ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

UNORTHODOX – TO TIMΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Deborah Feldman

Μετάφραση: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Το συγκλονιστικό μπεστ σέλερ πίσω από την ομώνυμη ανατρεπτική σειρά του Netflix κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Σαν μέλος της αυστηρής θρησκευτικής σέκτας των χασιδιστών Εβραίων του Σάτμαρ, στο Ουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν, η Ντέμπορα Φέλντμαν μεγάλωσε υπακούοντας σε έναν κώδικα επιβεβλημένων εθίμων που υπαγόρευαν τα πάντα στη ζωή της, από το τι μπορούσε να φορέσει και σε ποιον μπορούσε να μιλήσει μέχρι το τι επιτρεπόταν να φάει και να διαβάσει. Κι όμως, παρά την καταπιεστική ανατροφή της, η Ντέμπορα εξελίχθηκε σε μια ανοιχτόμυαλη νεαρή γυναίκα, ένα πνεύμα ανεξάρτητο, διαβάζοντας κρυφά λογοτεχνία και βρίσκοντας έμπνευση στους δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες της Jane Austen και της Louisa May Alcott, που την βοήθησαν να φανταστεί έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από την κλειστή της κοινότητα.

Παγιδευμένη στα δεκαεφτά της σε έναν σεξουαλικά και συναισθηματικά δυσλειτουργικό γάμο από προξενιό, με έναν νεαρό άντρα που γνώριζε ελάχιστα, η Ντέμπορα θα βιώσει τη σύγκρουση ανάμεσα στις επιθυμίες της και τις ευθύνες της απέναντι στην κοινότητά της. Μια σύγκρουση που θα κορυφωθεί όταν στα δεκαεννιά της θα γεννήσει τον γιο της, οπότε και θα συνειδητοποιήσει ότι παρά τα ανυπέρβλητα εμπόδια οφείλει να χαράξει έναν άλλο δρόμο –για τον εαυτό της και για το παιδί της– προς την ελευθερία και την ευτυχία.

ΒΕΝΕΤΙΑ:ΓΕΦΥΡΑ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, 1081-1797
ΣΕΙΡΑ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

William H. McNeill
Μετάφραση: Γεωργία Μίχα

Η μετάφραση ενός βιβλίου του δεξιοτέχνη της ιστορικής αφήγησης William H. McNeill αποτελεί πάντα εκδοτικό γεγονός. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την επιβλητική ιστορία της θαλασσοκράτειρας Βενετίας.
Το βιβλίο αποτελεί τον όγδοο τίτλο στη σειρά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ & ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν στην ίδια σειρά τα βιβλία του McNeill «Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και «Επιδιώκοντας την ισχύ: Πόλεμοι, Τεχνολογία και Κοινωνίες» από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η χιλιόχρονη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, με κτήσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα και εμπορική κυριαρχία σε όλη τη Μεσόγειο, αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο ο βραβευμένος William H. McNeill ανασυνθέτει ολάκερη την ιστορία της δυτικής Ευρώπης κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τους πρώιμους νεότερους χρόνους. Μέσα από τις διενέξεις και τις αλληλεπιδράσεις καθολικών και ορθοδόξων, τη διαμάχη Ενετών και Βυζαντινών και, κατόπιν, Ενετών και Οθωμανών, ο McNeill εξερευνά τις βάσεις της ενετικής εξουσίας και τις πηγές του πλούτου της, κατοχυρώνοντας τη μοναδική της θέση στα σύνορα παπικού και ορθοδόξου κόσμου.

Πρόκειται για μία επιβλητική ιστορία της μεγαλύτερης θαλασσοκράτειρας δύναμης, μια κλασική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας.

Εγκώμιο:

«Κανείς άλλος ιστορικός δεν θα μπορούσε να έχει γράψει μια τόσο άμεση, τόσο εμπεριστατωμένη, τόσο εύπεπτη και τόσο αμερόληπτη ιστορία αυτής της τόσο μεγάλης αυτοκρατορίας. Ο McNeill το πέτυχε. Με αξιοθαύμαστο τρόπο». — ΦΕΡΝΑΝΤ ΜΠΡΩΝΤΕΛ

Η σειρά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ε. ΜΠΟΤΣΙΟΥ

Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ – ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Christian W. McMillen

Μετάφραση: Νίκος Αποστολόπουλος

Όλα όσα βλέπουμε γύρω μας έχουν ξανασυμβεί. Όλα. Μια σύντομη εισαγωγή στις Πανδημίες, για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πώς να μην επαναλαμβάνουμε τραγικά λάθη ως άτομα, ως κοινωνίες, ως κυβερνήσεις.
Το ξέρατε ότι τα «πάρτι Covid» έχουν ιστορικό προηγούμενο; Ότι ογκώδεις κοινωνικές ταραχές και όχλοι ασθενών κατέστρεψαν ολόκληρα νοσοκομεία στη Ρωσία του 1830, όταν ο Τσάρος, προκειμένου να σταματήσει την προερχόμενη από την Κεντρική Ασία χολέρα, ξεθεμελίωνε δρόμους, κατέστρεφε γέφυρες κι έδινε (ματαίως) διαταγή σε 60.000 στρατιώτες να εμποδίσουν τη μετακίνηση ανθρώπων από και προς τα αστικά κέντρα;

Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επισκόπηση των πανδημιών που έχουν πλήξει ιστορικά την ανθρωπότητα, ο Christian W. McMillen περιγράφει πώς η ιστορία επηρεάζεται από τις πανδημίες αλλά και πώς οι κοινωνικές συμπεριφορές επηρεάζουν την εξέλιξη των πανδημιών. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από ιατρική άποψη έτσι κι αλλιώς, η μελέτη των πανδημιών παρέχει και απρόσμενες ανακαλύψεις για τον πολιτισμό και την πολιτική.

Από την πανώλη του Ιουστινιανού (που σκότωσε εν μία νυκτί πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη) μέχρι την επιδημία του Έμπολα το 2014, ο McMillen διατρέχει τις σημαντικές πανδημίες της ανθρώπινης ιστορίας (πανώλη, φυματίωση, ελονοσία, ευλογιά, χολέρα, γρίπη και HIV/AIDS), εξηγώντας πώς τα ξεχωριστά βιολογικά χαρακτηριστικά κάθε ασθένειας επηρέασαν την εξάπλωση της πανδημίας της. Αναλύει επίσης τις εκάστοτε κρατικές αντιδράσεις –όπως καραντίνα, απομόνωση, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και άλλες μορφές κοινωνικού ελέγχου– και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη μετα-πανδημιακή ανάπτυξη της δημόσιας υγείας και την έκρηξη της ιατρικής έρευνας. Γράφοντας τον Δεκέμβριο του 2016 και αξιολογώντας τη σχέση ανάμεσα στη φτώχεια, τις ασθένειες και τη γεωγραφία των επιδημιών, ο McMillen προέβλεψε την ανάγκη να μάθουν οι κυβερνήσεις από προηγούμενες εμπειρίες και να συνεργαστούν παγκοσμίως και προληπτικά για την αποτροπή μελλοντικής επιδημίας. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Γιάννης Παπαδογιάννης

Σε αυτή την απολύτως απαραίτητη Μικρή Εισαγωγή θα μάθετε πώς προκλήθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πώς και σε ποιον βαθμό εμπλέκονται οι τράπεζες στα αίτια όσων δραματικών βιώσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια και αν οι εγχώριες, ελληνικές τράπεζες ήταν θύματα της πολιτικής ανευθυνότητας που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας.

Τράπεζες: Πώς λειτουργούν; Ποιος είναι ο ρόλος τους στην οικονομία; Ποια η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη; Γιατί έχουν τόσο μεγάλη δύναμη και επιρροή; Γιατί οι κυβερνήσεις σπεύδουν να τις βοηθήσουν και δεν τις αφήνουν στην τύχη τους, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους επιχειρηματικούς κλάδους;

Σε αυτή την απολύτως απαραίτητη Μικρή Εισαγωγή θα μάθετε πώς προκλήθηκε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πώς και σε ποιον βαθμό εμπλέκονται οι τράπεζες στα αίτια όσων δραματικών βιώσαμε στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια και αν οι εγχώριες, ελληνικές τράπεζες ήταν θύματα της πολιτικής ανευθυνότητας που οδήγησε στη χρεοκοπία της χώρας.

Γιατί τελικά χρειάστηκαν τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις; Ποια είναι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τι θα γίνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Ποιες είναι οι άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τι θα κρίνει την επόμενη ημέρα του κλάδου;

Από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον των εγχώριων και ξένων τραπεζών, μία Μικρή Εισαγωγή που ανοίγει τα μάτια.

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ


ΤΟ ΑΓΟΡΙ, Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ

Charlie Mackesy

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Για μικρούς αλλά και για μεγάλους αναγνώστες, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν το βιβλίο της χρονιάς: ΤΟ ΑΓΟΡΙ, Ο ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΑΣ, Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΟΓΟ. Ο αγαπημένος Βρετανός καλλιτέχνης Charlie Mackesy μάς προσκαλεί στον κόσμο του, όπου ζουν τέσσερις ήρωες και απίθανοι φίλοι, ένα αγόρι, ένας τυφλοπόντικας, μια αλεπού και ένα άλογο. Ανακαλύψτε την ιστορία τους και τα σημαντικά μηνύματα ζωής για την ελπίδα, την ευγένεια και τη φιλία.
Ένα τρυφερό, οικουμενικό παραμύθι, που μιλάει στην καρδιά μικρών και μεγάλων.

Αφηγείται μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σ’ ένα μικρό παιδί με περίσσια περιέργεια για τον κόσμο γύρω του, έναν τυφλοπόντικα λαίμαργο και γεμάτο ζωή, μια αλεπού κουρασμένη από τις κακουχίες, κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο. Οι τέσσερις μαζί εξερευνούν τον απέραντο κόσμο. Θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Υπομένουν και ξεπερνούν καταιγίδες. Μαθαίνουν ν’ αγαπούν.

Αυτή η ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη έχει συγκινήσει βαθιά πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

21+1 ΓΙΑ ΤΟ 1821
Συγγραφείς γράφουν, Καλλιτέχνες εικονογραφούν

Επιμέλεια έκδοσης: Μαρίζα Ντεκάστρο – Ελένη Σβορώνου

Διακόσια χρόνια πέρασαν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και η Μαρίζα Ντεκάστρο μαζί με την Ελένη Σβορώνου επιμελήθηκαν ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από καμιά παιδική βιβλιοθήκη. Το 1821 «μίλησε» σε δημιουργούς –συγγραφείς και εικονογράφους– και τους ενέπνευσε να δημιουργήσουν έναν πολυτελή συλλογικό τόμο με τίτλο 21+1 για το 1821

Το 1821 «μίλησε» σε δημιουργούς, συγγραφείς και εικονογράφους, και τους άγγιξε: οι συγγραφείς έγραψαν φανταστικές ιστορίες με φόντο την Επανάσταση του 1821 και οι καλλιτέχνες τις εικονογράφησαν.

Στο βιβλίο μας δεν κάνουμε μάθημα Ιστορίας. Νιώθουμε την Ιστορία διαβάζοντας τα λογοτεχνικά γραπτά άξιων συγγραφέων! Και τη βλέπουμε, την Ιστορία, στις εικόνες που μας περπατούν σε μία πινακοθήκη μικρών έργων τέχνης από αγαπημένους εικονογράφους.

Διακόσια χρόνια πέρασαν από την Επανάσταση του 1821. Όμως οι ιδέες και οι αξίες της βρίσκονται δίπλα μας, σε κάθε βήμα!

Συντελεστές του συλλογικού έργου «21+1 για το 1821» είναι οι:

Επιμέλεια τόμου: Μαρίζα Ντεκάστρο – Ελένη Σβορώνου

Συγγραφείς: Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, Κυριάκος Αθανασιάδης, Μιράντα Βατικιώτη, Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ελένη Κατσαμά, Άννα Κοντολέων, Θοδωρής Κούκιας, Πολυχρόνης Κουτσάκης, Λίλη Λαμπρέλλη, Λίνα Λυχναρά, Φίλιππος Μανδηλαράς, Μαρίζα Ντεκάστρο, Μαρία Παπαγιάννη, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εύη Πίνη, Ελένη Σβορώνου, Πάνος Τσερόλας, Πάνος Χριστοδούλου.

Εικονογράφοι: Δημήτρης Αναστασίου, Ευαγγελία Γουτιάνου, Βασίλης Γρίβας, Γιώργος Δημητρίου, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Μάρω Κατσίκα, Κέλλυ Ματαθία-Κόβο, Χρήστος Κούρτογλου, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Στέλιος Λιβανός, Little polkadot., Άνα Μάτεγιτς, Πέτρος Μπουλούμπασης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Axιλλέας Ραζής, Βασίλης Σελιμάς, Ντανιέλα Σταματιάδη, Zafouko Yamamoto, Φίλιππος Φωτιάδης, Κατερίνα Χαδουλού, Χρύσω Χαραλάμπους.

  • Οι συγγραφείς αυτού του έργου εκχωρούν τις αμοιβές τους στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ως δωρεά.

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΤΙΜΟΣ ΤΟ ΚΛΑΔΑΚΙ
Κείμενο: Άλισον Φαλκονάκη – Εικονογράφηση: Νέαρχος Ντάσκας

Μπορεί ένα απλό κλαδάκι να γίνει σύντροφος για μια ζωή; Να γίνει σπαθί που πολεμά πειρατές, καλάμι ψαρέματος, στήριγμα για μια ομπρέλα θαλάσσης; Ο φίλος μου ο Τίμος το κλαδάκι είναι η μοναδική ιστορία μιας ξεχωριστής φιλίας που κρατάει για πάντα.

Έχω ένα κλαδάκι που το λένε Τίμο,
κι ο Τίμος είναι φίλος μου πολύ.
Αυτή η ιστορία είναι δική του και δική μου,
κρατάει μια ολόκληρη ζωή.

Σε έναν κόσμο όπου όλα παλιώνουν γρήγορα και στη θέση τους παίρνουμε καινούργια δίχως δεύτερη σκέψη, ένα παιδί βρίσκει κάτι που μπορεί να κρατήσει για πάντα…Ένα κλαδάκι που το λένε Τίμο.

Σ’ ΑΓΑΠΑΩ, ΛΕΜΕ
Κείμενο: Jory John – Εικονογράφηση: Benji Davies

Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος

Ο Πάπιος και ο Αρκούδος επιστρέφουν με τον τέταρτο ξεκαρδιστικό τίτλο της σειράς! Αν ενθουσιαστήκατε με το Καληνύχτα, λέμε!, λατρέψατε το Γύρνα σπίτι, λέμε!, αγαπήσατε το Εντάξει, λέμε!, τότε δεν φαντάζεστε τι σας περιμένει με το Σ’ αγαπάω, λέμε!. Ο μπεστ σέλερ συγγραφέας Jory John και ο πολυβραβευμένος εικονογράφος Benji Davies μάς παρουσιάζουν ένα ακόμα βιβλίο που θα κλέψει τις καρδιές των μικρών μας φίλων!
Είναι Σάββατο πρωί και ο Αρκούδος ανυπομονεί να χαλαρώσει στο σπίτι ολομόναχος. Ο Πάπιος, βέβαια, έχει άλλη γνώμη – και δεν μπορεί να το χωρέσει το μυαλό του: Γιατί να θέλει κάποιος να περάσει μια τόσο όμορφη μέρα χωρίς παρέα; Μήπως ο Αρκούδος δεν τον συμπαθεί;

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΤΙΚΤΟΚ
Μετάφραση: Κρίστυ Περρή

Ο Απόλυτος Οδηγός του ΤΙΚΤΟΚ είναι ένα καταπληκτικό εγχειρίδιο: Θα σου δώσει όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τον δικό σου επιτυχημένο λογαριασμό! Από τα ΤΡΕΛΑ CHALLENGES μέχρι τα ΥΠΕΡΟΧΑ ΝΤΟΥΕΤΑ, τις ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ μέχρι και τους θρύλους του LIP-SYNC, ανακάλυψε όσα πρέπει να ξέρεις για την πιο cool εφαρμογή!
Από τα ΤΡΕΛΑ CHALLENGES μέχρι τα ΥΠΕΡΟΧΑ ΝΤΟΥΕΤΑ, τις ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ μέχρι και τους θρύλους του LIP-SYNC, ανακάλυψε όσα πρέπει να ξέρεις για την πιο cool εφαρμογή! Εδώ θα βρεις διάσημα προφίλ, κουίζ και σημειώσεις που θα σε εμπνεύσουν να δημιουργήσεις και να μοιραστείς το δικό σου στιλ και λογαριασμό στο TikTok.

ΩΡΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙΣ!

15 αγαπημένα κορίτσια και αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ
Χρωματίζω και Μαθαίνω

Κείμενο: Maria Isabel Sanchez Vegara – Εικονογράφηση: Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Κέλλυ Δημοπούλου, Μάνος Μπονάνος

Ακτιβίστριες, ζωγράφοι, τραγουδιστές, επιστήμονες, συγγραφείς.Γυναίκες και άντρες από τους οποίους έχουμε πολλά να μάθουμε… ζωγραφίζοντας! Ένα νέο βιβλίο με ήρωες από τις σειρές μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ και μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.

Θαύμασε κάθε όμορφη εικόνα, διάβασε τη μικρή ιστορία που τη συνοδεύει και άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πολύχρωμα μολύβια, μαρκαδόρους ή μπογιές, για να δημιουργήσεις πανέμορφες αφίσες και να διακοσμήσεις το δωμάτιό σου.

1821 ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΚΑΙ ΚΟΛΛΑΩ με 160 αυτοκόλλητα
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Το 2021 είναι μια σπουδαία χρονιά μιας και συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τη Ναταλία Καπατσούλια, σχεδίασαν έναν οδηγό δραστηριοτήτων για να βοηθήσουν τους μικρούς μας φίλους να γνωρίσουν την ιστορία μας διασκεδάζοντας.

Τσολιαδάκια και Ελληνοπούλες, τσαρούχια και σημαίες, περιμένουν τα πολύχρωμα μολύβια σου αλλά και τη φαντασία σου! Χρωμάτισε το 1821, διασκέδασε με τις δραστηριότητες και κόλλησε τα απίθανα αυτοκόλλητα!