Και οι ψυχές τους ολοένα κυμάτιζαν

Τέσσερα χρονογραφήματα και μια ιστορία για τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου
Μια ιστορική μαρτυρία από τον συγγραφέα Χρήστο Φιλίππου και τις εκδόσεις iWrite

Το βιβλίο αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες με μια σειρά διηγημάτων. Η πρώτη ενότητα αποτελεί μια πολιτική «γεωγραφία» για την Αριστερά, όπως τη γνώρισαν οι Έλληνες. Είναι αφηγήσεις αληθινών ιστοριών από τα Δεκεμβριανά ακόμη, τη Βάρκιζα και τη Μακρόνησο, τις ποινές θανάτου και τα βασανιστήρια, έως την πιο πρόσφατη εικόνα ενός κομμουνιστή.

Στη δεύτερη ενότητα οι εικόνες είναι καταιγιστικές. Πρόκειται για μικρές αφηγήσεις οι οποίες κινούνται στο άρμα του προσωπικού χρόνου του συγγραφέα. Είναι πραγματικές ιστορίες -δεν είναι βιογραφία- ωστόσο είναι βιωματικές και δίνουν αφορμές για να ειπωθούν και πιο δύσκολα πράγματα από μια απλή εμπειρία.

Η τελευταία ενότητα αφορά την Κύπρο. Ο συγγραφέας επισκέπτεται τους τόπους του βόρειου κατεχόμενου τμήματος του νησιού. Πονά τον τόπο με έναν παράδοξο, βαθύ τρόπο. Οι περιγραφές βαθαίνουν, είναι νωπές από αίσθημα και δονούν τον ειρμό του συγγραφέα. Βάζει σημάδια τις λεπτομέρειες στην αφήγηση, βρίσκει ίχνη παντού και μας μιλά για τούτο και μόνο.

Ο συγγραφέας

Ο Χρήστος Φιλίππου γεννήθηκε το 1972 στο Χαλάνδρι και μεγάλωσε στο Ίλιον, στην πόλη της Αθήνας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πάτρα στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών. Εργάστηκε τρία χρόνια ως μηχανικός και σύντομα ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη γραφή.

Ξεκινά τις πρώτες του αναζητήσεις και πειραματισμούς με τη γραφή το 2003. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην ελεύθερη συγγραφή μικρών αφηγημάτων. Κάπου-κάπου πλάθει τους δικούς του μύθους. Άλλοτε αναμετριέται με αληθινούς θρύλους, ανθρώπους που σημάδεψαν με τον βίο τους την Ιστορία του τόπου. Ωστόσο, αυτή η συλλογή με διηγήματα είναι το πρώτο του βιβλίο. Το υλικό του χρονολογείται από το 2011.

Το 2010 ταξίδεψε στην Κύπρο, όπου έζησε στη Λευκωσία δύο χρόνια. Ταξίδεψε στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου καταγράφοντας σε μικρά αφηγήματα την εμπειρία του, η οποία και θα τον επηρεάσει πάρα πολύ. Το 2013 επέστρεψε στην Αθήνα. Από τότε ξεκινά να στέλνει ανταποκρίσεις και να δημοσιεύει συνεντεύξεις στην κυπριακή «Χαραυγή», την ιστορική εφημερίδα του ΑΚΕΛ.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Και οι ψυχές τους ολοένα κυμάτιζαν
Συγγραφείς: Χρήστος Φιλίππου
Εκδόσεις: iWrite
Τιμή Λιανικής: 10 ευρώ
Σελίδες: 138