Η Hanya Yanagihara,
μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες Αμερικανίδες συγγραφείς,
ανακοινώνει το καινούργιο της μυθιστόρημα
και μας προσγειώνει στον παράδεισο

Έρχεται το 2022

Η πάντα φειδωλή στην κριτική της Wall Street Journal την αποκάλεσε «κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέα». Με τέτοιες περγαμηνές και με το όνομά της να φιγουράρει ανάμεσα στους φιναλίστ για τις σημαντικότερες διακρίσεις (National Book Award, Man Booker Prize), η Hanya Yanagihara, η νέα σταρ της σύγχρονης αμερικάνικης λογοτεχνίας, επιστρέφει δυναμικά, έξι χρόνια μετά το κλασικό Λίγη ζωή, με ένα τολμηρό, έξοχο μυθιστόρημα που εκτείνεται σε τρεις αιώνες και τρεις διαφορετικές εκδοχές του αμερικανικού πειράματος, για τους εραστές, την οικογένεια, την απώλεια και την άπιαστη υπόσχεση της ουτοπίας. Τίτλος: To Paradise. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2022 στις ΗΠΑ και λίγο αργότερα και στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη.

Σε μια εναλλακτική εκδοχή της Αμερικής του 1893, η Νέα Υόρκη είναι τμήμα των Ελεύθερων Πολιτειών, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ζουν και να αγαπούν όπως θέλουν (ή έτσι φαίνεται). Ο εύθραυστος νεαρός γόνος μιας επιφανούς οικογένειας αντιστέκεται στον αρραβώνα του με έναν άξιο μνηστήρα, καθώς ελκύεται από έναν γοητευτικό δάσκαλο χωρίς περιουσία. Το 1993, σ’ ένα Μανχάταν πολιορκημένο από την επιδημία του AIDS, ένας νεαρός Χαβανέζος ζει με τον πολύ μεγαλύτερο και πλουσιότερο σύντροφό του, αποκρύπτοντας την ταραγμένη παιδική του ηλικία και τη μοίρα του πατέρα του. Και το 2093, σε έναν κόσμο που μαστίζεται από τις πανδημίες και κυβερνάται απολυταρχικά, η κατεστραμμένη εγγονή ενός ισχυρού επιστήμονα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα χωρίς αυτόν – και να λύσει το μυστήριο των απουσιών του συζύγου της.
Αυτά τα τρία μέρη ενώνονται σε μια συναρπαστική και μεγαλοφυή συμφωνία, καθώς επαναλαμβανόμενες νότες και θέματα βαθαίνουν και εμπλουτίζουν το ένα το άλλο: ένα σπίτι στο Ουάσινγκτον Σκουέαρ Παρκ του Γκρίνουιτς Βίλατζ· η αρρώστια, και οι θεραπείες που έχουν φρικτό τίμημα· ο πλούτος και η εξαθλίωση· οι αδύναμοι και οι δυνατοί· η φυλή· ο ορισμός της οικογένειας, και της εθνικής ανεξαρτησίας· η επικίνδυνη ηθικολογία των ισχυρών και των επαναστατών· η λαχτάρα για μια θέση σε έναν επίγειο παράδεισο, και η σταδιακή συνειδητοποίηση ότι δεν γίνεται να υπάρξει. Αυτό που ενώνει όχι μόνο τους χαρακτήρες, αλλά και αυτές τις Αμερικές, είναι η αναμέτρησή τους με τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν ανθρώπους: τον φόβο. Την αγάπη. Την ντροπή. Την ανάγκη. Τη μοναξιά.

Το Τo Paradise είναι ένα θαύμα λογοτεχνικής τεχνικής, πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα έργο συναισθηματικής ιδιοφυΐας. Η μεγάλη δύναμη αυτού του ξεχωριστού μυθιστορήματος ωθείται από την κατανόηση της Yanagihara για τη βαθιά επιθυμία μας να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε -τους συντρόφους μας, τους εραστές μας, τα παιδιά μας, τους φίλους μας, την οικογένειά μας, ακόμα και τους συμπολίτες μας- και τον πόνο που επέρχεται όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε.

Χρειάστηκαν μόλις δύο μυθιστορήματα για τη Yanagihara προκειμένου να τραβήξει την προσοχή της λογοτεχνικής κοινότητας των ΗΠΑ. Το πρώτο ήταν το Οι άνθρωποι στα δέντρα, που συγκαταλέχθηκε στις καλύτερες εκδόσεις του 2013, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε το Λίγη ζωή (και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σε μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη), που την εγκαθίδρυσε στην ελίτ των σύγχρονων Αμερικανών συγγραφέων.

Κόρη ενός ερευνητή αιματολόγου-ογκολόγου και Χαβανέζα σε βάθος τεσσάρων γενεών, η 46χρονη σήμερα Hanya Yanagihara γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε σε διάφορες πόλεις, ακολουθώντας τον πατέρα της στις μετακινήσεις του. Απόφοιτη του Smith College της Μασαχουσέτης –το οποίο επέλεξε επειδή είχε φοιτήσει εκεί η Sylvia Plath–, άρχισε να ξεδιπλώνει το συγγραφικό ταλέντο της ως δημοσιογράφος. Σήμερα, εγκατεστημένη στη Νέα Υόρκη και παρά την παγκόσμια αναγνώρισή της, διατηρεί την πρωινή δουλειά της στο περιοδικό T των New York Times.