ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Μανίνα Ζουμπουλάκη
ΑΕΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ

Δυο Εύες, μία εντεκάχρονη και μία σαραντάρα, στο ίδιο νησί του Αιγαίου, αγωνίζονται με διακόσια χρόνια διαφορά για την ψυχή, τη ζωή και την ελευθερία τους.
Το Αέρας στο πρόσωπό της είναι ένα μυθιστόρημα για κάποιες γυναίκες. Για τις γυναίκες που κοίταξαν την Ιστορία από την κορυφή ενός βράχου στη μέση, την αρχή ή στο τέλος της ζωής τους. Και προσπαθεί να τις σώσει. Όλες. Ή τουλάχιστον κάποιες απ’ αυτές…

Δύο πολύ διαφορετικές γυναίκες αγωνίζονται να επιβιώσουν σε ένα μικρό ελληνικό νησί, διακόσια χρόνια μακριά η μία από την άλλη.

Η πρώτη είναι κοριτσάκι όταν αρχίζει η ιστορία της, το 1821. Η δεύτερη είναι μια σύγχρονη σαραντάρα, στη δύσκολη χρονιά 2021. Τις ακολουθούμε καθώς παλεύουν σκληρά, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τον καιρό τους… Ζούνε τις ιστορίες τους στην κόψη του ξυραφιού της Ιστορίας, κι αυτό που ξέρουν τις ενώνει χωρίς να το ξέρουν, σαν μια κλωστή που κεντάει διακόσια ολόκληρα χρόνια την κοινή τους μοίρα.

Το ίδιο το νησί, πεταμένο μέσα στο Αιγαίο, τις συνδέει με μαγικό τρόπο, με τις νεράιδες της ομίχλης, αυτής της «από μηχανής» ομίχλης που εμφανίζεται ξαφνικά στις πιο κρίσιμες στιγμές. Μυστηριώδης, πυκνή, απειλητική κι όμως απαλή σαν πέπλο νεράιδας ή σαν όνειρο, η ομίχλη αυτή είναι που σώζει τις δύο γυναίκες όταν νιώσουν τον παγωμένο, κοφτερό αέρα στο πρόσωπό τους…

Γιάννης Παπαδόπουλος
ΚΥΜΑΤΟΘΡΑΥΣΤΕΣ
ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΜΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ

Δυο φίλοι που γλίτωσαν από χιονοστιβάδα στα Ιμαλάια και χώρισαν λόγω της πανδημίας. Το ημερολόγιο «κόκκινης ζώνης» μιας έμπειρης λοιμωξιολόγου. Ο εθελοντής γιατρός που, παρότι είχε ένα τροχαίο καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του. Ο νοσηλευτής που πήρε το ρίσκο να στήσει μια αυτοσχέδια μονάδα αυξημένης φροντίδας κατ’ οίκον. Η καθαρίστρια της κλινικής που χρειάστηκε να γίνει μετανάστρια για δεύτερη φορά. Οι νοσηλευτές που πήραν το βάπτισμα του πυρός στο δεύτερο κύμα, γνωρίζοντας τι τους περίμενε. Ο γιατρός εργασίας που έκρινε ποιοι υγειονομικοί δεν έπρεπε να βρεθούν στην «κόκκινη ζώνη». Ο εργαζόμενος στον ΠΟΥ που γλίτωσε από διεθνή θέατρα πολέμου και τον Έμπολα στην Αφρική κι αναγκάστηκε να κηδέψει τη μητέρα του στη Θεσσαλονίκη.

Αληθινές ιστορίες μιας δύσκολης πραγματικότητας. Οκτώ άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα κύματα της πανδημίας και βγήκαν νικητές μιλούν για τη ζωή τους, τα όνειρά τους, τις ανατροπές και την αναπάντεχη δύναμη ψυχής που βρήκαν μέσα τους για να προχωρήσουν, να τα καταφέρουν και να προσφέρουν στους άλλους. Τα άγνωστα πρόσωπα που χειροκροτήσαμε όλοι μας αφηγούνται τώρα τις ιστορίες τους στον δημοσιογράφο Γιάννη Παπαδόπουλο. Μας δίνουν κουράγιο κι έμπνευση για το αύριο.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Κείμενο: Justin Hancock
Εικονογράφηση: Fuchsia Macaree
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ; ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΩΣ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟ
Για αναγνώστες 14+ ετών

Το Θέλεις να μιλήσουμε για τη συναίνεση; αποτελεί έναν οδηγό για εφήβους και γονείς και προσεγγίζει θέματα που μας δυσκολεύουν, με τρόπο ειλικρινή, απλό και τεκμηριωμένο. Το βιβλίο αναφέρεται στο δικαίωμα επιλογής του καθενός τόσο σε θέματα μικρότερης σημασίας, όπως η επιλογή μιας ταινίας, όσο και σε άλλα σημαντικότερα όπως οι σχέσεις, το σεξ και τα προβλήματα που συχνά συνεπάγονται.

Ένας οδηγός που με έξυπνο, μοντέρνο αλλά και σωστά τεκμηριωμένο τρόπο εξηγεί πώς μπορούμε να πούμε «ναι» ή «όχι» σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής μας: από το να διαλέξουμε την πίτσα που μας αρέσει μέχρι να αντιμετωπίσουμε κάποιον που μας εκφοβίζει.

ΤΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ
Κείμενο: Isabelle Filliozat

Με τη βοήθεια των βιβλίων της διακεκριμένης ψυχοθεραπεύτριας Ιζαμπέλ Φιλιοζά και της ομάδας της, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τι νιώθουν με λέξεις, και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους με τρόπους δημιουργικούς και ωφέλιμους.
Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών αλλά παράλληλα και στους γονείς, καθώς στο τέλος κάθε βιβλίου υπάρχει ξεχωριστό παράρτημα με πολύτιμες συμβουλές και απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο «δύσκολες» ερωτήσεις.

ΘΥΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ

ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ, ΣΥΜΦΙΛΙΩΝΟΜΑΣΤΕ!

ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

Κείμενο: Arianne Lallemand
Εικονογράφηση: Eléonore Thuillier
ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑ

Το νέο βιβλίο Εκφράζω τα συναισθήματά μου με τον λύκο Ζαχαρία αποτελεί ένα λεύκωμα συναισθημάτων. Οι μικροί μας φίλοι εξερευνούν συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη και ο θυμός, και αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο ό,τι αισθάνονται κάθε μέρα, μέσα από παιχνίδια, ζωγραφική, αυτοκόλλητα και πολλές εκπλήξεις!


ΑΝ Η ΓΗ ΕΙΧΕ 100 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Κείμενο: Jackie McCann
Εικονογράφηση: Aaron Cushley
ΑΝ Η ΓΗ ΕΙΧΕ 100 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Το συναρπαστικό αυτό βιβλίο, με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και με την πλούσια εικονογράφησή του, παρουσιάζει στους μικρούς αναγνώστες τον κόσμο μας σε κλίμακα που μπορεί να γίνει κατανοητή από όλους. Βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίσουν πόσα κοινά και πόσα διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουμε οι άνθρωποι, άλλοτε μικρής και άλλοτε μεγαλύτερης σημασίας, που επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές μας.


ΞΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑ

Κείμενο: Arianne Lallemand
Εικονογράφηση: Eléonore Thuillier
ΞΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑ

Το Ξύνω και Ανακαλύπτω με τον λύκο Ζαχαρία είναι ένα χάρτινο τσαντάκι, με πέντε κάρτες και ένα ξυλάκι για να ξύσεις που αποτελεί ένα όμορφο δώρο που θα αγαπήσουν όλα τα παιδιά.