Μόλις κυκλοφόρησαν

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Οχτώ ντετέκτιβ του Alex Pavesi
μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Μια μπάμπουσκα μυστηρίων που θα βάλει φωτιά στο μυαλό σας. Το πιο ανατρεπτικό αστυνομικό της χρονιάς!

Κάθε μυστήριο φόνου ακολουθεί ορισμένους κανόνες. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας ύποπτος. Τουλάχιστον ένα θύμα.
Τη δεκαετία του 1930, ο Γκραντ Μακάλιστερ, καθηγητής μαθηματικών και συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, προσδιόρισε αυτούς τους κανόνες και τους εφάρμοσε σε μια συλλογή επτά διηγημάτων. Και μετά εξαφανίστηκε. Η Τζούλια Χαρτ κατάφερε να βρει τα ίχνη του. Επιμελήτρια σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του Λονδίνου, έχει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το έργο του. Και θέλει να μάθει γιατί σταμάτησε να γράφει. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι κάποιες ιστορίες είναι καλύτερο να μένουν στο σκοτάδι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ CAPITAL CRIME
στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενος Συγγραφέας της Χρονιάς

«Ένα κομψά δομημένο, μοναδικό θρίλερ που αποτελεί νοητική πρόκληση και γραπώνει τον αναγνώστη σαν μέγγενη».
Sophie Hannah, συγγραφέας

«Τόσο, μα τόσο έξυπνο. Η Agatha Christie θα του έβγαζε το καπέλο – μπράβο!»
Sarah Pinborough, συγγραφέας

«Ο Alex Pavesi γνωρίζει το είδος απέξω και ανακατωτά. Ένα από τα πιο ψυχαγωγικά αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς».
Sunday Times

«Διαθέτει μια πολυπλοκότητα σπάνια στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία. Ο Alex Pavesi αξίζει τεράστιο χειροκρότημα για την πλοκή του, την οποία έχει στήσει με την επιδεξιότητα των παλιών μετρ».
Sunday Express

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Τι σημαίνει να είσαι άντρας της Nicole Krauss
μετάφραση: Ιωάννα Ηλιάδη

Τι κάνει μια ζωή να αξίζει; Ένα ευφυές βιβλίο για το βάρος της ιστορίας και το εύθραυστο των ανθρώπινων δεσμών.

Σε ένα από τα πιο δυνατά έργα της, η Nicole Krauss βουτάει ατρόμητη στη μάχη της κατανόησης του τι σημαίνει να είσαι άντρας και τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, προσπαθώντας να καταλάβει τις σχέσεις και τις εντάσεις που γεννιούνται απ’ αυτό. Με την παρούσα συλλογή, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του πλανήτη, από τη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, στο Τελ Αβίβ, την Ιαπωνία και τη Λατινική Αμερική, αλλά και σε πολλούς συναισθηματικούς παραλλήλους. Πρωταγωνιστές των διηγημάτων της ενδιαφέροντες, παθιασμένοι και ενίοτε εκκεντρικοί ήρωες, από την ακμή ως τη δύση της ζωής τους. Όλοι τους άνθρωποι που παρατηρούν, αναρωτιούνται κι αναστοχάζονται µε οξυδέρκεια, και µας επιτρέπουν να περιπλανηθούμε στους πάντοτε πληθωρικούς συνειρμούς τους. Συναντούμε εκεί τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής: τη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα, το σεξ, τη γέννηση και τον θάνατο. Η συγγραφέας, σε αυτή την πρώτη της συλλογή διηγημάτων, φωτίζει µε σφοδρό, ακλόνητο φως τις δυνάμεις που καθοδηγούν και ορίζουν τις ζωές µας, την αγάπη, την εξουσία, τη βία, το πάθος, την αυτογνωσία, τον φόβο, τα γηρατειά. Βαθιά, καυστικά και ευφυή, τα διηγήματα αυτά προκαλούν ταυτόχρονα σάστισμα και συγκίνηση, και αποκαλύπτουν την ευθραυστότητα αλλά και την αντοχή της ανθρώπινης ύπαρξης.

«Τι είναι αυτό που κάνει μια ζωή να αξίζει;… Η Krauss διερευνά µε μαεστρία αυτό και άλλα εξίσου σημαντικά ερωτήματα, σε μια εκπληκτική συλλογή διηγημάτων. Πάνω από όλα όμως, αυτά τα διηγήματα αποτίνουν φόρο τιμής στις δυνατές γυναίκες. Καθώς οι γυναικείοι χαρακτήρες ωριμάζουν, ανακαλύπτουν την αντοχή και τη δύναμη που έχουν κόντρα στους κοινωνικούς περιορισμούς».
Booklist

«Η Nicole Krauss µας ταξιδεύει σε ολόκληρη τη Γη μέσα από δέκα αμφίσημα διηγήματα που γράφτηκαν σε διάστημα είκοσι χρόνων και πραγματεύονται τη σεξουαλικότητα, τον πόθο και τις ανθρώπινες σχέσεις… Ένα εντυπωσιακό βιβλίο».
Publishers Weekly

«Αυτή η αριστοτεχνική συλλογή διηγημάτων της Krauss είναι ένα θαύμα, µε τον γνώριμο τρόπο της συγγραφέα να γεφυρώνει το τραγικό και το παράδοξο, το εβραϊκό πλαίσιο αναφοράς της και το αξιοσημείωτο εύρος της αφηγηματικής φωνής της… Μια απίθανη συλλογή από μια εξαιρετικά ταλαντούχα συγγραφέα».
Kirkus Reviews

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν εκδοθεί επίσης τα βιβλία της: Δάσος σκοτεινό, Όταν όλα καταρρέουν, Η ιστορία ενός έρωτα.

NON-FICTION

Μεγάλες προσδοκίες
Το όνειρο της Ευρώπης 1999-2021 του Geert Mak

μετάφραση: Ινώ βαν Ντάικ-Μπαλτά

Κλιματική κρίση, λαϊκισμός, κορονοϊός, στρατιωτικές συγκρούσεις… Από το όνειρο της Ευρώπης στους εφιάλτες του σήμερα.

Στις αρχές του αιώνα µας το μεγάλο πείραμα, η ανάπτυξη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και, σταδιακά, μιας υπερεθνικής ευρωπαϊκής διοίκησης, φαινόταν ότι θα αλλάξει τον ρου της Ιστορίας.
Είναι όμως ακόμη φωτεινό το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης;

Πιάνοντας το νήμα από το 1999, ο βραβευμένος Ολλανδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Geert Mak εξετάζει τις πρωτοφανείς προκλήσεις µε τις οποίες ήρθαν αντιμέτωπες οι αξίες της Ευρώπης.
Με μια σαρωτική κίνηση από τις νορβηγικές πολικές εκτάσεις που λιώνουν μέχρι τις ακτές της Λαµπεντούζα και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου ή την «πατριωτική» Μόσχα του Πούτιν, παρακολουθούμε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον αυξανόμενο φόβο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, την οικονομική ύφεση του 2008, την προσφυγική κρίση και την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού, το Brexit, τη δυσφορία απέναντι στον Τραµπ, φτάνοντας στις σημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας του κορονοϊού.
Μέσα από τις μαρτυρίες κυρίως των απλών πολιτών και χάρη στις καίριες παρατηρήσεις του συγγραφέα, μαθαίνουμε μεταξύ άλλων για την κρίση του ευρώ όπως τη βίωσαν και τη βιώνουν οι Έλληνες σε μια γειτονιά της Αθήνας, την ανάκαμψη του αντισημιτισμού στην Πολωνία, την κατάσταση στην Ουκρανία πριν και μετά το 2014, την ανθρωπιστική κρίση από τις αθρόες προσφυγικές ροές στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, άλλη μια κρίση που δεν αντιμετωπίστηκε µε έγκαιρη και συντονισμένη προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών.
Συνδυάζοντας ιστορία και πολιτική, ο Mak επαναφέρει τον προβληματισμό για την ταυτότητα της Ευρώπης και αναζητά τα απομεινάρια του κοινού οράματος για ειρήνη, δημοκρατία, ευημερία.

«Συναρπαστικό… γεμάτο αποκαλυπτικά στοιχεία».
The Economist

«Ένα βιβλίο-ντοκιµαντέρ υψηλού επιπέδου».
Aftenposten

«Βαθιά γνώση και δυνατή αφήγηση της πολύ πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας».
FAZ

«Ο Mak είναι o δάσκαλος της Ιστορίας που όλοι θα έπρεπε να έχουν.
Financial Times

Σειρά: Χρονιές που σημάδεψαν τη Νεοελληνική Ιστορία

1936: Η επιβολή της δικτατορίας Μεταξά του Μανόλη Κούμα

Η ιστορία στο μικροσκόπιο. Ένα βιβλίο που ρίχνει φως στη «δικτατορία των αντιβενιζελικών».

Η δικτατορία Μεταξά δεν ήταν επιγέννημα μόνον του αδιεξόδου ενώπιον του οποίου βρέθηκε ο πολιτικός κόσμος το 1936, αλλά υπήρξε η κορύφωση ενός φαινομένου –του Εθνικού Διχασμού– που ταλάνισε την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η επιβολή του μεταξικού καθεστώτος υπήρξε μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Η κατάρρευση του κοινοβουλευτικού συστήματος ήταν ένα σενάριο που στα μέσα του 1936 συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες, αλλά μπορούσε να αποφευχθεί.
Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες επιβλήθηκε η δικτατορία Μεταξά: Σε ποιον βαθμό η κρίση νομιμοποίησης του δημοκρατικού πολιτεύματος των ετών 1915-1935 καθιστούσε αναπόφευκτη τη διολίσθηση της Ελλάδας σε μη κοινοβουλευτικές λύσεις; Ποια ήταν η σημασία του αποτακτικού ζητήματος στην πορεία προς τη δικτατορία; Μπορούσαν τα πολιτικά κόμματα να βρουν λύσεις κυβερνησιμότητας εντός του υφιστάμενου κοινοβουλευτικού πλαισίου ή μήπως το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Ιανουαρίου καθιστούσε αδύνατη τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας; Για ποιον λόγο το Κόμμα Φιλελευθέρων υποστήριξε, αρχικά (και σε κοινοβουλευτικό πλαίσιο), τη «λύση» Μεταξά; Ήταν υπαρκτός ο «κομμουνιστικός κίνδυνος», τον οποίο επικαλέστηκε ο Μεταξάς για να δικαιολογήσει την εκτροπή της 4ης Αυγούστου, ή αποτελούσε πρόφαση για να εκμαιεύσει τη συναίνεση του βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην εγκαθίδρυση δικτατορίας;

Σειρά: Οξυγόνο

Μαζί: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τον 21ο αιώνα της Minouche Shafik
μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός

Για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία—μαζί. Μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες οικονομολόγους αναλύει και προτείνει.

Πώς οραματιζόμαστε την κοινωνία που θέλουμε να ζούμε;
Μια από τις σημαντικότερες οικονομολόγους της εποχής μας θέτει τις βάσεις για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που αρμόζει στον 21o αιώνα.
Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλοι μας στηρίζουμε το κοινωνικό συμβόλαιο μέσα από τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας στην οικογένεια, την κοινότητα, τον χώρο εργασίας. Η μέριμνα για τους άλλους, η πληρωμή φόρων, τα οφέλη από τις δημόσιες παροχές ορίζουν το συμβόλαιο που μας ενώνει ως κοινωνία. Σήμερα, όμως, το συμβόλαιο αυτό καταρρέει…
Οι επιταχυνόμενες αλλαγές στην τεχνολογία, η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνουν τον κόσμο μας. Σε αυτή τη μελέτη-ορόσημο η Minouche Shafik, αξιοποιώντας παραδείγματα από διαφορετικά σημεία της υφηλίου και εστιάζοντας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της εργασίας και της φροντίδας των ηλικιωμένων, αναλύει τις βασικές αρχές ενός κοινωνικού συμβολαίου που αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση των ανθρώπων, τους στηρίζει και επενδύει περισσότερα σε αυτούς, ενώ ταυτόχρονα περιμένει περισσότερα από τα άτομα ως αντάλλαγμα.
Βαθυστόχαστο και ελπιδοφόρο, το βιβλίο αυτό προσφέρει ρεαλιστικές λύσεις και δείχνει πώς μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία – όλοι ΜΑΖΙ.

«Καθώς η Minouche Shafik αποτυπώνει τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, μας εμπνέει για να ανταποκριθούμε σε αυτές… Υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τους πολιτικούς, και όχι μόνο».
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Εξαιρετικά διαφωτιστικό ειδικά στο θέμα της αλληλεξάρτησης».
ΑΜΑΡΤΙΑ ΣΕΝ, Nόμπελ Οικονομίας 1998

«Μια πειστική διάγνωση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, με πολλές όμως προτάσεις για ουσιαστικές αλλαγές».
Financial Times

Σειρά: Ιστορίες ζωής – Μεγάλες προσωπικότητες

Σαίξπηρ: Όλη η αλήθεια για τη ζωή του του Bill Bryson
μετάφραση: Ελένη Βαχλιώτη

Ο Σαίξπηρ μας άφησε κληρονομιά περίπου ένα εκατομμύριο λέξεις. Τι πραγματικά γνωρίζουμε για τον ίδιο;

Μια βιογραφία που προχωρά πέρα από τις θεωρίες συνωμοσίας για να προσεγγίσει την ουσία: της ζωή του σπουδαίου συγγραφέα.
Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το πιο σημαντικό πρόσωπο των αγγλικών γραμμάτων, μας άφησε κληρονομιά περίπου ένα εκατομμύριο λέξεις. Για τη ζωή του, όμως, γνωρίζουμε ελάχιστα και σκόρπια γεγονότα που φωτίζουν τον λαβύρινθο από υποθέσεις για το ποιος πραγματικά ήταν. Μέσα από αυτό τον λαβύρινθο ο Bill Bryson μας οδηγεί, με ζωντανή αφήγηση και χιούμορ, για να μας αποκαλύψει τον Σαίξπηρ ως άνθρωπο.
Αξιολογώντας προσεκτικά και τεκμηριωμένα τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, ο Bryson επικεντρώνεται στο τι πραγματικά ξέρουμε για τον Σαίξπηρ και ταυτόχρονα αποτίει φόρο τιμής στον δραματουργό με το μοναδικό ταλέντο και την αστείρευτη ευρηματικότητα.

Όταν σκεφτόμαστε το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μας κάνει εντύπωση πώς κατάφερε ένα και μοναδικό άτομο να δημιουργήσει με την πένα του τέτοιο πλούτο, τόση σοφία, τέτοια ποικιλία […]. Αυτή είναι όμως η σφραγίδα της μεγαλοφυΐας. Ένας μόνο άνθρωπος είχε το χάρισμα και βρέθηκε στις κατάλληλες συνθήκες για να μας δώσει τέτοια αξεπέραστα έργα, κι αυτός ήταν ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Στράτφορντ – όποιος κι αν ήταν.
Bill Bryson

«Όσα ξέρει ο Bryson τα διηγείται με αυτοπεποίθηση και πολύ χιούμορ».
Daily Mail

«O Bryson είναι πάνω απ’ όλα αφηγητής, και μάλιστα εξαιρετικά χαρισματικός και πρωτότυπος».
The Guardian

«Μια βιογραφία που καταρρίπτει τους μύθους γύρω από τη ζωή του μεγάλου δημιουργού».
The Independent