Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τι απομένει απ’ τη φωτιά του Θωμά Ψύρρα

Μια συγκλονιστική μαρτυρία ζωής που κουβαλά τα τραύματα και τις χαμένες προσδοκίες ενός ολόκληρου αιώνα.

Ο εβδομηντάχρονος Αρμένιος Αρτέμ Αμπαριάν, γεννημένος στην Ελλάδα, άνθρωπος με διπλή ταυτότητα, καταγράφει τη ζωή του σε μια επιστολή που απευθύνει στον γιο μιας συμμαθήτριάς του. Αναζητώντας ως νέος έναν δικό του παράδεισο, γίνεται ένα από τα ανώνυμα θύματα της Ιστορίας. Σε αυτή τη μαρτυρία της ζωής του κουβαλάει τον αιώνα του. Και μιλώντας για τα δικά του βάσανα, εξιστορεί τις χαμένες προσδοκίες και τον διωγ­μό εκατομμυρίων ανθρώπων, που βρέθηκαν να ζουν όταν κυνικές εξουσίες και ιδεολογίες χώρισαν αγαπημένους, έστυψαν ψυχές, συνέτριψαν προσδοκίες και κατέστρεψαν ζωές. Έχοντας περάσει από λογής λογής καταστάσεις ως διωγμένος, ξένος, εκπατρισμένος, εξόριστος, φυλακισμένος, πρόσφυγας, νεοφερμένος και μετανάστης, δίνει φωνή στα ανώνυμα θύματα και στους νικημένους σε χαμένες μάχες. Τώρα γνωρίζει ότι η Ιστορία αδιαφορεί για τα μεμονωμένα άτομα, που πλέον υποχρεώνονται να «κατασκευάζουν» ένα παρόν στο οποίο έχουν υποταχτεί το παρελθόν και το μέλλον τους.

«Φοβάμαι μη γυρίσεις με τα φτερά τσακισμένα. Ξένος, παντάξενος θα είσαι. Θα ρωτάν ποιος είσαι εσύ ο ξένος. Εμείς δεν έχουμε πατρίδα».
Και είπα: «Έχω πατρίδα. Είν’ εκεί όπου φύτεψα με τα λόγια το δικό μου αμπέλι κι όπου άφησα θαμμένο ένα κιούπι κρασί, έξι βήματα απ’ τη ρίζα».

Απόσπασμα από το βιβλίο

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του Θα βοσκήσω το μαύρο και Κιλελέρ στον ήλιο μοίρα.

NON FICTION

Φιλοσοφία για όλους
Γιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους; της Έλσας Νικολαϊδου

Το βιβλίο που θα σας μυήσει στη σκέψη των σοφών, για να βρείτε τις απαντήσεις που ζητάτε.

Η φιλοσοφία ανοίγει ορίζοντες. Ο Σωκράτης µας τσίμπησε σαν αλογόμυγα για να ξυπνήσουμε, ο Πλάτωνας µας έβγαλε από το σπήλαιο, ο Αριστοτέλης µας ξενάγησε στη φύση, ο Επίκουρος µας φιλοξένησε στον Κήπο, οι Στωικοί μεγάλωσαν την πατρίδα µας και έγινε ο κόσμος, το σύμπαν. Ολόκληρη η φιλοσοφική παράδοση από τον Σωκράτη έως τον Επίκουρο και τους Στωικούς δεν προσφέρει µόνο λύσεις στα προβλήματά µας, αλλά µας διδάσκει και πώς να ζήσουμε µε αυτά.
Από τότε έως σήμερα η Ηθική καλείται να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» του ευ ζην, ένα από τα πιο ουσιώδη για τον άνθρωπο. Οι φιλόσοφοι όλων των σχολών υπήρξαν συνεπείς στη διδασκαλία τους και έζησαν ευτυχισμένα. Το ίδιο μπορούμε και εμείς. Γνωρίζοντας τη φιλοσοφία εκείνων που «έζησαν καλά», για να ζήσουμε «κι εμείς καλύτερα».

Η βίβλος της εμμηνόπαυσης
Με οδηγό την επιστήμη κι όχι τις προκαταλήψεις της Jen Gunter

μετάφραση: Λίζα Εκκεκάκη

Αγνόησε τα στερεότυπα, πάρε στα χέρια σου την υγεία σου και μάθε όσα χρειάζεται να ξέρεις για την εμμηνόπαυση.

ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΕΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ.

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια, είναι μια προγραμματισμένη αλλαγή, όπως η εφηβεία. Όπως τα κορίτσια προετοιμάζονται για την εφηβεία, θα πρέπει και οι γυναίκες να εκπαιδεύονται για την εμμηνόπαυση πολύ νωρίτερα, αντί να αφήνονται μόνες, με ενοχλητικά συμπτώματα και πλήθος αντικρουόμενων πληροφοριών∙ γιατί, όταν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στο σώμα τους, το αξιολογούν σωστά και ζητούν την κατάλληλη βοήθεια όταν χρειάζεται.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Βίβλου του κόλπου, η γυναικολόγος Jen Gunter, με ειλικρίνεια, χιούμορ και πρακτικές συμβουλές, καταρρίπτει τις μισογυνικές νοοτροπίες και στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα για να ρίξει φως σε θέματα όπως:
Περιεμμηνόπαυση, εξάψεις, προβλήματα στον ύπνο, σεξ και ερωτική επιθυμία, κατάθλιψη και μεταβολές της διάθεσης, ζητήματα με το δέρμα και τα μαλλιά, ξεπερασμένες θεραπείες, υγεία του μαστού, βάρος και μυϊκή μάζα, προληπτικός έλεγχος.

ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ
New York Times
Washington Post
USA Today
San Francisco Chronicle
Publishers Weekly

«Αυτό το βιβλίο και Η βίβλος του κόλπου αξίζουν μια ξεχωριστή θέση στη βιβλιοθήκη κάθε γυναίκας».
NEW YORK JOURNAL OF BOOKS

«Μια κατατοπιστική και καθησυχαστική πραγμάτευση αυτής της αρκετά μεγάλης και συχνά ακατανόητης και εκνευριστικής φάσης της ζωής».
BOOKLIST

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο Η βίβλος του κόλπου.