστρο. Το ενετικό Νεγρεπόντε, η Χαλκίδα µε τα «τρελά νερά», που είναι πια ελληνική. Ο Πειραιάς ανερχόμενο λιμάνι και εμπορικό κέντρο. Η Αθήνα, υπό τη σκιά του Παρθενώνα, πρωτεύουσα του βασιλείου.
Σ’ αυτά τα μέρη και στη φωτιά των γεγονότων του πολυτάραχου 19ου αιώνα θα ζήσουν τα µέλη της οικογένειας του Αγγελή Βαµβακά, επιζώντα της καταστροφής των Ψαρών.
Ο γιος του Αντώνης, µε σύμμαχο την ετεροθαλή αδελφή του Αυγουστίνα, αγαπημένη ∆εσποινίδα των Τιμών της Αµαλίας, θα αλλάξει τη μοίρα της πολυμελούς οικογένειας, δημιουργώντας «το καλύτερο ποτό του κόσμου».
Οι Βαυαροί βασιλιάδες και οι οπλαρχηγοί του ’21, οι Φαναριώτες, οι πολιτικοί -βασιλόφρονες και αντιφρονούντες-, οι εφοπλιστές, οι έμποροι, οι εργάτες και οι ξωμάχοι, τα μεγάλα πάθη και οι αμαρτωλοί έρωτες, στο οικογενειακό αυτό έπος, θα γίνουν η φιλοσοφική λίθος που μετατρέπει τα πάντα σε χρυσάφι, για να γεννηθεί ένα ποτό εξίσου πολύτιμο.

Η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι ένα μεθυστικό οικογενειακό έπος, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον μύθο. Στα δύο μέρη της, το Νεγρεπόντε και το Πόρτο Λεόνε οι ήρωες, τα μέλη της οικογένειας Βαμβακά, από σκλάβοι, επαναστάτες, πρόσφυγες, γεωργοί και έμποροι, καταλήγουν να γίνουν βιομήχανοι, ενώ βασανίζονται από μεγάλα πάθη και πληρώνουν το τίμημα αμαρτωλών ερώτων αλλά και της προσήλωσής τους στην επιτυχία.
Το Νεγρεπόντε είναι το πρώτο μέρος της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι», στο οποίο, παράλληλα με τη συνταρακτική προσωπική ιστορία της οικογένειας Βαμβακά, παρακολουθούμε τα γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Το δεύτερο μέρος με τίτλο Πόρτο Λεόνε θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Χρυσάφι ατόφιο που, κατά λάθος -αλλά μπορεί και εσκεμμένα-, μέσα του έπεσε λίγη σκουριά.
Το κόκκινο της σκουριάς τού έδωσε τη γλύκα, την πλάνη της αμαρτίας. Και έτσι, καθώς τίποτα δεν υπάρχει ατόφιο, ούτε χρώμα ούτε χαρά, µα ούτε και λύπη, όλοι σταλάξαμε λίγη σκουριά στη ζωή µας.
Σκουριά και χρυσάφι είναι όλα.

απόσπασμα από το βιβλίο

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Χαμένος της Jane Harper

μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ από το συγγραφικό φαινόμενο Jane Harper. Καθώς γυρίζετε τις σελίδες, το οξυγόνο θα λιγοστεύει.

ΒΡΑΒΕΙΟ ITW 2019
ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ NED KELLY 2019

Το τρίτο βιβλίο της πολυσυζητημένης συγγραφέα από την Αυστραλία μετά τα μπεστ σέλερ Η ξηρασία και Άγρια φύση είναι ένα αριστούργημα της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως γράφει ο διεθνής Τύπος. Ο Χαμένος είναι μια δυνατή ιστορία οικογενειακής βίας από την ταλαντούχα Jane Harper που θα σας κλονίσει. Χωρίς τον ντετέκτιβ Άρον Φαλκ αυτή τη φορά, αλλά με όλη την πνιγηρή ατμόσφαιρα του τοπίου της Αυστραλίας, ανακαλύπτουμε τους ανταγωνισμούς και τα μυστικά της οικογένειας Μπράιτ. Ήδη από το πρώτο της βιβλίο, την Ξηρασία, η Jane Harper κατάφερε να βάλει την Αυστραλία στον χάρτη της αστυνομικής λογοτεχνίας. Με κάθε νέο της βιβλίο δημιουργεί τη δική της ολοζώντανη και πολύπλοκη εκδοχή της αυστραλιανής ενδοχώρας και αποδεικνύει πως ήρθε για να μείνει.

Δύο αδέρφια, ο Νέιθαν και ο Μπαμπ Μπράιτ, συναντιούνται στα όρια των αχανών αγροκτημάτων τους κάτω από τον καυτό ήλιο του Κουίνσλαντ. Βρίσκονται στον τάφο του κτηνοτρόφου, ένα μνημείο τόσο παλιό ώστε κανείς δεν θυμάται ποιος είναι θαμμένος εκεί. Σήμερα, όμως, η ελάχιστη σκιά του μνημείου ήταν η τελευταία ελπίδα του μεσαίου αδερφού τους, του Κάμερον, τον οποίο εντοπίζουν νεκρό από τη ζέστη. Ενώ πενθούν για τον θάνατό του, αρχίζουν να τους κατακλύζουν υποψίες και ο Νέιθαν αναγκάζεται να ερευνήσει μυστικά που η οικογένεια θα προτιμούσε να μείνουν στο παρελθόν. Κάτι προβλημάτιζε τον Κάμερον. Ακολούθησε τον δρόμο του θανάτου έχοντας χάσει πια κάθε ελπίδα; Γιατί αν δεν το έκανε, η απομόνωση στην οποία η οικογένεια ζει στην αυστραλιανή ενδοχώρα δεν αφήνει και πολλούς υπόπτους…
Σκοτεινό, αγωνιώδες και βαθιά ατμοσφαιρικό, ο Χαμένος είναι το πολυαναμενόμενο βιβλίο της βραβευμένης Jane Harper που μεταφράζεται ήδη σε 17 γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

«Το Χαμένος το λάτρεψα. Το ρούφηξα σε μια μόλις μέρα. Το καλύτερό της μέχρι τώρα».
Liane Moriarty, συγγραφέας

«Ιστορία που καθηλώνει… Η μυθοπλασία στα καλύτερά της».
Associated Press

«Η δεξιοτεχνική αφήγηση της Harper βάζει τους αναγνώστες στη μέση ενός έρημου τοπίου που τους είναι τόσο άγνωστο όσο και η επιφάνεια της Σελήνης, εκεί όπου οι συνέπειες της μακροχρόνιας απομόνωσης αποτελούν μόνιμη αιτία ανησυχίας. Το μυστήριο γύρω από τον θάνατο του Κάμερον αποτελεί τον σκοτεινό πυρήνα του οικογενειακού δράματος που καθώς ξεδιπλώνεται θα κλονίσει τους αναγνώστες και θα τους ραγίσει την καρδιά με την τελική του αποκάλυψη. Βραδυφλεγές και γεμάτο ανατροπές από μια συγγραφέα στα καλύτερά της».
Kirkus

«Ένα αριστούργημα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Σπάνια τα κομμάτια ενός τόσο πολύπλοκου παζλ κουμπώνουν τόσο τέλεια μεταξύ τους – θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό».
People

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα αστυνομικά της μυθιστορήματα Η ξηρασία και Άγρια φύση.

NON FICTION

Σειρά: Οξυγόνο

Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα του John Higgs
Περιπέτειες στον 21ο αιώνα

μετάφραση: Ανδρέας Παππάς

Το αντίδοτο στον πανικό και τον κυνισμό. Διαβάστε αυτό το βιβλίο και ατενίστε με αισιοδοξία το μέλλον.

Το μέλλον δεν έχει συμβεί ακόμη. Η ιδέα πως ο πολιτισμός μας είναι καταδικασμένος δεν έχει αποδειχθεί. Πρόκειται για μια ιστορία που εμείς τη λέμε στον εαυτό μας.

Κατά τη δεκαετία του 1980 εγκαταλείψαμε το μέλλον. Τώρα το μόνο που βλέπουμε μπροστά μας είναι οικονομική κατάρρευση, περιβαλλοντική καταστροφή και η Αποκάλυψη των ζόμπι. Αν όμως κάνουμε λάθος; Αν υπάρχει ακόμη μέλλον για μας;
Από τη διαστημική περιπέτεια του Star Trek στην τεχνητή νοημοσύνη, το βασικό εγγυημένο εισόδημα και την επιρροή των κοινωνικών δικτύων, αλλά και από τις αντιλήψεις της γενιάς των μπούμερ σε εκείνες των μιλένιαλ και της Γενιάς Ζ, ο John Higgs μας παρασέρνει σε ένα ταξίδι πέρα από την τεχνολογική τρέλα και τα πρωτοσέλιδα, προκειμένου να ανακαλύψουμε γιατί δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τις προβλέψεις της επιστημονικής φαντασίας, γιατί η φύση δεν είναι όσο απροστάτευτη θεωρούμε και γιατί η δύναμη που μας ωθεί να δημιουργήσουμε δεν θα αυτοματοποιηθεί ποτέ. Στη διαδρομή τον συντροφεύουν άνθρωποι που συναντά στις περιπλανήσεις του στους δρόμους της πόλης του, του Μπράιτον, και οι συζητήσεις τους μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τι μας περιμένει και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον.

«Ευφυές, δυνατό και έξοχα γραμμένο, με χιούμορ, ανθρωπιά και μια διανοητική εντιμότητα που σπάνια βρίσκει κανείς στις μέρες μας, Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα είναι το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει φέτος. Ένα αντίδοτο στον πανικό και τον κυνισμό που μας περιβάλλει και ένας ύμνος στο μέλλον. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε».
Lord Victor Adebowale

«Βυθιστείτε στις σελίδες αυτού του βιβλίου και μπείτε στη νέα δεκαετία ενημερωμένοι και προστατευμένοι από τα εξαιρετικά του συμπεράσματα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα».
Mike Scott, The Waterboys

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Μια ιστορία του 20ού αιώνα: Ο αιώνας των μεγάλων αλλαγών.